Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ PODMIĆIVANJA OSJEČKIH SUDACA

I sudac Vekić pušten da se brani sa slobode

Osijek: Sudac Zoran Vekić odlazi u pratnji istražitelja
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
08.07.2021.
u 08:40

Zdravko Mamić prvo je javno optužio trojicu osječkih sudaca da im je davao mito, a za uzvrat oni su trebali donijeti oslobađajuću presudu u postupku koji se protiv njega vodio na sudu u Osijeku, te su trebali odbaciti optužnicu  za aferu Dinamo 2.

Zvonko Vekić, jedan od trojice osječkih sudaca koji je 10. lipnja završio u Remetincu zbog sumnje da je od odbjeglog Zdravka Mamića primio mito, pušten je da se brani sa slobode. Njemu je nakon uhićenja istražni zatvor bio određen  zbog opasnosti  od utjecaja na svjedoke, a kada su svjedoci ispitani, prestao je i razlog za određivanje istražnog zatvora.

Još ranije iz istražnog zatvoru pušten je i sudac Ante Kvesić, kojem je istražni zatvor bio određen zbog opasnosti od ponavljanja. Iz Remetinca je izašao nakon što se suspendiran, odnosno privremeno udaljen s obnašanja sudačke dužnosti.  Prošli tjedan iz Remetinca je izašao i poduzetnik  Drago Tadić. Njemu je istražni zatvor bio određen i zbog opasnosti  od bijega te zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, no pušten je nakon što je platio jamčevinu od 500.000 kuna.

Sucu Darku Krušlinu istražni zatvor nije ni bio određen te se on od početka brani sa slobode. Što se tiče Zdravka i  Zorana Mamića, koji su također osumnjičeni no nedostupni jer su u BiH, njima je istražni zatvor određen, no to rješenje koliko  je poznato, još nije postalo pravomoćno.

Zdravko Mamić prvo je javno optužio trojicu osječkih sudaca da im je davao mito, a za uzvrat oni su trebali donijeti oslobađajuću presudu u postupku koji se protiv njega vodio na sudu u Osijeku, te su trebali odbaciti optužnicu  za aferu Dinamo 2. Navodno im dao oko 300.000 eura, no na koncu em je optužnica za Dinamo 2 protiv njega potvrđena, em je  u priči o izvlačenju milijuna kuna iz Dinama pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora.

Prije objave te presude on je pobjegao u BiH, gdje mu se nakon što je presuda postala pravomoćna pridružio i njegov brat Zoran Mamić, koji je u to priči osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora. U toj priči s braćom Mamić su pravomoćno osuđeni i poreznik Milan Pernar te Damir Vrbanović. Prvi na tri godine i dva mjeseca zatvora, drugi na tri mjeseca zatvora. Sva četvorica već su odavno trebala biti na izdržavanju te kazne. No iza rešetaka je za sada samo Pernar. Braća Mamić su u bijegu, a Vrbanović je zbog zdravstvenih  problema tražio odgodu odlaska na izdržavanje kazne.

VIDEO: Ministar Malenica komentirao uhićenje sudaca u Osijeku

Ključne riječi

Komentara 4

RO
roland
09:45 08.07.2021.

Vekić je s ciljem da Mamiću uzme novac i pribavi povoljnu presudu, lažnim prikrivanjem činjenica, naivnog Mamića doveo u u zabludu i održavao ga je u zabludi, te je time naveo Mamića da učini štetu na račun svoje imovine. Mamićić je ispao naivac. Zapravo su ga prevarili. Klasična prijevara. Puštanjem na slobodu Vekić se i dalje može baviti starim zanatom jer u ovih 30 dana Remetinca nije izgubio vještinu i poznanstva. Koji smijeh od kaznenog progona!

PI
PijemŽivce2
08:55 08.07.2021.

Ode sve u zastaru

RO
roland
09:29 08.07.2021.

Nitko ne piše da će ovaj sudac Vekić i dalje dobivati plaću, ali 70% plaće jer je udaljen s dužnosti. Dakle, ako je imao plaću od 15 tisuća kuna, sada će mjesečno zarađivati 10,5 tisuća kuna bez da se uopćee pojavi. Dakle, prima super mirovinu, prije mirovine i čeka pravu mirovinu. Samo jedna godina udaljenja s dužnosti hrvatske građana košta 126.000 kuna. A to udaljenje neće trajati manje od 6 godina. Dakle, za 6 godina hrvatski će građani za udaljenje suca platiti 756.000 kuna. Dakle, 100.000 eura i sve je po zakonu. A onda će mu dati neku kaznu od 2 godine zatvora i za 1 godinu, jer će biti star i bolestan, pustiti na uvjetni otpust. Dakle, sudac je nagrađen. Da ne navodim da će i dalje "posredovati", kao što je u ime Mamića posredovao kod Krušlina i za to lobiranje uzimao novac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije