Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najbolja na svijetu

Hrvatska ipak prvak svijeta! Evo u čemu...

hrvati
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
26.06.2014.
u 21:05

Za razliku od nogometaša, Hrvatska je prema indeksu zdravlja mora najbolja na svijetu

Ovako bi vjerojatno Drago Ćosić prenosio utakmice: Portugal je u završnicu ušao s jakom obranom i mrežom zaštićenih područja, no preslabo za Francusku i njezin agresivni režim upravljanja obalnim područjem. No i moćna Francuska ruši se pred Hrvatskom i njezinim ribarstvom orijentiranim na male riblje vrste: srdele i inćune. I Hrvatska je svjetski prvak!

Nije riječ o lošoj šali nekoliko dana nakon što su se hrvatski reprezentativci vratili u domovinu, već o alternativnom prvenstvu u kojem su se sve države sudionice SP-a u Brazilu natjecale po tome kako gospodare i brinu se za svoje more, izuzev Švicarske iz razumljivih razloga. Globalni indeks zdravlja mora iz 2013. stavlja Hrvatsku na vrh ljestvice te je lako, iz kola u kolo, eliminirala svoje protivnike.

Indeks morskog zdravlja dobiva se usporedbom 10 ključnih ekoloških, društvenih i ekonomskih elemenata koji jamče zdrav morski ekosustav i održivo upravljanje morskim resursima. To su, između ostalog, mogućnost da lokalno stanovništvo tradicionalnim alatima lovi za svoje potrebe, zagađenost mora, biološka raznolikost, zaštita morskih vrsta te zaštita obale. U svakoj kategoriji maksimalan broj bodova je 10.

Hrvatska je i u globalnim okvirima iznad prosjeka s indeksom 71 (globalni je 65). Možda zvuči kao slaba utjeha nakon eliminacije nogometne reprezentacije u Brazilu, no uvijek postoji nova mogućnost i sljedeće svjetsko prvenstvo za četiri godine. Čisto i zdravo Jadransko more, kao uostalom ni bilo koje drugo more, nema takav luksuz ni pravo na pogrešku.

>>Evo što je Hrvatima najbolje, a što najgore u Lijepoj Našoj

Foto: VLm

Komentara 5

Avatar Gospodin Maminjo
Gospodin Maminjo
22:35 26.06.2014.

gle stvarno samo Švicarska nema izlaz na more od svih reprezentacija

DU
Deleted user
01:45 27.06.2014.

A nimo ni s okom trepnuli.

GO
golub
22:26 26.06.2014.

I opet smo isred Grčke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije