Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvatima pristupiti tihom diplomacijom

20. studenoga 2008. u 00:46 3 prikaza

Odnosi sa susjedima i u tom sklopu rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom na vrhu su popisa slovenske vanjske politike koju je sinoć članovima parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku predstavio kandidat za šefa diplomacije Samuel Žbogar.

Pahorova vlada na tom području podržava dosadašnje korake Janšine vlade i sada se čeka završetak rada skupine stručnjaka za međunarodno pravo koja tijekom prve polovice iduće godine treba predložiti mogući način rješavanja graničnih problema uz pomoć trećeg.

Žbogar je kazao da će raditi i na traženju mogućnosti za bilateralno rješavanje otvorenih pitanja. Takav je način rješavanja problema brži i jeftiniji, a na tom će se putu u većoj mjeri koristiti »tiha diplomacija« i izbjegavati radikaliziranje javnosti.

Tihim kontaktima trebamo uspostaviti osnovnu komunikaciju s hrvatskim sugovornicima i raditi na izgradnji međusobnog povjerenja, kazao je Žbogar dodavši da problem granice trebaju rješavati političari. Pogrešno je što se ti problemi prenose na javnost i ljude s obiju strana granice, pa ću u razgovoru s hrvatskim kolegom kazati da nije u redu što se problemi koje Hrvatska ima u EU predstavljaju kao problemi za koje je kriva Slovenija jer se time podiže negativna energija.

Time se moraju baviti političari i vlade da se dođe do rješenja koje mora biti pravedno i u obostranom interesu jer u protivnom neće dobiti odgovarajuću potporu, kazao je Žbogar dodavši da je Slovenija zainteresirana za brzi ulazak Hrvatske u NATO i EU i taj proces neće ometati, ali će u tom sklopu štititi svoje interese.


Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke