Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbijaju izručenje

ICC-ovi branitelji: Saifa Gadafija tuku i drže ga u izolaciji

'Saif al-Islam is seen after his capture, in the custody of revolutionary fighters in Obari, Libya November 19, 2011. Libya\'s prime minister-designate said Saif al-Islam would receive a fair trial in
'STRINGER'
05.04.2012.
u 08:16

Saifa al-Islama prema libijskim zakonima očekuje smrtna kazna, a ICC se boji da u svojoj zemlji neće imati pravedno suđenje

Branitelji Saifa al-Islama Gadafija pri Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) upozorili su kako je sin ubijenog libijskog vođe u pritvoru u Libiji izložen zlostavljanju - u priopćenju se tvrdi kako ga vlasti drže u gotovo potpunoj izolaciji, a često ga i premlaćuju, javlja BBC. Kako je u četvrtak rekao branitelj Xavier-Jean Keita, Gadafi također boluje zbog izostanka zubne njege. Odvjetnici također tvrde kako su prvotno bili obaviješteni da će se Gadafiju suditi zbog manjih prekršaja vezanih uz dozvola za devu i nepravilnosti s njegovim ribnjakom, da bi na kraju bio optužen za zločine protiv čovječnosti.

Nakon svrgavanja Moamera Gadafija poslije 42-godišnje diktature i njegove obitelji te oslobođenja Libije svjetska zajednica i dalje čeka da se Libija pokori međunarodnim zakonima. Koliko je to uspješno, najbolje pokazuje činjenica da je Saif al-Islam, najstariji Gadafijev sin, još uvijek u rukama milicije koja ga je i uhitila prošle godine iako je Međunarodni kazneni sud (ICC) od Libije tražio da ga preda. ICC je od Libije tražio da se do 10. siječnja izjasni kada i gdje će se izvršiti predaja jednog od najtraženijih ljudi na svijetu, a nakon što taj rok nije ispoštovan, mogućnost dogovora produljena je do veljače, no Libija još uvijek odbija predati čovjeka kojemu želi suditi sama i po svojim zakonima.

Upravo zbog toga ICC je naredio Libiji da odmah preda Saifa al-Islama, ali Libijci i dalje to odbijaju te su odlučni u namjeri da čovjeku, koji je samo nekoliko mjeseci prije uhićenja tvrdio da će svi protivnici njegova oca biti izbrisani s lica Zemlje, sude unutar granica svoje države. Upravo unutar tih granica i po zakonima te države Saifa, bude li proglašen krivim, očekuje smrtna kazna.

Uz naredbu za trenutačnu predaju i "pokoravanje obvezama o provođenju naloga za uhićenje" ICC je zaprijetio kako će, ako se Libija ne pokori njegovim zahtjevima, novi libijsku vlast prijaviti Vijeću sigurnosti UN-a. ICC tvrdi kako se slučaj Saifa al-Islama nalazi pod međunarodnom jurisdikcijom te kako rezolucija Vijeća sigurnosti obvezuje Libiju na suradnju.

Iz ICC-a su zabrinuti da Saif al-Islam u Libiji neće imati pravedno suđenje, donosi Reuters, a ponajviše ih brine to što mnoge sukobljene milicije još uvijek nisu položile oružje te diljem zemlje bez suđenja ubijaju i muče "optuženike" što svakako u pitanje dovodi vladavinu prava u Libiji. Nalog za Saifovo uhićenje ICC je izdao još prošle godine nakon što je optužen za sudjelovanje u ubojstvima prosvjednika tijekom ustanka kojim je na kraju svrgnut njegov otac.

Nitko od libijskih čelnika nije komentirao naredbu ICC-a, ali glasnogovornik vlade kazao je da je ministarstvo pravosuđa najavilo kako su zadnje pripreme za otvaranje novog zatvora završene te da će suđenje Saifu al-Islamu uskoro početi.

Ključne riječi

Komentara 12

CO
covjek
08:47 05.04.2012.

Sukobljene milicije, mučenja i teror?! Pa o čemu to vi, to su samo \"osloboditelji\" koji uživaju u \"demokratskim tekovinama\". Svi znaju da je Libija bolje mjesto za život nakon što je \"oslobođena\" od strane NATO d.o.o. , to mogu posvjedočiti naftni moguli i njihova političarska klika diljem svijeta. Što se tiče građanina Libije, oni su ionako samo smetalo u naftonosnoj pustinji.

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
09:22 05.04.2012.

Nova libijska vlast okrutnija je, fanatičnija i militantnija nego što je Gaddafi ikad bio, samo što anglosaksonski \"zapadni\" mediji o tome ne pišu jer je sada libijska nafta u rukama američkih i britanskih naftnih korporacija. Tko je na vlasti, to je njima manje važno. Arapi će u roku od deset godina, nakon što se sruše svi nacionalistički (ali ne vjerski) autoritarni lideri (ostao još Assad), stvoriti gospodarsko-politički blok koji će se bazirati na salafizmu, najradikalnijoj sunitskoj varijanti. Taj blok će biti od Maroka do Iraka i predvođen Saudijskom Arabijom. To su stotine milijuna stanovnika, gomila oružja, prirodnih resursa i dr. Kad blok postane prejak u vojnom smislu, pokajat će se neki...

DU
Deleted user
08:47 05.04.2012.

A počele su ucjene tih tvz zadanih demokracija. Jer eto Libija je dosada bila skoro ne opljačkana kao ostatak Afrike, pa sada treba i to opljačkati, jer to je biti demokracije pljačka i djeca koja izgledaju kao da su izašlaa iz njemačkih koncentracijskih logora samo kost i koža.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije