Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPUJMO HRVATSKO

Poljički soparnik

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
23.12.2020.
u 13:05

Okrugla je oblika, promjera od 90 do 110 centimetara, svijetložute do svijetlozelene boje, mjestimice nagorjele i popucale kore, a miris pečenog tijesta vuče na drvo izgorjelo na otvorenoj vatri i češnjak. Spravlja se od brašna, blitve, crvenog luka, češnjaka, soli i ulja

Sastojci nisu komplicirani – meko pšenično brašno, blitva, crveni luk, češnjak, sol i ulje, ali ako netko želi kupiti pravi poljički soparnik, morat će izdvojiti i do 300 kuna, ovisno o promjeru tog specijaliteta iz Dalmacije. Može se, naravno, naručiti i na fete, poput komada pizze, ali ne u obliku trokuta, nego romboida. Zovu ga još i poljički zeljanik ili poljički uljanik.

Službeno, ako govorimo o zaštićenom soparniku, okrugla je oblika, promjera od 90 do 110 centimetara, svijetložute do svijetlozelene boje, mjestimice nagorjele i popucale kore, a miris pečenog tijesta vuče na drvo izgorjelo na otvorenoj vatri te na češnjak. Među proizvođačima je i OPG Miličević iz okolice Omiša, gdje ga pripremaju desetljećima.

– Cijena je 300 kuna i ima 65 feta, što znači da jedna feta ispadne oko pet kuna. Koliko je to nekome puno ili malo, ne znam – kaže Nikola Miličević.

1/6

Riječ je o posnom jelu koje se pripremalo na području Poljičke republike (Knežija i Župa). Na razini EU zaštićen je 2016., a još prije je uvršten na listu nematerijalnih kulturnih dobara RH. U tradicionalnom načinu proizvodnje soparnik se peče na otvorenom ognjištu kominu, a vatra se loži drvima od vinove loze ili drva bjelogorice. Priprema se na okruglim pločama sinijama. Prema predaji, nastao je – sam od sebe.

Domaćice su, naime, u kućama uvijek imale brašno, a u vrijeme sezone i blitvu. Ostalo je negdje zapisano da je poljički soparnik volio i Napoleon Bonaparte. Obično se pripremao na Badnjak, u vrijeme korizme i na Veliki petak pred Uskrs. Pekao se i za vrijeme poljoprivrednih radova, za težake na polju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije