Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Berlinski skup

Hrvatska nudi dva helikoptera za humanitarnu akciju u ratnoj Libiji

\'20.08.2010., Kastela -  Reportaza o osoblju koje izvodi medicinske letove transportnim helikopterima .Letove izvode vojni piloti 93. zrakoplovne baze ,eskadrile transportnih helikoptera smjestene u
Jurica Galoić/PIXSELL
15.04.2011.
u 09:00

Suradnja NATO-a i arapskih zemalja u kontekstu rješavanja libijske krize predstavlja pozitivan presedan

Dva transportna helikoptera s posadama snage su koje Hrvatska nudi za sudjelovanje u humanitarnoj akciji u Libiji. Helikopteri bi, uz prijevoz pomoći, služili i za medicinsku evakuaciju. To je rezultat konzultacija ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i ministra obrane Davora Božinovića, donesen nakon analize političkog stanja i vojnih resursa, potvrdio nam je diplomatski izvor.

Na jučerašnjem sastanku ministra vanjskih poslova NATO-a u Berlinu, na kojem se razgovaralo o Libiji, ali ni izvan njega, nitko za sad nije od Hrvatske zatražio konkretnu pomoć, nastavlja naš izvor. Odluka o mogućem slanju helikoptera donesena je samostalno, za razliku od pripreme angažmana u Afganistanu kad je hrvatska strana u dijalogu odlučivala o vojnom doprinosu, odnosno kad je s vojnim vlastima tog saveza odlučivala što će poslati.

Pripravni od siječnja

– Kontakata s Hrvatskom nije bilo. Svoj angažman vidimo uglavnom u sferi humanitarne pomoći, točnije podrške humanitarnim naporima međunarodne zajednice, i za to imamo spremna dva transportna helikoptera koja se nalaze u okviru nordijske borbene skupine Europske unije. Oni su u stanju pripravnosti od siječnja. U slučaju da EU odluči aktivirati humanitarnu operaciju za koju je već donijela nekakvu autorizaciju, ako se snage pokrenu, onda ćemo i mi razmotriti svoj angažman – ističe naš sugovornik. No, dodaje, ne vidi mogućnost da te snage pozove NATO jer se oni neće baviti tim segmentom humanitarnih napora, ali i napominje da općenito angažman ne samo Hrvatske nego i drugih zemalja u Libiji treba promatrati u širem kontekstu međunarodne zajednice jer je akcija u Libiji jedan od "svijetlih primjera gdje surađuju i regija i EU i UN, to je ukupnost napora međunarodnih organizacija". No, zaključeno je jučer u Berlinu, gdje je hrvatsku delegaciju predvodio ministar Jandroković, za rješenje libijskog pitanja traži se prvenstveno političko, a ne vojno rješenje.

Uspjeh operacije

– Vojni angažman NATO-a tu je samo za kako bi počeo politički proces koji bi donio konačno rješenje krize. Svi sugovornici iz 20-ak zemalja, uključujući i zemlje regije, naglasili su važnost regionalnog pristupa. Čak je istaknuto da suradnja NATO-a i arapskih zemalja u kontekstu rješavanja libijske krize predstavlja pozitivan presedan općenito u međunarodnim sigurnosnim odnosima i da je pogotovu zbog toga važan uspjeh cijele operacije – govori naš izvor.

– Sugovornici su bili jednoglasni u ocjeni da Gadafi nema političku budućnost, da ni on niti itko iz njegove obitelji nije relevantan sugovornik za planiranje političke budućnosti Libije – kaže.

Komentara 2

OB
-obrisani-
10:35 15.04.2011.

ma vidi taj model, sssr-1962,morat ce ga prebaciti brodom do libije,i staviti u neki muzej,nije taj za letenje

FT
Fra tetka
17:28 15.04.2011.

Bolje da dajete humanitarnu pomoč onima koji kopaju po kontenjerima kod nas. Koji vas vrag goni u Libiju? Pa nama je samima potrebna pomoč.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije