Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKLAĐIVANJE PLAĆA I MIROVINA

Hrelja traži neovisnu ekspertizu o tome koliko trebaju rasti mirovine

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/2
23.08.2020.
u 06:45

“Nitko nema pravo frizirati statističke pokazatelje da bi država štedjela na umirovljenicima”

Zbog službenog podatka da su plaće u prvom dijelu ove u odnosu na drugo polugodište prošle godine rasle samo 2,1 posto burno je u umirovljeničkim krugovima. Bivši saborski zastupnik iz redova umirovljenika i iskusni financijaš Željko Šemper izračunao je da se idući mjesec mirovine moraju povećati 3 posto, a računicu temelji na podatku DZS-a prema kojemu je prosječna bruto plaća u prvih šest mjeseci bila 9181 kunu, dok je prosječna bruto plaća od srpnja do kraja prosinca 2019. bila 8795 kuna.

Zaokruženo na prvi decimalu, to je nominalni rast 4,4 posto, a kako su cijene pale 0,2 posto, u skladu s formulom mirovine bi se u rujnu trebale uskladiti za 3 posto. DZS odgovara da su u ožujku promijenili metodologiju izračuna plaće te su prema toj metodologiji proveli korekciju objavljenih podataka o plaćama iz 2019. Po toj novoj metodologiji plaće u drugom polugodištu 2019. nisu bile 8790 kuna već 8992 kune, iz čega proizlazi rast od 2,1 posto. Temeljem toga mirovine bi trebalo uskladiti za 1,41, a ne 3 posto! Silvano Hrelja, saborski zastupnik, kaže da će tražiti neovisnu ekspertizu.

– Nitko nema pravo frizirati statističke pokazatelje da bi država štedjela na umirovljenicima niti se metodologija izračuna smije mijenjati u hodu, kaže Hrelja. Sjednica Upravnog vijeća HZMO-a koje donosi odluke o usklađenju je idući tjedan. Tako bi umirovljenici u rujnu trebali dobiti 40-ak, a ne 75 kuna više. 

Komentara 11

DU
Deleted user
12:03 23.08.2020.

Kaže Hrelja koji je u penziji još od vrtićkih dana!

TA
Talleyard
10:16 23.08.2020.

Parazitima kao što je Hrelja treba prepoloviti mirovine, treba ukinuti više od 20.000 prvoboračkih mirovina stečenih na komunističkim zločinima, ta rat je završio prije 76 godina, brojne mirovine sluga zlčočinačkog komunističkog režima i slične pa će asti mirovine onima koji su ih zaslužili

RI
rimac444
22:46 23.08.2020.

Hrelja je vječiti parazit, politikant, najveće zlo za umirovljenike koji su pošteno zaradili svoju mirovinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije