Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Deutsche Bank u krizi – zbog Trumpa minus od 512 milijuna eura

Za negativan rezultat krive poreznu reformu u Americi, ali i da je nije bilo neto dobit bila bi za njih mršavih 900 milijuna eura.
08. veljače 2018. u 16:50 15 komentara 1848 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Deutsche Bank prošlu je godinu, kao i prethodne dvije, zaključila s negativnim rezultatom većim od pola milijarde eura, ali u banci pojašnjavaju da je riječ isključivo o knjigovodstvenom minusu koji ne reflektira pravo financijsko stanje banke. Ipak negativna neto dobit mnogima je podigla obrvu iako je iz financijskih rezultata vidljivo da je banka sa sjedištem u Frankfurtu ostvarila 1,3 milijardu eura dobiti prije oporezivanja.

Horst Seehofer, Angela Merkel i Martin Schulz VELIKA KOALICIJA Merkel ostaje kancelarka, ali mnogi joj zamjeraju zbog popuštanja: Samouništenje!

Drastična razlika vezana je uz izmjene pravila o poreznim olakšicama u SAD-u. Naime, administracija Donalda Trumpa snizila je stopu poreza na dobit, ali je pritom smanjena i porezna olakšica vezana za tvrtke s financijskim teškoćama što je natjeralo Deutsche Bank u negativan rezultat. Početkom siječnja u banci su prognozirali da će porezna reforma pozitivno utjecati na rezultate u duljem roku jer će prosječna porezna stopa na globalnoj razini pasti na 30 posto.

Dobit od 1,3 milijardu eura

– Samo zbog troška vezanog za američku poreznu reformu na kraju godine bili smo prisiljeni ubilježiti godišnji gubitak nakon oporezivanja – naglasio je u priopćenju izvršni direktor John Cryan.

1 / 6
Deutsche Bank

Po treći put zaredom Cryan objavljuje gubitak,a u tri godine generirano je oko 8,5 milijardi eura gubitaka. Svake je godine čelni čovjek banke ponudio i pojašnjenje, pa je u 2015. izlika pronađena u velikim otpisima akvizicija iz prošlosti, 2016. kaznama za doprinos krizi zbog izdavanja rizičnih hipotekarnih vrijednosnica do porezne reforme, ali analitičari drže da banka i dalje nije napravila dovoljno na čišćenju bilanci i da je to problem koji opterećuje poslovanje.

Wall Street NEWYORŠKA BURZA Na Wall Streetu zavladala panika zbog naglog pada Dowa Jonesa, skočio 'index straha'

Ni bez reforme Deutsche Bank ne bi ostvario vrhunski rezultat. Istina, dobit banke iznosila bi oko 900 milijuna eura, ali to je tek sjena rezultata iz perioda prije nekoliko godina kada je kuća imala zaradu i do šest milijardi dolara. Za usporedbu najveća američka banka JP Morgan objavila je plus od čak 24 milijarde dolara.

Pad prihoda na obveznicama

Banka je imala problema u poslovanju u posljednjem tromjesečju godine pa su im i ukupni prihodi tijekom godine pali za 12 posto na 26,4 milijarde eura. Kraj godine bio je težak pa su prihodi od trgovanja obveznicom pali za 30 posto, a za 25 posto je manje prihoda postignuto od trgovanja dionicama. Godina za nama im je počela kaznom zbog pranja novca klijenata iz Rusije, za što su kažnjeni sa 630 milijuna eura.

Donald Trump po uzoru na Francusku Trump zatražio održavanje velike vojne parade u Washingtonu

Dodatno opterećenje stvara činjenica da je najveći pojedinačni dioničar kineska HNA grupa u financijskim problemima. Kompaniji navodno hitno treba financijska injekcija od dvije milijarde eura pa se očekuje da će prodati svoj udjel u njemačkoj banci. Pod pritiskom su javnosti i zbog činjenice da su unatoč gubitcima isplaćivali enormne bonuse svojim zaposlenicima. Lani je za tu namjenu izdvojeno 546 milijuna dok bi ove godine svota mogla narasti na milijardu eura. Zbog svih navedenih problema mnogi nagađaju da Cryan neće zadžati poziciju do kraja ugovora koji traje do 2020. On pak kaže da mu posao nije bio ugodan, ali da kreće na bolje te najavljuje uspješnu 2018. Analitičari su uvjereni; ili će biti bolje ili neće biti Cryana. 

Građani GOSPODARSKA PROGNOZA EK: Gospodarski rast i dalje čvrst, ali se ipak usporava, sad je vrijeme za reforme PRIJETILI ŠTRAJKOVIMA Ima se, može se: Njemački metalci dobili privilegije - veće plaće, 28 radnih sati tjedno... Zagreb Dijagnoza za 2018. Država mora manje trošiti inače nas čeka anemičan rast
Jelena Dokić
nesalomljiva
Branio je kćeri vezu s Hrvatom: Tukao me remenom, pljuvao, tjerao da stojim gola
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
 • Constantine:

  Deutsche Bank nije u krizi zbog Trumpa vec zbog svoje vlastite pohlepost i nevjerovatnih propusta u vodenju banke. Varali su,krali su i milijarde dolara platili globe u USA i to jos prije porezne reforme&Trumpa. Deutsche Bank je pokusala parirati na ... prikaži još! svijetskoj platformi !Pokusala i dobro se opekla!

 • Avatar mofo
  mofo:

  Šta sad odjednom više nismo protiv banaka čim je razlog njihovih minusa "Trump"?

 • pozornik66:

  Dobar predsjednik brine za ljude a banke će se već snać, bravo Trump