Američka organizacija Environmental Working Group (EWG) objavila je svoju godišnju listu voća i povrća s najviše (Prljava dvanaestorka) i najmanje (Čista petnaestorka) ostataka pesticida. U ovogodišnjem izvještaju za 2025. uvedena je nova metodologija rangiranja koja, uz broj i koncentraciju pesticida, po prvi put uključuje i njihovu toksičnost, piše Food Safety.
Analiza se temelji na podacima američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), koji su 2023. testirali više od 53.000 uzoraka 47 vrsta neorganskog voća i povrća. EWG je koristio podatke o toksičnosti pesticida američke i europske agencije (EPA i EFSA), te nove pokazatelje poput broja različitih pesticida po uzorku i ukupne toksičnosti po kulturi.
Plodovi s najviše pesticida su:
- Špinat
- Jagode
- Kelj, raštika i gorušica
- Grožđe
- Breskve
- Trešnje
- Nektarine
- Kruške
- Jabuke
- Kupine
- Borovnice
- Krumpiri
Iako nisu službeno na listi, visoku toksičnost pokazali su i paprika te zelene mahune. Na uzorcima su pronađena čak 203 različita pesticida. Gotovo svi uzorci s liste sadržavali su tragove pesticida, a kod većine plodova pronađena su barem četiri različita pesticida po uzorku.
Na krumpirima je ponovno otkriven klorprofam, zabranjen u EU još 2019. Na mahunama su pronađeni tragovi acefata, pesticida zabranjenog u SAD-u od 2011., ali koji se zadržava u okolišu.
Voće i povrće s najmanje ostataka pesticida su:
- Ananas
- Kukuruz (svježi i smrznuti)
- Avokado
- Papaja
- Luk
- Slatki grašak (smrznuti)
- Šparoge
- Kupus
- Lubenica
- Cvjetača
- Banane
- Mango
- Mrkva
- Gljive
- Kivi
Gotovo 60 % uzoraka nije imalo nikakve pesticide, a nijedna kultura nije prosječno imala više od tri različita pesticida po uzorku.
Za utjehu ću vam reći da pesticidi nisu tako loši za zdravlje kako se prije mislilo, imaju i neke korisne efekte.