Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR

HSLS traži sazivanje sjednice Odbora. SDP: Tek kada se izabere predsjednik

Dario Hrebak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.02.2016.
u 15:32

Dario Hrebak: S obzirom na to da trenutačno nema nikakvog nadzora nad sigurnosno-obavještajnim sustavom, Hrvatska se nalazi u pat-poziciji

Klub zastupnika HSLS-a i BUZ-a zatražio je sazivanje sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i bez imenovanja predsjednika, i to samo s jednom točkom dnevnog reda – raspisivanje javnog poziva za izbor članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija. Predsjednik Kluba, HSLS-ov Dario Hrebak podsjetio da postoje tri komponente nadzora sigurnosno-obavještajnog sustava – Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (kojemu je smijenjen čelnik Ivica Panenić), saborski Odbor za nacionalnu sigurnost (koji nije konstituiran jer vladajući ne žele Ranka Ostojića za predsjednika) te Vijeće za građanski nadzor (kojemu je mandat istekao u listopadu 2015.) – a niti jedna od tih komponenti, naglašava, trenutačno ne funkcionira. Zato želi da se barem započne procedura izbora članova Vijeća za građanski nadzor, pa od svih saborskih Klubova koji imaju članove u Odboru za nacionalnu sigurnost traži da potpišu njegov zahtjev za sazivanje sjednice. 

– Zahtijevamo od Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da, sukladno svojim zakonskim i poslovničkim ovlastima, hitno uputi javni poziv za predlaganje kandidata za predsjednika i članove Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, kako bi Sabor u najkraćem roku mogao donijeti odluku o njihovu imenovanju – kaže Hrebak. S obzirom na to da trenutačno nema nikakvog nadzora nad sigurnosno-obavještajnim sustavom, Hrvatska se, tvrdi Hrebak, nalazi u pat-poziciji.  

– Ne može se izabrati čelnik Odbora jer postoji prijepor dviju najvećih stranaka. Ovo nije dobra situacija i mi želimo zaobići taj prijepor i brzinski reagirati. Ovo je nadstranačko pitanje i zadnji potez da se u hitnoj proceduri izabere Vijeće kako bi barem jedna komponenta nadzora funkcionirala – tvrdi Hrebak. Da bi bili potpuno sigurni da se Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost mogao sastati i bez predsjednika, tražit će i mišljenje o tome od Odbora za Ustav.  

Na pitanje smeta li njima Ranko Ostojić na čelu Odbora, Hrebak odgovara da njegov Klub nema nikakav problem s Ostojićem, ali da prije donošenja konačnog stava o tome hoće li glasovati za ili protiv njegova imenovanja, ipak moraju konzultirati partnere u Domoljubnoj koaliciji i Mostu.  

– Ja želim konsenzus oko ovog pitanja, a ako se konsenzus ne dogodi, onda ostaje savjest 151 zastupnika u Saboru – zaključila je članica Kluba zastupnika HSLS-a i BUZ-a Gordana Rusak.

SDP nema ništa protiv raspisivanja javnog poziva za članove Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnog sustava koji traži HSLS, međutim, preduvjet za sazivanje sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na kojem bi se taj poziv raspisao jest imenovanje predsjednika Odbora.

SDP-ov Peđa Grbin naglasio je da se sjednica Odbora ne može održati dok se ne izabere predsjednik jer u Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu izričito piše da njime predsjedava osoba koja dolazi iz reda najveće opozicijske stranke u Saboru, a to je SDP.

– SDP smatra potrebnim da predsjednik Sabora što je prije moguće na dnevni red uvrsti točku sa samo jednim prijedlogom, a to je rasprava o imenovanju predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora i tražimo da se podrži prijedlog koji je SDP uputio na temelju zakona, a to je prijedlog Ranka Ostojića. Što se tiče prijedloga koji smo danas čuli od kolega iz HSLS-a, mi načelno nemamo ništa protiv da se što je moguće prije pokrene postupak izbora Vijeća za građanski nadzor, međutim, naš je preduvjet za sazivanje takve sjednice, a smatramo da to proizlazi iz Poslovnika i zakona, da prvo bude izabran predsjednik tog odbora – poručio je Grbin. S obzirom na to da u HSLS-u tvrde da u dijelu oporbe, točnije HNS-u, imaju potporu za sazivanje sjednice Odbora za unutarnju politiku i bez predsjednika, Grbin je upitan kako gleda na taj podatak.

– Prema onome što sam ja razgovarao s HNS-om, nije točno. Molim vas da njih upitate koji je njihov stav. Ali ponovit ću, mi se s jednim dijelom slažemo, nama uopće nije sporno da onog trenutka kada se odbor konstituira jedna od prvih, ako ne i prva točka, bude pokretanje postupka za izbor Vijeća za građanski nadzor. Kao što znate, taj postupak nakon toga traje 30 dana i ne možemo i ne želimo dopustiti da taj postupak bude proveden, a da prije toga nije ustanovljen parlamentarni nadzor nad radom obavještajne zajednice, odnosno da prije toga nije počeo funkcionirati odbor – ustvrdio je Grbin. Njegova stranačka kolegica i članica Odbora za unutarnju politiku Gordana Sobol naglašava da odbor ne može sazvati nitko osim predsjednika ili netko koga predsjednik ovlasti ako je odsutan.

– Ako bi kolege skupile dovoljan broj potpisa članova Odbora da se taj Odbor sazove, opet se ne može održati zato što je predsjednik Odbora taj koji predlaže dnevni red i on ga je dužan sazvati u određenom roku. Apsolutno nema nikakve mogućnosti da se Odbor sazove ako prije toga nije izabran predsjednik. Inzistiramo i dalje da se ta točka što prije uvrsti u dnevni red, da se pristupi glasanju i izabere predsjednik odbora, a onda smo i mi spremni raditi na tome da se otvori javni poziv za Vijeće za građanski nadzor – tvrdi Sobol.

Član Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi Zoran Grgić tvrdi pak da mandat članova počinje saborskom odlukom o imenovanju, a završava odlukom o razrješenju.

– Dok nije razriješeno Vijeće, ono radi, a dosad su se slučajevi kad istekne četverogodišnji mandat rješavali odlukom Sabora o produljenju mandata članova do imenovanja sljedećeg saziva Vijeća, a sve kako bi se izbjegla kriza – kaže Zoran Grgić.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je da nije spremna podržati nikakvu inicijativu HSLS-a da se Odbor saziva prije nego što je konstituiran.

– Kao što je poznato, odbor je konstituiran izborom predsjednika. Spremni smo podržati inicijativu da se raspiše javni poziv za izbor članova Vijeća za građanski nadzor tajnih službi, ali to smatramo direktno još jednim poticajem da se što skorije izabere predsjednik Odbora za unutarnju politiku jer se samo na taj način može doći do situacije u kojoj je odbor konstituiran i u kojoj onda može raspisati i taj javni poziv – poručila je Pusić. >> Kosor uoči sastanka Vijeća za suradnju: Ozbiljna je situacija. Očekujem da ćemo se danas dogovoriti

>> 'U dnevni red uvrstite Ostojićevo imenovanje. Lozančića mora saslušati Odbor za unutarnju politiku'

Komentara 7

DD
ddh
14:53 10.02.2016.

Kakav nadzor bi netko tu trebao voditi. Civilni nadzor na celu sa Srnavkom i onima iz t.zv. "mirovnih studija, sa Pusicem i Terselickom? Pa mogli bi onda direktno za taj nadzor postaviti i Savu Strbca i njegove cetnike, paa nebi onda morao Pusic sa Srnavkom putovati u Beograd i podnositi izvjestaj Savi Strbcu. Nadzor sa Ostojicem ili Stazicem? S Ostojicem koji je iz policije i tajnih sluzbi zajedno s njegovim Führerom napravio privatnu partijsku policiju ili Stazicem koji bi onda sve lifrao nikad ugasenim KOS-u i UDBI. Nema tu nikakvog nadzora tako dugo, dok se trenutna partijska policija odnosno SOA, policija i SOA komunista iz SDP-a i Milanovica ne transformira u Hrvatsku Policiju i Hrvatsku SOA-u. Treba sve spijune komunista i Save Strbca najuriti iz tog obavjestajnog miljea. A onda i mediji. Trenutacna Vlada se ne bori samo s nedacama i katastrofalnom situacijom u Hrvatskoj u koju su Hrvatsku u zadnje cetiri godine gurnuli Yugoslaveni i segrti u bivsoj Vladi, nego se mora boriti protiv podmetanja i spletkarenja opozicije i medija. Jer mediji nisu nesto, sto bi Vladu konstruktivno kritiziralo, nego su otvoreni neprijatelji i Vlade i 60% hrvatskih gradjana. I to spletkarenje nema za komunisticke medije nikakvu cijenu. Da bi Predsjednici i Vladi naudili, mediji su spremni i na izdaju i na suradnju sa svim neprijateljima slobodne Hrvatske. I to sve i predsjednica i Vlada moraju imati svaki dan na umu.

NI
ninja72
15:57 10.02.2016.

Komunjare navalile kao volovi u rivinu.

BJ
Bjelovar112
17:19 10.02.2016.

uz dužno poštovanje Dario mora prvo riješiti problem koji ima sam sa sobom !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije