Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAD MOŽE ODGODITI KAZNU

Horvatinčić će u zatvor samo ako se može operirati u Hrvatskoj

Tomislav Horvatinčić na Županijskom sudu tražio odgodu odsluženja kazne
Foto: Goran Stanzil/PIXSELL
1/3
15.10.2020.
u 06:29

Tomislav Horvatinčić će iza rešetaka ako se utvrdi da se i u Hrvatskoj može izvesti operacija koja mu treba

Iako je u prosincu lani pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora te iako je već dva puta dobio poziv da se javi na izdržavanje kazne, Tomislav Horvatinčić (74) još uvijek nije završio iza rešetaka. I pitanje je kada će uopće. Teško je bolestan i svako malo je hospitaliziran, a teški zdravstveni problemi koje ima razlog su zašto je njegova obrana u dva navrata tražila da mu se odgodi odlazak na izdržavanje kazne. I dobila ga je.

Operacija u inozemstvu

Tražili su to koncem ožujka i koncem rujna, a u oba navrata su priložili i medicinsku dokumentaciju. U njoj su naveli da Horvatinčić mora ići na operaciju u inozemstvo te su tvrdili da se taj operativni zahvat ne može napraviti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS). I za te svoje tvrdnje su sada dobili i potvrdu jer je BOLS zagrebačkom Županijskom sudu poslao dopis u kojem je pojasnio da oni nemaju mogućnosti izvesti operaciju koja je Horvatinčiću potrebna kao ni pružiti mu postoperativnu skrb. Stoga je sutkinja za izvršenje kazne zatvora zatražila novo vještačenje, koje bi trebalo utvrditi imaju li hrvatske bolnice mogućnost da izvedu operaciju koju Horvatinčiću treba. On tvrdi da nemaju jer ga već godinama operira liječnik u inozemstvu, no ako se ispostavi da se spomenuti operativni zahvat može izvesti i u Hrvatskoj, to će onda vjerojatno značiti da bi se Horvatinčić po potrebi s izdržavanja kazne vozio na liječenje.

Kada sud dobije tražene podatke, odlučit će hoće li i kada će Horvatinčić ići na izdržavanje kazne zbog pomorske nesreće iz 2011. Iako je nesporno da je Horvatinčić uistinu teško bolestan, činjenica je da svojim ponašanjem iritira javnost, koja smatra da bi umjesto na ljetovanjima, kavama i šetnjama trebao biti iza rešetaka. Njegov primjer za velik dio javnosti dokaz je da pred zakonom svi nismo jednaki.

No s druge strane, svatko ima pravo na liječenje, pa tako i Horvatinčić, a zdravstveni problemi jedan su od zakonskih razloga za odgodu izdržavanja kazne. Drugim riječima, njegova situacija ne odskače od uobičajene sudske prakse, no javnost to tako ne doživljava. Osuđenici prema postojećem zakonu mogu tražiti odgodu izvršenja kazne ako imaju ozbiljnih zdravstvenih problema ili ako su im se drastično promijenile obiteljske okolnosti. Svoje molbe za odgodu moraju popratiti odgovarajućom dokumentacijom, a sudac izvršenja kazne nakon toga donosi odluku hoće li udovoljiti molbi osuđenika ili ne. Osim činjenice da je ovdje riječ o Horvatinčiću, kojeg mnogi smatraju i kontroverznim poduzetnikom, problem u ovoj priči je i to što je riječ o jednom od onih postupaka koji iz ovih ili onih razloga traju godinama te što se taj slučaj pretvorio u pravosudnu sapunicu. Na zatvorsku kaznu osuđen je jer je 2011. kod Primoštena usmrtio talijanski bračni par Francesca i Mariellu Salpietro. Na njih je naletio svojom brodicom, a u sudskim postupcima koji su uslijedili vadio se na sinkopu. Sudilo mu se na sudu u Šibeniku, i to tri puta.

Ukinuta presuda

Na prvom suđenju koje je okončano 2015. bio je osuđen na uvjetnu kaznu od 20 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Sutkinja Maja Šupe tada je obrazložila da je Horvatinčić lakomisleno upravljao jahtom brzinom od 25 čvorova, što je dovelo do udara u talijansku jedrilicu. Osuđen je zbog nehaja, a ne da je djelo počinio iz neizravne namjere kako ga se teretilo optužnicom. Tom presudom sutkinja Šupe nije prihvatila njegovu obranu sinkopom, a uvjetna kazna obrazložena je nizom olakotnih okolnosti – od niza zdravstvenih tegoba okrivljenika, preko njegova iskazanog žaljenja do izražene spremnosti da materijalno obešteti obitelj stradalih.

Tu je presudu Županijski sud u Zadru ukinuo, smatrajući da nije dovoljno dobro utvrđeno je li Horvatinčić u vrijeme nesreće bio ubrojiv ili ne. Na ponovljenom suđenju sutkinja Šupe ga je u listopadu 2017. oslobodila krivnje, ovaj put prihvativši obranu sinkopom.

Komentara 44

DU
Deleted user
06:47 15.10.2020.

Na prvoj godini PF, kad studenti uče one tzv. "dogme": "Svi su jednaki pred zakonom!", onda profesor mora to ilustrirati slikom Horvatinčića, da studenti prava to bolje zapamte...

ID
ivo.dzinic
06:39 15.10.2020.

Pod hitno poslati policiju po njega, njegove branitelje i sudca koji sve to rasteze i zajedno ih strpati u zatvor pa nek tamo se druze i igraju bele skupa.

GE
genadij
07:26 15.10.2020.

Preseliti urede krivosuđa zajedno sa sucima na goli otok i imenovati nove nekorumpiranje suce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije