Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kupujem hrvatsko

Poljički soparnik

Okrugla je oblika, promjera od 90 do 110 centimetara, svijetložute do svijetlozelene boje, mjestimice nagorjele i popucale kore, a miris pečenog tijesta vuče na drvo izgorjelo na otvorenoj vatri i češnjak. Spravlja se od brašna, blitve, crvenog luka, češnjaka, soli i ulja
23. prosinca 2020. u 13:05 0 komentara 129 prikaza
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Sastojci nisu komplicirani – meko pšenično brašno, blitva, crveni luk, češnjak, sol i ulje, ali ako netko želi kupiti pravi poljički soparnik, morat će izdvojiti i do 300 kuna, ovisno o promjeru tog specijaliteta iz Dalmacije. Može se, naravno, naručiti i na fete, poput komada pizze, ali ne u obliku trokuta, nego romboida. Zovu ga još i poljički zeljanik ili poljički uljanik.

HGSS Kava s tajnikom HGSS-a Članica HGSS-a spašavala je ljude u lavini na Himalaji, a druga je na osam tisuća metara visine dala čovjeku injekciju deksametazona

Službeno, ako govorimo o zaštićenom soparniku, okrugla je oblika, promjera od 90 do 110 centimetara, svijetložute do svijetlozelene boje, mjestimice nagorjele i popucale kore, a miris pečenog tijesta vuče na drvo izgorjelo na otvorenoj vatri te na češnjak. Među proizvođačima je i OPG Miličević iz okolice Omiša, gdje ga pripremaju desetljećima.

– Cijena je 300 kuna i ima 65 feta, što znači da jedna feta ispadne oko pet kuna. Koliko je to nekome puno ili malo, ne znam – kaže Nikola Miličević.

1 / 6
09.06.2020., Zvecanje - Bracni par Milicevic, Ruzica i Nikola, na tradicionalan nacin pripremaju i peku poljicki soparnik. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Riječ je o posnom jelu koje se pripremalo na području Poljičke republike (Knežija i Župa). Na razini EU zaštićen je 2016., a još prije je uvršten na listu nematerijalnih kulturnih dobara RH. U tradicionalnom načinu proizvodnje soparnik se peče na otvorenom ognjištu kominu, a vatra se loži drvima od vinove loze ili drva bjelogorice. Priprema se na okruglim pločama sinijama. Prema predaji, nastao je – sam od sebe.

A1 DONOSI A1 Evo koje kompanije posluju održivo: od rješenja za pametne gradove do prvog investicijskog fonda za održiva ulaganja

Domaćice su, naime, u kućama uvijek imale brašno, a u vrijeme sezone i blitvu. Ostalo je negdje zapisano da je poljički soparnik volio i Napoleon Bonaparte. Obično se pripremao na Badnjak, u vrijeme korizme i na Veliki petak pred Uskrs. Pekao se i za vrijeme poljoprivrednih radova, za težake na polju.

Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.