Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Toplija i vlažnija Europa suočena s 'egzotičnim' bolestima

"Agencije za javno zdravlje moraju unaprijediti nadzor, primjerice putem sustava ranog upozoravanja i povećati svjesnost potencijalnih rizika među zdravstvenim radnicima i u općoj javnosti"
29. travnja 2019. u 12:02 1 komentara 374 prikaza
Komarci
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/4

Infektolozi upozoravaju kako bi se Europa zbog klimatskih promjena mogla suočiti s povećanim rizikom od pojava bolesti koje šire komarci i krpelji.  Širenje komaraca već je uzrokovalo pojavu denga groznice u Francuskoj i Hrvatskoj (slučajevi na Pelješcu iz 2010.), malariju u Grčkoj, groznicu Zapadnog Nila u nekoliko zemalja jugoistočne Europe i virusa chikungunye u Italiji i Francuskoj. 

Tin Vučković i Sara Vrljen Hrvatska pamet Hrvatskoj KosaRi - Kroz donaciju kose osiguravaju vlasulje za bolesnu djecu

"Sredozemna Europa sada je djelomično i tropska regija gdje se tigrasti komarac već udomaćio", rekao je Giovanni Rezza, ravnatelj Odjela za zarazne bolesti pri Institutu za javno zdravlje u Rimu. 

On je zajedno s profesorom Janom Semenzom iz Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) autor izvješća o mogućem širenju takvih bolesti kontinentom. 

Komarci oprez! Izbjegnite ubode komaraca, doznajte što ih privlači

"Agencije za javno zdravlje moraju unaprijediti nadzor, primjerice putem sustava ranog upozoravanja i povećati svjesnost potencijalnih rizika među zdravstvenim radnicima i u općoj javnosti", rekao je Semenza. 

Ranije je širenje denge bilo ograničeno na tropska i suptropska područja jer su niske temperature ubijale larve i jajašca komaraca, kažu znanstvenici. 

"Klimatske promjene, međutim, nisu jedini faktor širenja transmisivnih zaraznih bolesti Europom", upozoreve Semenza. 

Komarci dobro je znati Hoće li vas komarci napadati više ili manje ako pijete alkohol? Evo odgovora...

Tome pridonose globalizacija i urbanizacija, naglasio je. U dijelovima sjeverne Europe, pak, u porastu su encefalitis i lajmska borelioza, bolesti koje šire zaraženi krpelji. Toplije zime i rana vruća ljeta mogli bi u budućnosti pogodovati porastu broja krpelja, kažu stručnjaci. 

Godišnje se u EU-u u prosjeku zabilježi 65.000 slučajeva lajmske borelioze. Teško je predvidjeti koliko će se širiti transmisivne zarazne bolesti u budućnosti jer to ovisi o nekoliko čimbenika, od porasta temperatura, međunarodnih putovanja i prilagodbi klimatskim promjenama. 

Video: Kako se jednostavno riješiti komaraca?

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Aedes2017:

    Komarci ..komarci..komarci !? Pričamo o tim insektima kao o babarogi ! No o njima se baš sve zna.Prošećite Kamargom ( Francuska) ,cijelom Azurnom obalom i neće vas ubosti ni jedan komarac.Zašto ?Zato što nema komaraca.Zašto nema tamo komaraca a u ... prikaži još! u Osijeku početkom travnja ne možete u podne proći uz Dravu ? Jednostavno,Francuzi rade preventivu na nauci zasnovanu i to već rade 50 godina.Naši entomolozi ne mogu ništa učiniti jer ne raspolažu ,ni približno, potrebnim sredstvima,a veliki dio tog mizernog budžeta operu političari i nestručni izvođaći . Nema pomaka bez neke žešće epidemije.Živi bili pa vidjeli.