Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska izgubila u Strasbourgu jer ocu gotovo 13 godina nije omogućila kontakte sa sinom

Sud u Strasbourgu je utvrdio da hrvatske vlasti nisu u potpunosti izvršile tri sudske odluke kojima su uređeni kontakti Stjepana Jurišića i njegova sina u razdoblju od čak 13 godina, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred ESLJP-om.
16. siječnja 2020. u 18:07 6 komentara 3386 prikaza
Ilustracija
Foto: Getty Images

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u četvrtak je presudio da je Hrvatska povrijedila pravo na poštovanje obiteljskog života ocu kojemu gotovo 13 godina nije omogućila druženje i susrete sa sinom koji živi s majkom.

Owen Wilson glumi brižnog oca Svoju jednogodišnju kći odbija upoznati i zato mjesečno plaća golemu svotu

Sud u Strasbourgu je utvrdio da hrvatske vlasti nisu u potpunosti izvršile tri sudske odluke kojima su uređeni kontakti Stjepana Jurišića i njegova sina u razdoblju od čak 13 godina, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred ESLJP-om.

Dodaju da i ovršni postupci traju već duže od devet godina, što znači da vlasti nisu poduzele potrebne korake da održe obiteljske veze između podnositelja i njegovog sina što je rezultiralo odbijanjem djeteta da kontaktira s ocem i njegovim potpunim otuđenjem od oca.

Unatoč činjenici da su se vlasti suočile s teškom obiteljskom situacijom u kojoj su se roditelji međusobno sukobljavali, sud smatra da nedostatak suradnje između roditelja ne oslobađa državu od njezinih pozitivnih obveza koje proizlaze iz Konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda. Također, iako se protiv majke vode kazneni postupci zbog opstruiranja kontakta između oca i djeteta, vlasti nisu poduzele učinkovite korake kako bi to spriječile, a osobito obzirom na potrebu hitnog postupanja, navode u priopćenju.

Predani otac Otac (35) spavao pred bolnicom 25 dana čekajući da mu maleni sin ozdravi!

Zbog svega navedenog, a uzevši u obzir i odluku hrvatskog Ustavnog suda koji je ranije utvrdio da je podnositelju povrijeđeno pravo zbog nerazumne duljine ovršnih postupaka Europski sud je Jurišiću nepravomoćno dosudio 15.000 eura na ime neimovinske štete kao i 1.500 eura na ime troškova zbog povrede prava na obiteljski život.

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
 • Avatar patkovic
  patkovic:

  jel ima neka supervizija u uniji za ovaj naš kriminal u policiji , naša unutarnja kontrola to ladno aminuje

 • herojulice:

  Nakon završne rasprave sutkinja je izjavila da ćemo rješenje o presudi dobiti doma a na upit tko je kriv odgovorila je pisat će unutra. To je bilo 2007 godine, znaći mogao bih i ja tužiti državu jer nisam dobio ništa.

 • VolimNeVolim:

  Eto zašo ja mislim da te silne udruge za zaštitu djece, žena, muškaraca i sl. novac koji dobijaju troše bez ikakvog vidljivog rezultata i tako je taj novac bačen u vjetar. Ja bi taj novac usmjerio u ured pravobraniteljice.