Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko je farmaceutkinja koja traži sastanak s Plenkovićem? Založila je kuću, zadužila se...

Farmaceutkinja Ljiljana Sović Brkičić želi premijeru objasniti da se zloupotrebljavaju sredstva iz fondova EU za istraživanje i razvoj, a njen projekt ne prolazi
02. svibnja 2019. u 08:30 21 komentara 8768 prikaza
Zagreb: Ljiljana Sović Brkičić ispred Banskih dvora traži sastanak s Plenkovićem
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Tri je sata prošlog utorka, kada se u HDZ-u raspravljalo o Milijanu Brkiću, farmaceutkinja Ljiljana Sović Brkičić stajala ispred sjedišta HDZ-a čekajući premijera Andreja Plenkovića. Bezuspješno.

Prof. dr. sc. Dragan Primorac forenzički stručnjak Personalizirana medicina Budućnost liječenja predstavlja 550 znanstvenika i 4 nobelovca

– Htjela sam premijera zamoliti za razgovor jer mu već godinu dana šaljem mailove, njih sada već više od 50, zato što mu želim objasniti kako se zloupotrebljavaju sredstva iz EU fondova namijenjena istraživanju i razvoju, a kojih je 660 milijuna eura namijenjeno Hrvatskoj. Njegova tajnica stalno govori da će mu prenijeti poruku – tumači Lj. S. Brkičić.

Dokaze slala u Banske dvore

Nastavlja kako je svojevremeno doznala da je premijer naložio da se njen problem riješi pa su je lani pozvali u Ministarstvo gospodarstva gdje su joj rekli da će Ministarstvo raspisati natječaj za nositelje Pečata izvrsnosti, a da je Vlada osigurala sredstva.

Komarci Infektolozi upozoravaju Toplija i vlažnija Europa suočena s 'egzotičnim' bolestima

– A projekata koji nose taj Pečat je pet, jedan je moj. Ministarstvo je na e-savjetovanju objavilo prijedlog pravilnika, no kako je taj prijedlog bio napravljen po izokrenutim pravilima, dala sam primjedbe. No, Ministarstvo je odlučilo da neće raspisati taj natječaj te će sredstva preusmjeriti drugdje. Stoga sam istražila i prokazala kako se kradu i nenamjenski troše sredstva iz EU fondova namijenjena istraživanju i razvoju. Dokaze sam dostavila i premijeru i nadležnim ministrima, ali nitko nije reagirao. I zato sad planiram iduće korake. Uskoro ću protestirati na Markovu trgu, a ako ni to ne uspije, onda ću ići protestirati u Bruxelles, ispred OLAF-a, svojevrsnog “USKOK-a” Europske komisije koji prati nenanamjensko trošenje, tj. zloupotrebu sredstava iz EU fondova – odlučna je farmaceutkinja, zaposlena u HZZO-u.

Zagreb: Ljiljana Sović Brkičić ispred Banskih dvora traži sastanak s Plenkovićem
1 / 7
Zagreb: Ljiljana Sović Brkičić ispred Banskih dvora traži sastanak s Plenkovićem

Kaže da sve to čini jer je prije deset godina, s dr. Zdravkom Dokuzovićem, u sklopu svoje firme BLC pharmaceutica razvila novu, patentno zaštićenu tehnologiju koja omogućava kontrolirano i za točno mjesto specifično otpuštanje lijeka, pripremljenog na drugačiji način, čime se postiže kontrolirana koncentracija lijeka u krvi, što je jako bitno za liječenje.

Ljiljana Sović Brkičić: 'Imamo novu formulu za lijek protiv Parkinsonove bolesti'

Vlastitih 10 milijuna kuna

– Napravili smo bolju formulaciju lijeka levodopa koji u liječenju Parkinsonove bolesti nadomješta dopamin. Iako je to odličan lijek, zbog njegove nekontrolirane primjene, jer ga ima ili previše ili premalo, dolazi do štetnih posljedica. Razvojem nove formulacije tog lijeka mi smo taj problem riješili čime bi se osiguralo bolje liječenje bolesnika. U ovaj je projekt dosad uloženo vlastitih 10 milijuna kuna, zbog čega sam podigla kredite, založila kuću, zadužila se, a sad nam treba dodatnih 25 milijuna da bismo napravili pilot-studiju. No, premda je za projekt postavljena hipoteza, testiran je inovativni koncept, provedene su studija izvedivosti i laboratorijska istraživanja, predane patentne prijave, ishođeni svjetski patenti, od EK dobiven Pečat izvrsnosti i preporuka za financiranje iz EU sredstava, u protekle tri godine naša javljanja na natječaje uvijek su završavala negativno – kazala je Lj. S. Brkičić.

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
 • Avatar Olujni
  Olujni:

  Ova zena je bas naivma! Ona kao da nije svjesna da zivi u HR. Neka se uclani u HDZ i svi ce joj projekti biti pozitivno rijeseni u 7 dana.

 • Avatar Hržić_Danijel
  Hržić_Danijel:

  Narod sam glasa 28 godina za vlastitu propast a najviše slavonci, njih 90% glasa za HDZ ostatak za SDP KAO I SREDNJA DALMACIJA A TO SU UPRAVO PODRUČJA koja najviše iseljavaju! Zamislite mafiju koja uspije EU prevarit na zdrave oči? ... prikaži još!či? Kako onda neće pljačkat ovaj napačen naivan narod? Nije to pitanje jednog, dva ili 10 političara, to je sve ORGANIZIRANA KRIMINALNA ORGANIZACIJA!

 • Deleted user:

  I trebaš propast kad ne kužiš biznis. Trebala si uložiti svojih samo 400 000 kuna i kupiti ministrici Mercedes i zatim tražiti lovu od HBOR-a i EU fondova...