Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I najjači pati

Deutsche Bank u krizi – zbog Trumpa minus od 512 milijuna eura

08.02.2018.
u 16:50

Za negativan rezultat krive poreznu reformu u Americi, ali i da je nije bilo neto dobit bila bi za njih mršavih 900 milijuna eura.

Deutsche Bank prošlu je godinu, kao i prethodne dvije, zaključila s negativnim rezultatom većim od pola milijarde eura, ali u banci pojašnjavaju da je riječ isključivo o knjigovodstvenom minusu koji ne reflektira pravo financijsko stanje banke. Ipak negativna neto dobit mnogima je podigla obrvu iako je iz financijskih rezultata vidljivo da je banka sa sjedištem u Frankfurtu ostvarila 1,3 milijardu eura dobiti prije oporezivanja.

Drastična razlika vezana je uz izmjene pravila o poreznim olakšicama u SAD-u. Naime, administracija Donalda Trumpa snizila je stopu poreza na dobit, ali je pritom smanjena i porezna olakšica vezana za tvrtke s financijskim teškoćama što je natjeralo Deutsche Bank u negativan rezultat. Početkom siječnja u banci su prognozirali da će porezna reforma pozitivno utjecati na rezultate u duljem roku jer će prosječna porezna stopa na globalnoj razini pasti na 30 posto.

Dobit od 1,3 milijardu eura

– Samo zbog troška vezanog za američku poreznu reformu na kraju godine bili smo prisiljeni ubilježiti godišnji gubitak nakon oporezivanja – naglasio je u priopćenju izvršni direktor John Cryan.

1/6

Po treći put zaredom Cryan objavljuje gubitak,a u tri godine generirano je oko 8,5 milijardi eura gubitaka. Svake je godine čelni čovjek banke ponudio i pojašnjenje, pa je u 2015. izlika pronađena u velikim otpisima akvizicija iz prošlosti, 2016. kaznama za doprinos krizi zbog izdavanja rizičnih hipotekarnih vrijednosnica do porezne reforme, ali analitičari drže da banka i dalje nije napravila dovoljno na čišćenju bilanci i da je to problem koji opterećuje poslovanje.

Ni bez reforme Deutsche Bank ne bi ostvario vrhunski rezultat. Istina, dobit banke iznosila bi oko 900 milijuna eura, ali to je tek sjena rezultata iz perioda prije nekoliko godina kada je kuća imala zaradu i do šest milijardi dolara. Za usporedbu najveća američka banka JP Morgan objavila je plus od čak 24 milijarde dolara.

Pad prihoda na obveznicama

Banka je imala problema u poslovanju u posljednjem tromjesečju godine pa su im i ukupni prihodi tijekom godine pali za 12 posto na 26,4 milijarde eura. Kraj godine bio je težak pa su prihodi od trgovanja obveznicom pali za 30 posto, a za 25 posto je manje prihoda postignuto od trgovanja dionicama. Godina za nama im je počela kaznom zbog pranja novca klijenata iz Rusije, za što su kažnjeni sa 630 milijuna eura.

Dodatno opterećenje stvara činjenica da je najveći pojedinačni dioničar kineska HNA grupa u financijskim problemima. Kompaniji navodno hitno treba financijska injekcija od dvije milijarde eura pa se očekuje da će prodati svoj udjel u njemačkoj banci. Pod pritiskom su javnosti i zbog činjenice da su unatoč gubitcima isplaćivali enormne bonuse svojim zaposlenicima. Lani je za tu namjenu izdvojeno 546 milijuna dok bi ove godine svota mogla narasti na milijardu eura. Zbog svih navedenih problema mnogi nagađaju da Cryan neće zadžati poziciju do kraja ugovora koji traje do 2020. On pak kaže da mu posao nije bio ugodan, ali da kreće na bolje te najavljuje uspješnu 2018. Analitičari su uvjereni; ili će biti bolje ili neće biti Cryana. 

Komentara 15

CO
Constantine
17:15 08.02.2018.

Deutsche Bank nije u krizi zbog Trumpa vec zbog svoje vlastite pohlepost i nevjerovatnih propusta u vodenju banke. Varali su,krali su i milijarde dolara platili globe u USA i to jos prije porezne reforme&Trumpa. Deutsche Bank je pokusala parirati na svijetskoj platformi !Pokusala i dobro se opekla!

Avatar mofo
mofo
18:37 08.02.2018.

Šta sad odjednom više nismo protiv banaka čim je razlog njihovih minusa "Trump"?

PO
pozornik66
18:46 08.02.2018.

Dobar predsjednik brine za ljude a banke će se već snać, bravo Trump

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije