Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Američko pismo stiglo kad i hrvatski non-paper: BiH će ostati država triju naroda

U.S. Secretary of State Antony Blinken speaks about the coronavirus disease (COVID-19) response in the Benjamin Franklin State Dining Room, at the State Department
ALEXANDER DRAGO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
06.04.2021. u 11:50

Američki državni tajnik Blinken šokirao je sve one koji su mislili (s)rušiti nacionalnu i uspostaviti građansku BiH. Poslao je pismo s jasnom porukom: neće biti nikakvog “Daytona 2” ni bilo kakve dramatične promjene Ustava. Bošnjaci, Hrvati i Srbi u BiH različito su primili poruku

Kada je u studenome prošle godine postalo jasno da će Donalda Trumpa u Bijeloj kući zamijeniti Joe Biden, mnogi na Balkanu, a posebice u Bosni i Hercegovini, očekivali su drastičan zaokret u američkoj politici prema ovom prostoru. Vodeći se Bidenovom političkom prošlošću, ali i biografijama članova tima koji je okupio, prvenstveno bošnjački političari i javnost očekivali su američki diplomatski tsunami na Balkanu.

Priželjkivali su snažan vjetar u leđa svom konceptu građanske, odnosno unitarne BiH u kojoj neće biti mjesta ni za entitete ni za županije, a ni za konstitutivne narode, koji su kao uvjet završetka rata dogovoreni 1995. u Daytonu. Nasuprot euforiji u Sarajevu, srpski političari u BiH nisu skrivali razočarenje rezultatima američkih izbora strahujući da bi se mogli suočiti s pritiscima iz Washingtona na autonomiju Republike Srpske.

Hrvati su bili negdje između ovih dviju krajnosti. Ponadali su se da bi promjena američke administracije mogla donijeti pojačan angažman u BiH, i to tako da se potakne unutarnji dijalog i dogovor o ključnim pitanjima funkcioniranja BiH. Jasno je da Hrvatima ni jedna od dviju političkih krajnosti, koje u BiH zagovaraju Srbi i Bošnjaci, ne odgovara. Raspad BiH i jačanje entiteta nikada im nije bila opcija, baš kao ni unitarizacija zemlje kojom će vladati najbrojniji narod.

Zato je pismo koje je američki državni tajnik Antony Blinken pred kraj prošloga tjedna poslao Predsjedništvu BiH prihvatljivo samo onima koji poštuju Daytonski sporazum. On je političarima i javnosti u BiH stavio do znanja da neće biti nikakvog “Daytona 2” ni bilo kakve dramatične promjene Ustava.

- Znam da u BiH postoje glasovi koji pozivaju na strpljenje umjesto na urgentnost, uključujući one koji vjeruju da Sjedinjene Države i naši europski partneri pripremaju “Dayton 2” kako bi fundamentalno promijenili dogovor o raspodjeli moći u Daytonskom sporazumu. Vidjeli smo da su raniji pokušaji reformi propali u BiH jer se pokušalo uraditi mnogo toga odjednom - napisao je Blinken.

Poručio je kako se treba fokusirati na “ograničene, ali značajne ustavne, izborne, ekonomske, pravosudne reforme”. To je, kaže, ostvariv cilj i zahtijeva samo političku volju da se ustraje na kompromisu. Dodao je da će SAD biti partner u ovom procesu, a da je odgovornost na bh. liderima.

Sve je ovo i politička platforma koju Hrvati istinski zastupaju. Činjenica je da sve hrvatske političke opcije u BiH primarno traže izbornu reformu, ali ne bježe ni od ostalih. U tome ih ohrabruje i Hrvatska, koja je tjedan dana prije Blinkenova pisma uputila EU non-paper s gotovo identičnim sadržajem. Istaknuli su da se bh. društvo mora sveobuhvatno transformirati kako bi stiglo do članstva u EU. Jedan od prvih ciljeva na tom putu stjecanje je kandidacijskog statusa, za što je potrebno ispuniti 14 prioriteta koje je definirala Europska komisija, uključujući i reformu izbornog zakonodavstva.

Imajući u vidu obnovu transatlantskog savezništva i koordinirano djelovanje SAD-a i EU u mnogim pitanjima, za očekivati je da ovakva američka politika u BiH bude harmonizirana s europskom. Već neko vrijeme američki i veleposlanik EU u BiH zajednički nastupaju u pokušajima da se postigne reforma izbornog zakonodavstva, ali i neke druge reforme. Oni su posredovali i u postizanju sporazuma koji je omogućio održavanje lokalnih izbora u Mostaru nakon 12 godina. To postignuće kao pozitivan primjer u svom pismu navodi i Blinken.

Od međunarodne zajednice, odnosno SAD-a i EU, sada se očekuje “partnerska” pomoć i potpora kako bi se tri bh. strane prvo privelo za pregovarački stol i privoljelo na kompromis. Pitanje je, međutim, hoće li i kako poruke iz Washingtona shvatiti bošnjačka i srpska politika u BiH. I jedni i drugi ne žele se zamjerati vodećoj svjetskoj sili pa će, vjerojatno nerado, ipak poslušati “savjete” iz Blinkenova pisma, koje jasno zrcali buduću američku politiku prema BiH.

Sada su stvari kristalno jasne – niti će američki bombarderi i diplomacija rušiti Republiku Srpsku niti će SAD nijemo promatrati paraliziranu BiH. Amerikanci će isključivo pomagati i poticati unutarnji dogovor i rješenja. Iskustva nakon Daytonskog sporazuma govore da su funkcionalna i održiva bila samo ona rješenja koja su postignuta unutarnjim dogovorom. Nametnute odluke, a takvih je kroz mandate visokih predstavnika (OHR) bilo na stotine, samo su zakomplicirale situaciju i udaljavale BiH od normalne i funkcionalne države.

Bidenov šef diplomacije sve je napisao. Budu li ga u BiH čitali i tumačili kao do sada Dayton, na tamošnjim trima jezicima: bosanskom, hrvatskom i srpskom, onda teško da će ga razumjeti i shvatiti. Zato je potreban “prevoditelj” s autoritetom kojemu će svi morati vjerovati.

Komentara 10

Avatar southman
southman
12:08 06.04.2021.

Drugim riječima za Hrvate ništa od trećeg entiteta. Za Bošnjake ništa od građanske države. Za Srbe ništa od raspada BiH i priključenja Srbiji. Jednom riječju i dalje svi na gubitku. BiH najviše.

Avatar Mali Berica
Mali Berica
13:09 06.04.2021.

BiH nikada neće postati normalna zemlja jednostavno zato jer su ta tri naroda nespojiva, među njima su ogromne kulturološke razlike isto kao što je bilo u Jugoslaviji koja se raspala u krvavom ratu, prema tome ovo je gubljenje vremena, trebaa što prije podijeliti BiH.

DU
Deleted user
13:35 06.04.2021.

Samo naivci ne razumiju politiku velikih. Veliki su "plakali" nad sudbinom Hrvata i Bošnjaka, pa ponudili plan Z4 u kome su htjeli blagosloviti njihove osvojene teritorije u RH(imali bi svoj teritorij novac. banku i policiju), Srbi u svojoj lakomosti"sve iliili ništa" odbili, srećom za nas. Potom zapad u BiH nudi Vance-Owenov plan po kome Srbi dobivaju skoro 50% osvojene BiH teritorije povezane sa hrvatskim teritorijama koje su osvojili Srbi u RH, opet srećom srpski politićari megalomani igraju "sve ili ništa". Tada im ćak i Slobo reće" nikada toliko malo ljudi nije napravilo toliko štetu, kao vi na Palama odbijajuči plan, za nas srećom i hvala dragom bogu.Tek potom Zapad mijenja stvarnu politiku prema Beogradu koji je logistićki i vojno uz znanje zapada i istoka vodio rat, a ovi prećani samo služili ko topovsko meso, dok nisu njihovi politićari stekli moć. Kada je Slobo morao kapitulirati došao je kod Amera i dao papir da napišu koji su uvijeti, uz cinićan osmjeh vratili mu prazan papir i rekli otprilike,"raditi će te ono što mi kažemo i uvijek kad dažemo", to vrijedi i danas u BiH. Taktika da se podijeli BiH između tri naroda je taktika srpskih hegemonista s ciljem uništenja Muslimana, a potom su na redu naivni Hrvati, zapad to zna i jasno je to rekao Franji pred Oluju, Ako se udružite sa Muslimanima pobjediti će te, a svijet priznaje samo pobjednike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije