Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povećava proizvodnju

Stručnjaci zabrinuti zbog Irana: Ima dovoljno uranija za tri nuklearne bombe

Iranian missile system unveiling ceremony at naval base in Konarak
Foto: Wana News Agency/REUTERS
1/3
26.12.2023.
u 17:38

Iran je "povećao svoju proizvodnju visoko obogaćenog uranija, poništivši prethodno smanjenje proizvodnje od sredine 2023." navela je IAEA

Nakon što je više mjeseci usporavao stopu obogaćivanja uranija do 60 posto čistoće, Iran se sad približio razini potrebnoj za razvoj nuklearnih bombi, objavila je u utorak UN-ova organizacija za nadzor nuklearnog oružja (IAEA). Mnogi diplomati vjeruju da je usporavanje, koje je započelo u lipnju, rezultat tajnih pregovora Sjedinjenih Država i Irana koji su doveli do oslobađanja američkih državljana zatočenih u Iranu ranije ove godine.

Iran već ima dovoljno uranija obogaćenog do 60 posto za izradu tri nuklearne bombe. Prema teoretskoj definiciji IAEA-e, oko 42 kg uranija obogaćenog do 60 posto količina je pri kojoj se ne može isključiti izrada nuklearne bombe. Iran negira da planira razvijati nuklearno oružje. 

Iran je "povećao svoju proizvodnju visoko obogaćenog uranija, poništivši prethodno smanjenje proizvodnje od sredine 2023.", navela je IAEA u priopćenju u kojem se sažima povjerljivo izvješće državama članicama u koje je Reuters imao uvid. 

"Agencija potvrđuje da je od kraja studenog 2023. stopa kojom Iran proizvodi uranij obogaćen do 60 posto u ova dva postrojenja zajedno porasla na približno devet kg mjesečno", navodi se u izvješću državama članicama.

VIDEO Policija istražuje objavu ubojice iz Praga

Ključne riječi

Komentara 6

SE
Serengeti
19:48 26.12.2023.

O iranskom nuklearnom programu je pisano već vide puta. Da li je agencija saznala da li Izrael ima nuklearnu bombu jer su nedavno otvoreno prijetili da će ju upotrijebiti?

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
22:31 26.12.2023.

SAD je već duže vrijeme razmatrao napad na glavni iranski nuklearni pogon .Hamas računa na veliki broj civilnih žrtava, što bi moglo uvući Iran u sukob da napadnu Izrael. Napadom na Izrael u spiralu nasilja uvukao bi se i Hesbollahh a onda i SAD. Rusiji rat na Bliskom istoku odgovara zbog prebacivanja fokusa s rata u Ukrajini a to im je cilj. Palestinci su tu da se žrtvuju i oni će nestati. U Pojasu Gaze je gotovo nemoguće razlikovanje između civilnih i vojnih ciljeva, što je imperativ međunarodnog prava. Kako se Hamas stacionira u školama, džamijama i bolnicama i tamo ima svoje zapovjedne centre, onda su to legitimni vojni ciljevi. Zabranjuje se ciljano izgladnjivanje civilnog stanovništva. Evakuacija je legitimna, ali raseljavanje nije. Uglavnom ništa nije slučajno.

DD
DD
21:53 26.12.2023.

Moze prva za USA druga Englesku i treća za Germaniju unaprijed HVALA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije