Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako 'zabušavamo'

Hrvati se na poslu najčešće 'odmaraju' uz surfanje internetom

'internet_addiction'
''
06.12.2012.
u 12:05

Većina zaposlenika u Hrvatskoj radno vrijeme rado provodi i družeći se s kolegama te obavljajući privatne telefonske razgovore od kojih se 40% njih obavlja izvan ureda

Internet je glavni krivac za zabušavanje na poslu, potvrđuje najnovije istraživanje koje je na više od 300 ispitanika proveo portal Moj posao.

Malo više od polovice ispitanika smatra da obavljanje aktivnosti koje su nevezane za posao ne utječu na radnu produktivnost, dok njih čak 69% nikada nije bilo "uhvaćeno" u svom neradu. Samo je 12% onih koji priznaju da na poslu ne hvataju ''krivine''.

Od obveza bježe surfajući

Prema rezultatima istraživanja, internet je najčešće sredstvo bijega od radne svakodnevice. Ispitanici koji tijekom radnog vremena surfaju, većinom čitaju vijesti (76%) dok ih više od polovice vrijeme provodi na društvenim mrežama. Novi (bolji) posao tijekom svog radnog vremena traži 29% ispitanika.

Većina ispitanika nema nikakvih zabrana i ograničenja u korištenju interneta, a onih 17% radnika koji je imaju kažu da se one odnose na stranice za klađenje i društvene mreže.

Uz surfanje i druženje s kolegama, među omiljene neposlovne aktivnosti naših radnika ubrajaju se i telefoniranje na poslu te obavljanje privatnih obveza tijekom radnog vremena. Najčešće je to ishođenje raznih dozvola, pravnih dokumenata, odlazak k liječniku ili u poštu i banku.

Također, petina ih je sklona tijekom radnog vremena skoknuti i u kupnju, a rado se odlučuju i na predah uz piće s kolegom iz ureda.

Potplaćenost, dosada...

Najčešća isprika za ''zabušavanje'' na poslu je odmor, pa tako 67% ispitanika navodi da ih obavljanje aktivnosti nevezanih za posao odmara, nakon čega mogu lakše i brže obaviti radne zadatke. Drugi razlog ''zabušavanja'' je dosada (35%), ali i potplaćenost pa se čak 24% ispitanika na ovaj način ''osvećuje'' poslodavcu.

Od ispitanika koje je nadređeni uhvatio u neradu, 73% njih nije osjetilo nikakve posljedice, dok je 26% ispitanika dobilo usmenu opomenu. Svega dva posto ispitanika doživjelo je rigoroznu kaznu – otkaz.

Na aktivnosti koje nisu vezane uz posao najviše ispitanika (26%) provede između pola sata i sat vremena dnevno. Njih čak četvrtina ''troši'' između 15 minuta i pola sata na zabavu ili privatne obveze, dok petina i do dva sata dnevno naprosto provodi ne radeći ništa.

>>Otkaz povećava rizik od srčanog udara kao i pušenje

Komentara 3

Avatar flegmatik
flegmatik
12:42 06.12.2012.

Nije internet kriv za zabusavanje. Nekad se zabusavalo citajuci tiskana izdanja novina i komentirajuci sadrzaje sa kolegama. Danas se zabusava citajuci internetska izdanja i komentirajuce clanke on-line.

PR
prepri43
12:25 06.12.2012.

Zamislite nitko joj na želi biti prvi,a tako je lijepa! (za komentar mislim da nebi vi pomislili na što drugo)!

OD
oltar domovine
18:56 06.12.2012.

Hrvati se na poslu najčešće 'odmaraju' uz surfanje internetom ps:nisu hrvati krivi nego su tvrtke krive sto nemaju sistem programa da se ne moze ici na intrnet osim samo sto je u svrsi shodnosti posla kako je to u razvijenimm zemljama ! Dok tvrtke ulazu za luxsuzne aute svojih menadzera a ne u tehnologiju !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije