Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrelja traži neovisnu ekspertizu o tome koliko trebaju rasti mirovine

“Nitko nema pravo frizirati statističke pokazatelje da bi država štedjela na umirovljenicima”
23. kolovoza 2020. u 06:45 11 komentara 5769 prikaza
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zbog službenog podatka da su plaće u prvom dijelu ove u odnosu na drugo polugodište prošle godine rasle samo 2,1 posto burno je u umirovljeničkim krugovima. Bivši saborski zastupnik iz redova umirovljenika i iskusni financijaš Željko Šemper izračunao je da se idući mjesec mirovine moraju povećati 3 posto, a računicu temelji na podatku DZS-a prema kojemu je prosječna bruto plaća u prvih šest mjeseci bila 9181 kunu, dok je prosječna bruto plaća od srpnja do kraja prosinca 2019. bila 8795 kuna.

Zagreb: Ministri dolaze na sjednicu prvog radnog dana nove Vlade RH NAJVEĆI PAD BDP-A Marić o rezovima zbog korone: Mirovine nećemo dirati, o svemu ostalom razmišljamo

Zaokruženo na prvi decimalu, to je nominalni rast 4,4 posto, a kako su cijene pale 0,2 posto, u skladu s formulom mirovine bi se u rujnu trebale uskladiti za 3 posto. DZS odgovara da su u ožujku promijenili metodologiju izračuna plaće te su prema toj metodologiji proveli korekciju objavljenih podataka o plaćama iz 2019. Po toj novoj metodologiji plaće u drugom polugodištu 2019. nisu bile 8790 kuna već 8992 kune, iz čega proizlazi rast od 2,1 posto. Temeljem toga mirovine bi trebalo uskladiti za 1,41, a ne 3 posto! Silvano Hrelja, saborski zastupnik, kaže da će tražiti neovisnu ekspertizu.

Teškoće penzionera Umirovljenik se zaposlio na pola radnog vremena pa mu umanjili mirovinu za 400 kn

– Nitko nema pravo frizirati statističke pokazatelje da bi država štedjela na umirovljenicima niti se metodologija izračuna smije mijenjati u hodu, kaže Hrelja. Sjednica Upravnog vijeća HZMO-a koje donosi odluke o usklađenju je idući tjedan. Tako bi umirovljenici u rujnu trebali dobiti 40-ak, a ne 75 kuna više. 

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • DOBARDAN:

    Kaže Hrelja koji je u penziji još od vrtićkih dana!

  • Talleyard:

    Parazitima kao što je Hrelja treba prepoloviti mirovine, treba ukinuti više od 20.000 prvoboračkih mirovina stečenih na komunističkim zločinima, ta rat je završio prije 76 godina, brojne mirovine sluga zlčočinačkog komunističkog režima i slične pa će asti mirovine onima koji su ih zaslužili

  • rimac444:

    Hrelja je vječiti parazit, politikant, najveće zlo za umirovljenike koji su pošteno zaradili svoju mirovinu