Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TERORIZAM U INDIJI

Indijski premijer poduzet će sve potrebne mjere kako bi se pronašli krivci

26.11.2008.
u 19:57

U televizijskom obraćanju naciji indijski premijer Manmohan Singh rekao je kako skupina odgovorna za napade u Mumbaiju zasigurno dolazi izvana i pozvao je da se poduzmu "sve potrebne mjere" kako bi se pronašli krivci za krvave napade u kojima je poginulo više od 120 osoba, među kojima najmanje sedmero stranaca, a 327 ih je ranjeno, javlja CNN.

Također, pozvao je sve Indijce da ostanu ujedinjeni u ova teška vremena.
- Poduzet ćemo sve mjere koje su potrebne kako bismo osigurali sigurnost svojih građana. Očito je da je skupina koja je izvela napade, bazirana izvan Indije, došla samo s jednim ciljem - stvoriti kaos u financijskom centru ove zemlje.

MVPEI: Zasad nema podataka o stradanjima Hrvata u Indiji

U napadima poginula najmanje trojica stranih državljana

Bruxelles osuđuje podmukle napade u Mumbaiju

Galerija slika: Teroristički napadi u Indiji

Indijske sigurnosne snage otvorile su vatru na teroriste koji su zatočili na desetke talaca u dvama luksuznim hotelima u Mumbaiju. Vojnici i specijalci okružili su mjesta događaja nedugo nakon što je u srijedu navečer u koordiniranim napadima diljem grada ubijena 101 osoba, a 300 ih je ranjeno.

Posljednji izvještaji govore da je talačka kriza u hotelu Taj Mahal završena, no još uvijek nepoznat broj gostiju nalazi se u sobama. Po izjavama svjedoka preplašeni taoci sa svojim stvarima istrčavaju iz hotela.

Nova eksplozija odjeknula je u hotelu Oberoi dok je u tijeku bilo policijsko oslobađanje talaca iz hotela Taj Mahal. Stotinjak specijalaca krenulo je u akciju oslobađanja nekolicine zatočenih stranih državljana na 19. katu hotela kada se začula snažna eksplozija u hotelu.

Hoteli se pretražuju kat po kat u potrazi za teroristima, a vjeruje se da se u Taj Mahalu nalazi njih pet, a u Oberoiju tri.

Policija je u međuvremenu izvijestila o žrtvama ovih nezapamćenih napada. Poginulo je 14 policajaca, 81 Indijac i šest stranih državljana. Ubijena su četvorica terorista, a devet ih je uhićeno.

Napadnuto je najmanje deset lokacija gdje su napadači tražili američke i britanske turiste.

Odgovornost za napad preuzela je nepoznata islamistička skupina "Dekanski mudžahedini" i zatražila oslobađanje "mudžahedina" iz indijskih zatvora, a stručnjaci za borbu protiv terorizma ocijenili su da napad nosi sva obilježja Al-Qaide.

Sa svitanjem u Mumbaiju, stanje je i dalje konfuzno, uz izvješća o pucnjavi i eksplozijama sa sedam do 16 lokacija. Glavni željeznički kolodvor u gradu, bolnica, restoran i dva hotela, neke su od napadnutih lokacija.

Američki State Department objavio je kako za sada nema podataka o mogućim američkim žrtvama napada, no otvorio je posebnu telefonsku liniju za pozive rođaka i prijatelja Amerikanaca, koji bi se mogli nalaziti u opasnosti u Mumbaiju.

- Mumbai je New York Indije i ovo je jasan napad na zapadnjake - izjavio je Clive Williams, stručnjak za terorizam s Australskog nacionalnog sveučilišta.

- Uzimanje za metu Britanaca i Amerikanaca znači da postoji novi "modus operandi" - ocijenio je Williams u izjavi za agenciju Bloomberg.

- Bio je to čisti kaos. Svaki put kad smo čuli pucnjavu oni su bili odmah iz nas - izjavila je ze CNN Manuela Testolini, poslovna žene iz Kanade koja je večerala u hotelu Oberoi kada su upali napadači.

Bijela kuća, State Department i novoizabrani američki predsjednik Barack Obama predvodili su globalnu osudu napada. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je da napadači budu "brzo izvedeni pred lice pravde".

Indijska predsjednica Pratibha Devisingh Patil osudila je napade u Mumbaiju u četvrtak za svoga posjeta Vijetnamu.

- Najsnažnije osuđujem teroristički napad u Mumbaiju. To je bezuman napad i djelo je onih koji ne poštuju ljudski život i idu putem destrukcije - rekla je nakon sastanka s vijetnamskim predsjednikom Nguyenom Minhom Trietom.

(I. Vi, ič, Hina)


Pakistan osudio atentate, nudi 'vrući telefon' s Indijom

Pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi osudio je u četvrtak terorističke napade s više od 100 mrtvih u Mumbaiju i ponudio Indiji "vrući telefon" putem kojeg bi obavještajne agencije dviju zemalja razmjenjivale podatke u zajedničkoj borbi protiv terorizma. Indija je u prošlosti optuživala neke pakistanske elemente za potporu islamističkim borcima u Indiji, poglavito u spornoj pokrajini Kašmir koju susjedne zemlje dijele u nejednakom omjeru i zbog koje su više puta ratovale.
- Šokiran sam i užasnut napadima s više od 100 mrtvih - rekao je Qureshi koji boravi u četverodnevnom posjetu Indiji. Ponudio je cjelovitu pomoć i suradnju u borbi protiv terorizma.
- Također sam ponudio "vrući" telefon da bi obavještajne službe dviju zemalja razmjenjivale informacije i surađivale jedna s drugom na djelotvoran način - rekao je Qureshi.


Indijska mornarica presrela brod povezan s napadima u Mumbaiju

Brod indijske ratne mornarice presreo je trgovački brod za koji se sumnja da je prevezao teroriste u Mumbai, objavili su mediji u četvrtak. Prema Reutersu, policija sumnja da je skupina od deset do 12 terorista došla u luku u Mumbaiju velikim brodom i potom se u gumenim čamcima uputila u različitim smjerovima. U potragu za sumnjivim brodom mornarica je uputila dva patrolna broda i dva zrakoplova. Glasnogovornik mornarice kapetan Monohar Nambiar potvrdio je da je brod lociran i da se na njega ukrcavaju vojnici kako bi ga pretražili, prenosi AP.


Obama osudio napad u Mumbaiju

Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama u srijedu je oštro osudio teroristički napad u indijskom Mumbaiju i izrazio sućut žrtvama, njihovim obiteljima i narodu Indije.
- Novoizabrani predsjednik Obama oštro osuđuje današnji teroristički napad u Mumbaiju. Njegove su misli i molitve sa žrtvama, njihovim obiteljima i narodom Indije. Ti koordinirani napadi na nevine civile pokazuju duboku prijetnju terorizma - navodi se u priopćenju koje je objavila je glasnogovornica Obamina tranzicijskog tima Brooke Anderson.
- SAD će nastaviti s jačanjem svojeg partnerstva s Indijom i državama diljem svijeta kako bi se iskorijenile i uništile terorističke mreže - poručio je Obama.
Objavljeno je da su teroristi hotelskim gostima uzimali putovnice, a tražili su američke i britanske turiste.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije