Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE OD HOBIJA Slunjanin Marijan Katić dosad osmislio tridesetak nagradnih igara, ali ne uspijeva probiti monopol velikih kuća

Igre oko sreće: Hrvatska lutrija odbila Katićeve zamisli

hrv-igre-txt.jpg
import
18.11.2006.
u 15:09

Rulet koji je početkom 1999. godine zavrtio Slunjanin Marijan Katić još uvijek se vrti nesmanjenom brzinom. Izazov kreiranja igara na sreću za njega je postao mnogo više od običnog hobija.

Krenulo mu
– Te sam godine došao na ideju – stvoriti igru, posebnu igru i onda je ponuditi lutriji. Najprije u Hrvatskoj, pa dalje u svijet. I tako, nakon brušenja najsitnijih detalja nastala je moja prva, klasična igra na sreću pod nazivom LOTO-ROULETT koja sadržajno obuhvaća pravila igre, opise i crteže uplatnog listića i uređaja za izvlačenje dobitne kombinacije, kao i tehniku izvlačenja dobitnih brojeva. Navedena igra deponirana je 2000. godine u Hrvatskoj autorskoj agenciji u Zagrebu i u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo – pokazuje Katić bogatu dokumentaciju potpuno osmišljene igre. Poslije je napravio i web stranicu www.magiclucky-world.com na kojoj se, među ostalim, nalazi i ta igra.
– Onda mi je krenulo – smije se Katić i dodaje kako je u vrlo kratkom vremenu, gotovo u dahu, osmislio još 27 autorskih djela iz tog područja.
– Ponudio sam Hrvatskoj lutriji, među ostalim, da budu organizator on-line igara Red & Black i SloWIN Game i da ona osigurava nagrade po principu: koliko osvojenih bodova, toliko osvojenih lipa, ali kao i kod ponude klasične igre na sreću LOTO-ROULETTE, Hrvatska lutrija nije u tome prepoznala vrijednost. Pokazalo se da je moja pogreška u svemu tome što sam osmišljavao stvari koje sam ne mogu priređivati, a oni koji mogu, imaju monopol i odlučuju o tome hoće li se te ideje ostvariti – priznaje Katić vlastiti idealizam.

Stalni igrači
Katić se nije pokolebao pa nastavlja osmišljavati i nekoliko igara za medije. Jedna od njih, igra “Šifra Q”, prije dvije godine priređivana je punih šest mjeseci u Magazinu za mobilne komunikacije Mobil, a dvije igre mogu se igrati on-line.
– Napominjem da u on-line igrama Red & Black i SloWIN Game nema nagrada jer je za to potrebito ishoditi odobrenje pri Ministarstvu financija. Inače, svaku igru čini posebnom isključivo vrijednost nagradnog fonda. Možete imati i bezvezan sadržaj, ali ako je glavna nagrada paket koji se sastoji od: automobila mercedes, puta u Dubai, stana ili suvremene kompjutorske opreme, imat ćete milijun igrača. Iako nema nagrada, u mojim je igrama registrirano 17.000 igrača od kojih je stotinjak stalnih, svakodnevnih – zaključuje Katić.


Nikad ne mijenjajte brojeve

Odaberite svoje brojeve i nikad ih, baš nikad ne mijenjajte. Znam nekoliko igrača lota koji su dobili veće dobitke i svi su oni igrali svoje brojeve koje nisu mijenjali i po desetak godina. Posve je dovoljno odigrati dvije kolone od sedam brojeva u lotu 7/39, što će vas stajati četiri kune. Nije nužno uplaćivati velike svote novca. Preporučio bih i skupno igranje lota i igre keno, i to tako da s prijateljima osnujete skupinu i igrate u njoj. Ako ste ljubitelj klađenja, morate biti vrlo oprezni da ne postanete ovisnik. Da biste spriječili ovisnost, morate klađenje shvatiti kao igru. Postoji način kako se kladiti, a da vas to ne odvede u ovisnost. To zahtijeva malo opširnije objašnjenje koje možete pronaći na blogu Tragači sreće.


Bajka o Rastokama

Ne smatram da sam izgubio bitku time što moja autorska djela nisu prihvaćena, premda sam pomalo razočaran. I zbog te nepravde, nastojim što češće bježati u svoj svijet bajki. Pišem knjigu, zapravo bajku o vilama, vilenjacima, čarobnjacima i ljudima. Radnja se odvija prije 5000 godina na području sadašnjega Slunja, Rastoka i donekle Plitvičkih jezera. Nastojao sam dočarati koliko je zapravo važna obitelj, koliko je zapravo važno voljeti i oduprijeti se zlu. Slunj je davno nastao i nema ni jedne legende, nema knjige, nema niti neke posebne priče koja bi se prepričavala, s koljena na koljeno. I zato se odlučih pisati – kaže Katić.


Klađenje putem SMS-a

– U proljeće 2000. osmislio sam komunikacijsko rješenje koje igračima lota omogućuje uplatu željene kombinacije brojeva s bilo kojeg mjesta, u bilo koje vrijeme, jednostavnim načinom odabira željene kombinacije, bezgotovinskim plaćanjem, pri čemu je gotovo svaki mobitel uplatno mjesto, a nakonu00A0izvlačenja svaki igrač dobije jasno izvješće o visini novčanog dobitka koji vrlo jednostavno može podići. To komunikacijsko rješenje, kao i rješenje klađenja putem SMS-a pod nazivom “TIP Exclusive”, nije zainteresiralo Hrvatsku lutriju i kladionice, a godinu poslije vidio sam da su mnoge zemlje u svijetu omogućile svojim igračima donekle slično rješenje igranja lota i klađenja putem SMS-a – dodaje Katić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije