Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Hrvatska u 10 najljepših zastava svijeta, Bosna i Hercegovina na visokom trećem mjestu

Hrvatska se zastava našla na devetom mjestu, a slavne 'kockice' autora ove liste podsjećaju na Euro '96 i Francusku '98
16. kolovoza 2016. u 21:14 19 komentara 71192 prikaza
hrvatska zastava
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Johnny Sharples, pravi "zastavoman", toliko je opsjednut zastavama da čak i pije iz šalice s printom zastava. Za Joe je složio deset najljepših zastava svijeta, koje nisu samo estetski lijepe već imaju i zanimljivu priču koja se veže uz njihovo nastajanje.

Hrvatska se zastava našla na devetom mjestu, a slavne "kockice" autora ove liste podsjećaju na Euro '96 i Francusku '98. Spomenuo je i kako je kruna na štitu zapravo sastavljena od grbova Dubrovnika, Dalmacije, Istre, Slavonije i najstarijeg poznatog grba Hrvatske.

10. CIPAR

Na desetom mjestu našao se Cipar koji u svojoj zastavi nema ni crvene i plave boje, koje asociraju na zastave Grčke i Turske. Dok je opisivao zastavu, spomenuo je i Kosovo za čiju zastavu kaže kako izgleda 'kao kad dosegneš finalni nivo u kompjutorskoj igrici'.

9. HRVATSKA

Crveno-bijele popularne kockice postale su zaštitni znak Hrvatske, kako na stadionima, tako i izvan njih, a povijest koja se veže uz nastajanje zastave osobito je zanimljiva.

8. MOZAMBIK

Sharplesa je zastava Mozambika očara zbog toga što je na njoj ukršteno oružje, oruđe i knjiga koja simbolizira obrazovanje – sve to na podlozi zvijezde koja predstavlja marksizam.

7. SVAZI

Na zastavi Svazija je crno-bijeli štit koji predstavlja mir između svih rasa u zemlji i strelice, koje će vam zasigurno pomoći ako vas napadnu vatrenim oružjem, našalio se Johnny.

6. PANAMA

Crveno-plava polja i zvjezdice na zastavi Paname predstavljaju dvije političke strane, a bijela boja između njih simbolizira primirje između njih.

5. VANUATU

Otočna država u Tihom oceanu podsjeća na češku zastavu, osim boja i simbola – nerastov rog i pšenica kao znak prosperiteta.

4. MARŠALOVI OTOCI

Još jedna otočna država na visokom mjestu našla se zbog zvijezde čija 24 kraka predstavljaju 24 izborne jedinice ove pacifičke države.

3. BOSNA I HERCEGOVINA

Autor priznaje kako ga plave crte podsjećaju na sliku koja nije pravilno izrezana ("cropana") no, usprkos tome, oduševljen je kontrastom između plave i žute boje.

2. DR KONGO

Ova afrička država također je oduševila bojama. "Poželite svaku sobu u kući tako obojiti."

Gusarska bitka u Omišu Najposjećenija turistička manifestacija u Dalmaciji Kulturni i povijesni spektakl: Obljetnica desete godine Omiških gusara

1. PAPUA NOVA GVINEJA

"Idite u Louvre i maknite Mona Lisu, zatim se uputite u Sikstinsku kapelu i obojite strop jer ova zastava treba biti na tom mjestu." Zastavu ove države dizajnirala je 15-godišnja djevojčica, kojoj je, tvrdi autor, to bio najvažniji životni zadatak.

>> 5 stvari koje nam je ostavio Prvi svjetski rat, a da toga nismo niti svjesni

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • ANTIkomunist55:

  kome zastava Varte moze bit ljepa, netko se igro pa ovakva ispala

 • Avatar Piktor-
  Piktor-:

  Huh, hebate ! Kako fino drustvo. Obala slonovace, Vanuatu, Cipar, Mozambik, Svazi.....Dobro smo dospjeli.

 • kruško1:

  E ukusa za treće mjesto ...kuku meni