Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPUJEM HRVATSKO

Malostonska kamenica

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/4
23.12.2020.
u 13:32

Zaljev kamenicama nudi optimalnu količinu i sastav hrane te izvrsnu kvalitetu morske vode. Postupak zaštite započeo je prije tri godine

Unutrašnjost ljušture malostonske kamenice biserno bijele je boje, ponekad s raznobojnim mrljama. Meko tkivo ili meso ispunjava veći dio šupljine ljušture i jestivo je bez termičke obrade.

Školjkaš je to nepravilna ovalna oblika, nepravilnih rubova, čvrste građe, asimetričan, nejednakih ljuštura žućkasto ili sivo-smeđe ili žuto-zelene boje s crvenkastim ili ljubičastim obojenjima. Posebnost joj daju jedinstvene okolišne karakteristike Malostonskog zaljeva u kojem se uzgaja i po kojem je dobila i ime, a doprinos, dakako, daju i lokalni školjkari u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Zaljev kamenicama nudi optimalnu količinu i sastav hrane te izvrsnu kvalitetu morske vode. Pogoduje im jak dotok slatke vode i nutrijenata nižeg saliniteta. Postupak zaštite naziva Malostonske kamenice započeo je 2017. godine, kad je Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo zahtjev za zaštitu od udruge Stonski školjkari.

17.03.2018., Mali Ston, Peljesac - Odrzana tradicionalna manifetacija festa od kamenica "Dan malostonske kamenice" uoci Svetog Josipa uz degustaciju autohtonih peljeskih vina. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Povijesni podaci kazuju da se konzumirala i u vremenu Dubrovačke Republike, a iz tog razdoblja ostali su i pisani tragovi o organiziranom uzgoju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije