Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI O NUKLEARNOM SPORAZUMU

Iranski ultimatum Bidenu – morate nam ukinuti sve Trumpove sankcije

Ali Hamenei
Foto: SalamPix/ABACA/PIXSELL
1/2
07.04.2021.
u 23:56

I američka i iranska strana svjesne su da će razgovori biti teški i naporni

Predstavnicima Irana i Kine, Rusije, Francuske, Njemačke i V. Britanije, zemljama potpisnicama nuklearnog sporazuma iz 2015., jučer se u Beču pridružila i američka delegacija. Iran i SAD imali su neizravne pregovore za povratak dviju zemalja punom poštovanju nuklearnog sporazuma, koji je prije tri godine samoinicijativno napustio bivši američki predsjednik Donald Trump te je Teheranu ponovno nametnuo američke sankcije, što je nagnalo Iran da, nakon čekanja više od godinu dana, u znak osvete prekrši neka od ograničenja iz sporazuma.

I američka i iranska strana svjesne su da će razgovori biti teški i naporni te je teško očekivati da će doći do bilo kakvog sporazuma već na prvim pregovorima. Iranska vlada ističe da neće potpisati nikakav sporazum s novom američkom administracijom prije nego što oni ukinu sankcije, provedu svoje obveze iz nuklearnog sporazuma i svoja obećanja koja je u svojoj predsjedničkoj izbornoj kampanji obećao novi američki predsjednik Joe Biden.

Iran traži da Biden popravi sva kršenja zakona prethodne američke administracije koja su “destabilizirala sigurnost regije” te je dovela na rub rata. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei, čija je riječ posljednja u svim državnim stvarima, protivi se svakom postupnom ublažavanju sankcija napominjući da će Iran zaustaviti svoje nuklearne korake tek nakon ukidanja svih američkih sankcija. 

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar mason
mason
04:36 08.04.2021.

Ukinuti sankcije pa uranium ide u russiju . Turbandzije imaju nuklearni program u rusiji a vuku Zapad za nos. Samo ostre sankcije dok iranski narod ne skine tu diktatorsku vlast i postane demokratska drzava.

SI
sisavac
11:25 08.04.2021.

izlaskom amerikanaca iz sporazuma i sankcioniranjem eu država koje bi nastavile surađivati sa iranom, sporazum je prestao postojati, nije iran ništa kršio više. nemojte budalaštine pisati, iran izlaskom amera i uvođenjem novih sankcija više nije imao nikakvih obveza. ali je čekao, godinu dana. godinu dana je živio pod sankcijama, čekajući europu da se udostoji izvršavati svoje obveze. iran je u pravu, tek kad se skinu sve sankcije koje je trump uveo, i vrati na staro, može se sjesti i dogovarati o nekim novim odnosima. tko je ikad amerima mogao vjerovati, kojeg su se oni sporazuma ikad držali?! pitajte srbe o kumanovskom sporazumu. pitajte libiju o un-ovoj zabrani leta, kako je lukavo sročena i kako su svi koji su digli ruku za nju bili prevareni. svašta, amerikanac, pravo, istina.. gdje se to čitali, alan ford?

BU
bulja
20:23 08.04.2021.

"Iranski ultimatum Bidenu – morate nam ukinuti sve Trumpove sankcije I američka i iranska strana svjesne su da će razgovori biti teški i naporni " razgovori su teski po nekoliko tisuca tona i znaju bit naporni od silne tezine u pm.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije