Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska po slobodi medija 65. u svijetu, ispred su i Srbija i Slovenija

Od zemalja iz regije, Slovenija se nalazi na 34. mjestu, Srbija 54., a BiH samo jedno mjesto iza Hrvatske, 66.
12. veljače 2014. u 16:11 19 komentara 1207 prikaza
Indeks slobode medija za 2014.
Foto: RWB

Finska, Nizozemska, Norveška, Luksemburg i Andora na vrhu su po slobodi medija. Pokazao je to indeks slobode medija za 2014. godinu, koju izdaju Reporteri bez granica (RWB), a prema kojemu je Hrvatska na 65. mjestu

Od zemalja iz regije, Slovenija se nalazi na 34. mjestu, Srbija 54., a BiH samo jedno mjesto iza Hrvatske, 66

Ovogodišnji indeks obuhvaća 180 zemalja, jednu više od prošlogodišnjeg - Belize kojem je dodijeljeno 29. mjesto. 

Na zadnje tri pozicije su Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja za koje se navodi kako u njima sloboda informacija ne postoji. "U nestabilnom okruženju mediji postaju strateški ciljevi i mete grupe individualaca čiji pokušaji kontrole medija i informacija krše prava osigurana međunarodnim zakonom, ističe se u priopćenju RWB-a.

>> Nema odgovorne vlasti bez medija koji su joj spremni otežati živote 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • crocro:

    Ja ne znam koje bi mjesto Hrvatska zauzela kada bi se uzelo u obzir neopravdano brisanje komentara tj. nestajanje komentara kao magle bez traga i kada bi se vidjelo da li građani imaju pravo ocjenjivati komentare kao što je to ... prikaži još! oduvijek bilo ili komentare mogu ocjenjivati samo ulogirani. Alo kako vidim koliki je broj ocjena vrlo je upitno da li je ocjenjivanje dostupno široj populaciji. Jer ako ima manje kritika, tim bolje za vlast. Ja se čudim kako smo na tako visokom mjestu jer sam računao da smo na samom začelju popisa svjetskih priznatih zemalja. A oni se čude da mediji nisu slobodni. Tek sada vidite kako su mediji i koliko slobodni. Da barem netko ovo pročite prije nego se komentar izbriše, biti će korak naprijed za slobodu.

  • DAJIDZA:

    Jad i bijeda cenzura i jednoumlje sprega novinara i vlasti nema slobode govora !! Daleko smo od demokracije!!

  • xaron:

    Jako dobra procjena slobode medija. To je ujedno i šamar svim našim medijima, novinarima a pogotovo vlasnicima i upravljacima u medijima. Sa izuzetkom nekoliko portala, sve ostalo je u službi režima kako je bilo i za komunističke vladavine. Ništa mi ... prikaži još!i nismo vidjeli od tih sloboda u demokraciji, i ako smo formalno članovi svega i svacega ( UN, EU, NATO....) šta nosi demos u imenu.