Naslovnica Vijesti Svijet

Trump predstavio dugoočekivani plan: 'Daleko smo iza drugih država'

Trump je u Bijeloj kući govorio o "krajnjoj potrebi da se ponovno izgradi američka infrastruktura koja se raspada"
13. veljače 2018. u 00:20 1 komentara 882 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je predstavio svoj dugoočekivani plan izgradnje infrastrukture kojim se od Kongresa traži da u idućih deset godina odobri 200 milijarda dolara kako bi se stimuliralo 1,5 bilijuna dolara investicija saveznih država, općina i privatnih investitora. 

NOVA DOKTRINA Trump želi neprijatelje na manjim područjima tući malim A-bombama

Taj plan za koji administracija priznaje da ima težak put pred sobom trebao bi preoblikovati načine na koje federalna vlada financira izgradnju cesti, mostova, autocesta i drugih infrastrukturnih projekata.

Ako se obistini, mnogi bi Amerikanci mogli plaćati veće lokalne poreze, naknade i cestarine. 

Pogledajte kako je Trump dočekan u Davosu:

Donald Trump
1 / 36
Trump u Davosu

Trump je u Bijeloj kući govorio o "krajnjoj potrebi da se ponovno izgradi američka infrastruktura koja se raspada" i dodao da će njegov prijedlog "pokrenuti najveće i najodvažnije infrastrukturne investicije u američkoj povijesti". 

"Naše ceste su u lošem stanju", istaknuo je predsjednik. "Dovest ćemo ih u odlično stanje. I, što je veoma važno, modernizirat ćemo našu infrastrukturu. Jako kasnimo. Daleko smo iza drugih država", dodao je. 

Planom se ne nudi količina novih sredstava kakvu su htjeli demokrati, niti se specificira kako će točno vlada pronaći novac koji obećaje, no u administraciji smatraju da je prijedlog tek početna točka za pregovore. 

Donald Trump SAD Trump tvrdi kako je demokratski memorandum "veoma političan"

Trump je taj plan proglasio jednim od svojih glavnih zakonodavnih prioriteta za ovu godinu, uoči izbora za Kongres u studenom na kojima će demokrati pokušati preuzeti kontrolu nad tim tijelom od republikanaca. 

Za prolaz prijedloga infrastrukturne obnove potrebno je 60 glasova u Senatu u kojem sjedi 100 zastupnika. Budući da republikanci imaju tanku većinu od 51 zastupnika, za usvajanje plana Trumpu će trebati i podrška demokrata, što je malo izgledno.

"Trumpov plan je samo još jedan dar korporacijama i bogatim developerima nauštrb američkih radnika, te ne govori o najhitnijim potrebama s kojima se naša država suočava", objavio je Demokratski nacionalni odbor. 

Donald Trump
1 / 9
Donaldu Trumpu se smije cijeli svijet POVJERLJIVI DOKUMENT Trump razljutio demokrate: 'Milijuni se pitaju: Što on to pokušava sakriti?' Melania Trump Lažno se hvalio Trump lagao koliko je platio zaručnički prsten za suprugu Melaniju I najjači pati Deutsche Bank u krizi – zbog Trumpa minus od 512 milijuna eura
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar superhik74
    superhik74:

    Ma nemojte se saliti zar Amerika nije "number 1" u svemu ? Daleko iza drugih drzava ? Pa sto je ovo sada, pa sto smo mi to gledali u Hollywoodskim filmovima ?