Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Posebni zahtjevi'

HDZ-ovi zastupnici žele ubaciti federalizam u rezoluciju o BiH

Plenković u Varaždinu
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
05.03.2015.
u 15:34

Odbacivanje HDZ-ovih amandmana na rezoluciju o Bosni i Hercegovini bio bi drugi veliki neuspjeh u samo tjedan dana

HDZ-ovi europarlamentarci na sve su načine jučer pokušavali ugurati riječi “federalizam” i “decentralizacija” u nacrt rezolucije Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini, nakon što je Hrvatski narodni sabor u subotu u Mostaru usvojio deklaraciju kojom poziva na novo federalno ustrojstvo BiH, a izvjestitelj EP-a za BiH ranije prošlog tjedna nije pokazao sklonost za posebne zahtjeve Hrvata.

Djeluju kroz amandmane

Prošlogodišnja rezolucija EP-a spominjala je “princip federalizma”, no nju je sastavljala Doris Pack, koja više nije zastupnica u EP-u, dok novi izvjestitelj Cristian Dan Preda ima drukčije poglede.

HDZ-ovci u Bruxellesu pokušavaju djelovati kroz amandmane na rezoluciju, no šanse da uspiju jučer su izgledale kao pola-pola, a odbacivanje njihova amandmana o BiH bio bi drugi veliki neuspjeh u samo tjedan dana. Prošloga tjedna, naime, HDZ-ovci i HSS-ovka Marijana Petir ostali su usamljeni i bez ikakve podrške za amandman kojim su pokušali blokirati Srbiju u njezinim pregovorima s EU zbog srpskog zakona po kojemu je osuđen hrvatski branitelj Veljko Marić.

– Nakon što su se opekli kad je odbačen njihov amandman o Srbiji, ovaj put pokušavaju taktičnije predati amandman koji bi spominjao federalizam u rezoluciji o BiH. Taktičnije u smislu da lobiraju za širu podršku prije nego što ga formalno predaju – kaže jedan upućeni izvor iz Europskog parlamenta. Osim amandmana koji spominje federalizam i decentralizaciju, HDZ-ovci pokušavaju predati i amandman koji bi u rezoluciju uveo spominjanje triju konstitutivnih naroda, što se sada u nacrtu koji je predao izvjestitelj Preda ne spominje izrijekom (prošlogodišnja rezolucija je spominjala).

Apel za javnu televiziju

Također pokušavaju amandmanom ubaciti i apel da se Hrvatima u BiH omogući da imaju svoju javnu televiziju na hrvatskom jeziku. Rok za predaju amandmana istječe danas u podne

>> Dodik o željama Hrvata u BiH: Ne znam zašto svi padaju u nesvijest oko toga

Komentara 2

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
08:24 06.03.2015.

federalizam je jedini način opstanka BiH jer jedino tako bi sva 3 naroda bili istinski ravnopravna u toj državi! ne mogu srbi tamo imati svoju državicu u državi koju su dobili na tuđoj krvi i muci, a hrvati kao da ne postoje!!!

Avatar narozi
narozi
18:08 05.03.2015.

cudno hr govore mi nismo balkan bla bla bla, a sa druge strane usta govore drugima na balkanu sta treba da rade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije