Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJVEĆI PAD BDP-A

Marić o rezovima zbog korone: Mirovine nećemo dirati, o svemu ostalom razmišljamo

Zagreb: Ministri dolaze na sjednicu prvog radnog dana nove Vlade RH
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.08.2020.
u 23:02

Procijenio je kako ćemo se na godinu prije korone, po pitanju gospodarske slike, vratiti tek godinu kasnije od očekivanoga, odnosno 2022. godine

Mirovine se sigurno neće dirati, sve ostale stvari su podložne i našim promišljanjima, kazao je večeras ministar financija Zdravko Marić govoreći o manjku u državnoj blagajni. Istaknuo je da očekuju najveći pad otkad se prati BDP. Za doba Domovinskog rata nismo imali takvu statistiku, dodaje, ali ovo će sigurno biti najveći pad.

- Pokušat ćemo sagledati koliko nas ta korona košta. S jedne strane imamo pad prihoda, kako zbog pada gospodarske aktivnosti tako i zbog mjera, odgode i otpisa poreznih davanja, ali uvećane potrebe na rashodnoj strani proračuna. Samo šest milijardi kuna smo isplatili potpora za očuvanje radnih mjesta. Kad se tome dodaju neke druge mjere, gotovo 12 milijardi kuna, kad to sve zbrojimo dođemo na 21 milijardu kuna u ovom trenutku - rekao je Marić u Dnevniku Nove TV dodajući da je Vlada u protekle četiri godine dokazali da će u u najkraćem mogućem roku ponovno vratiti javne financije u ravnotežu.

- Reforme su jedna od dvije ključne poluge za iskorištavanje sredstava iz Europskoga fonda za oporavak uz investicije - ustvrdio je, no o konkretnim rezovima i reformama Marić nije želio govoriti.

Najavio je kako Vlada kreće sa smanjenjem poreza na dohodak s 36 na 30, odnosno s 24 na 20 posto te poreza na dobit za sve one koji su ostvarili ispod sedam i pol milijuna kuna prometa, s 12 na 10 posto. Što se tiče radnika, priznao je da nove mjere neće utjecati na plaće onih koji nisu tim smanjenjem obuhvaćeni pa je stoga apelirao na poslodavce kada je u pitanju povećanje plaća.

"De facto vi danas možete radniku dodatnih tisuću kuna mjesečno, i više, isplatiti bez ikakvih dodatnih poreza. Još i prije koronakrize jedno od ključnih pitanja je bilo kako nadomjestiti nedostatak radne snage i kako stimulirati poslodavce na povećanje plaća. Već smo rekli da iz ove krize možemo izaći samo zajedničkim snagama", istaknuo je.

Procijenio je kako ćemo se na godinu prije korone, po pitanju gospodarske slike, vratiti tek godinu kasnije od očekivanoga, odnosno 2022. godine.

Ključne riječi

Komentara 8

KA
karinmedaje
10:04 21.08.2020.

znači polako se sve raspada

KO
Kokoiduhovi
07:36 21.08.2020.

Ma zaista?! Već je puno firmi propalo, puno ljudi dobilo otkaze, plaće vraćene na prošle razine suspenzijom kolektivnih ugovora i odlukama poslodavaca, ogromnom broju firmi odgođeno plaćanje doprinosa i poreza na 3 mjeseca ( radi se o milijardama kuna novca) dok istodobno nabavljamo avione - vjerojatno najskuplje, gradimo žičaru-najskuplju na svijetu, uzimamo na leasing skupe luksuzne limuzine, imamo 430 općina /od kojih puno nema ni 500 stanovnika ali imaju načelnika, dva zamjenika.. službeni auto, čistačicu, portira, službenu karticu, mobitel i laptop) imamo Ljeto na Savi, Glazbeno ljeto, lampice na mostovima...imamo iživljavanje nad građanima i pljačkanje ostataka koji još nisu zamračeni

ES
Escco
12:05 21.08.2020.

Cekam da hdzeova parizer vojna koja na ovom portalu lupa minusa na komentarima protiv kradezea da nesto komentira ali vidim da nemaju sta,Di vam je sad plenkovic kojeg toliko hvale ?kada vam uvedu krizni porez kao prije 10 godina ii jos kad stotine tisuca ljudai zavrsi na ulici i sa ovrhama pitat cu vas koliko je briselski debeljko dignuo standard hrvatima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije