Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li razmaženi

MIslite da nije za jelo? Evo što je to kada čokolada nakon nekog vremena - pobijeli

čokolada
Foto: Thinkstock
1/2
20.03.2018.
u 10:49

Jedan od najčešćih razloga zašto bi netko bacio to slatko zadovoljstvo u smeće jest promjena koja se očituje kroz pojavu bijelog "praha" na površini čokolade.

Dok mnogi gladuju i umiru od gladi, drugi bacaju hranu. Ne čudi stoga što egzistencijalno ugroženi prebiru po kontejnerima u potrazi za ostacima hrane koji su još uvijek "dobri" za jelo. Neki bi rekli razmaženi smo, neki bi rekli neuki smo, a neki uopće o tome ne razmišljaju. A trebali bi. 

Više smo puta pisali kako se bacaju ogromne količine tehnološki ispravne hrane i kako prepoznati je li neka namirnica doista uporabljiva za konzumaciju nakon određenog vremena. 

Ovaj put pišemo o čokoladi, tim slatkim zalogajčićima koji mnogima moraju i po okusu i po obliku biti - savršeni!

Jedan od najčešćih razloga zašto bi netko bacio to slatko zadovoljstvo u smeće jest promjena koja se očituje kroz pojavu bijelog "praha" na površini čokolade. Mnogima je to alarm da je čokolada "pokvarena" te da nije za jelo.

Ono što se zapravo događa nakon što čokolada nije, primjerice, skladištena na preporučenim temperaturama ili joj je "prošao rok", jest pojava bijelih tragova. Riječ je o masnoći koja je izbila na površinu. To ne mora biti znak da je čokolada nejestiva.. I promjena temperature skladištenja, niža od 14 te viša od 18 stupnjeva Celzija, drže u švicarskom Lindtu, može dovesti do ovakve promjene, izdvajanja masnoće iz homogene smjese sastojaka. 

U emisiji prikazanoj na Channel 4’s Food Unwrapped, otkriveno je kako se najveći broj pritužbi kupaca odnosi upravo na spomenuti problem, bijele tragove na njima omiljenoj čokoladi, a kako bi se to što rjeđe događalo, proizvođači čokolade trude se proizvesti je na "savršenoj" temperaturi. Ali ako se ipak dogodi da čokolada "pobijeli" sjetite se da biste taj "bijeli dio" ionako pojeli, vidjeli ga ili ne. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije