Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRO čokolada

Hrvatska jedna od deset zemalja u kojima nastaje ružičasta čokolada

Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
28.03.2019.
u 20:00

Posebno je popularan i “Dalmatiner” od bijele čokolade s točkama crne, kojima promoviraju našu slavnu pasminu

Prva je to ružičasta čokolada na svijetu. I ne, nije riječ o voćnoj čokoladi ružičaste boje na koju smo se navikli. Ime joj je “Ruby”, a Hrvatska je nedavno postala jedna od tek deset zemalja svijeta u kojoj ona nastaje. Specifične ružičaste boje, izum je švicarsko-belgijskih proizvođača čokolade, a na njezinoj se formuli radilo više od desetljeća.

– To je prva inovacija u svijetu čokolade nakon 1930., kada je nastala bijela verzija – objašnjava Fran Reizl, voditelj proizvodnje obiteljske tvrtke u Sesvetama, gdje u sklopu brenda Vrsna Chocolates nastaje domaća čokolada Ruby koja unatoč izgledu ne sadrži nikakva bojila i umjetne sastojke.

Kako je onda ružičasta?

– Malo ljudi zna da je kakao prirodno ružičast, ali fermentacijom i sušenjem tamni i postaje smeđ kako smo ga navikli vidjeti. Posebnim postupkom odvajanja sjemenki i drukčijim načinom fermentacije kod Ruby se čuva prirodna boja, ali i specifičan okus – ističe Fran. Njegovoj je obitelji, dodaje, cilj u slastice koje proizvode utkati kombinaciju svjetskog i domaćeg te tako promovirati Hrvatsku na inozemnom tržištu. Svoje praline i čokolade izrađuju s kombinacijom smokava, rogača, lavande, oraha, brusnica, domaćeg meda... Sve rade ručno, a sastojke nabavljaju s OPG-ova iz cijele zemlje. 

Među brojnim su se pralinama i čokoladama našle i one prigodne, poput one s natpisom Croatia. Posebno je popularan i “Dalmatiner” od bijele čokolade s točkama crne, kojima promoviraju našu slavnu pasminu. Neumorno usto osmišljavaju nove kombinacije pa im je u planu i truffle Grička kugla, domaća verzija Mozart izvornika, koja će, nadaju se, postati simbol Zagreba. Na savršenom receptu još rade, ali bit će od tamnijeg kakaa koji će asocirati na barut, a možda dodaju i malo čilija, otkriva Fran.

Lijepa Naša u proizvodnji slastica inspirirala je i Antoniju Rogić, u čijoj maloj obiteljskoj tvrtki “Anka Chocolate”, koju u Dugom Selu vodi sa suprugom Riccardom, nastaje Krocka – praline u bojama hrvatske šahovnice.

– Riccardo je sa Sicilije i veliki je ljubitelj kuhanja, a ja oduvijek obožavam čokoladu. U početku sam ih crtkarala i zamišljala neke svoje praline. Na Siciliji, gdje smo tada živjeli, bilo je lako doći do edukacije o čokoladi. Malo pomalo svoj smo hobi pretvorili u posao i sve radimo sami – objašnjava Antonija Rogić.

Njezine Krocke imitiraju našu šahovnicu, ali i okuse mora i kontinenta. Crvene su kockice tako od zadarskog Maraschina, a bijele s kremom od lješnjaka. – Naravno, kutija je trebala pratiti ideju pa je zato u obliku kocke, a djelo je dizajnera Mladena Runkasa. U njoj se nalazi i brošura s tekstom o pralinama i legendom o našoj šahovnici – ističe Antonija.

Naziv Krocka nastao je spajanjem riječi Kroacija i Kocka, a i naziv tvrtke “Anka” također ima simbolično značenje.

Anka je ime moje pokojne bake za koju sam bila jako vezana. Kao djeca, sestra i ja provodile smo praznike kod nje u Moslavini i uvijek dobivale licitare. Baka nam nije dala da ih jedemo jer su ukrasni, no ja sam bez obzira na to svaki gricnula. Jednostavno su mi bili toliko lijepi da sam bila uvjerena da moraju biti preukusni – prisjeća se Antonija i dodaje da je baš baka zaslužna za njezinu drugu slasticu – praline u obliku licitarskog srca punjene kremom od lješnjaka. Njih je nazvala Licitart, jer je, kaže, željela uputiti na umjetnost izrade licitara.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije