Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska zajednica županija

HDZ-ov župan: Uvođenje regija samo bi podijelilo Hrvatsku

Goran Pauk
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
09.02.2016.
u 15:10

U Hrvatskoj zajednici županija smatraju da bi uvođenje regija podijelilo cijelu Hrvatsku.

Uvođenje regija samo bi podijelilo Hrvatsku, ustvrdio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko kninski župan Goran Pauk prilikom predstavljanja istraživanja o stavu građana prema županijama po kojem gotovo njih 90 posto smatra da smanjivanje broja županija ne bi trebala biti prva mjera za uštedu na državnoj razini i racionalizaciju državnog proračuna. Istraživanje je provedeno na oko 750 punoljetnih hrvatskih građana. Njih 73 posto smatra da bi županije, gradovi i općine znatno bolje odredile prioritete za usmjeravanje i ulaganje proračunskih sredstava središnje vlasti. Da bi ukidanje županija dovelo do daljnje centralizacije odlučivanja jer bi se odluke donosile u velikim gradovima ili na državnoj razini, smatra 49 posto ispitanika.

Također 49 posto slaže se s tvrdnjom da su županije dio lokalnog identiteta. Više od pola ispitanika (njih 53 posto) ne slaže se s tim da njihova županija ''potpadne'' pod nadležnost neke druge županije ili regionalnog centra. Istraživanje je također pokazalo kako 63 posto građana prepoznaje ulogu županijskih uprava za ceste. Županije inače brinu o 18.534 kilometra županijskih i lokalnih cesta.  Predstavljenim se istraživanjem, kako je rečeno, Hrvatska zajednica županija aktivno uključila u raspravu oko najavljene buduće reforme lokalne i regionalne samouprave. – Ovih se dana više govori u medijima o broju novih regija nego o sadržaju. Županijske administracije pravi su nositelj regionalnog razvoja i to ćemo nastojati dokumentirati – poručio je HDZ-ov župan Goran Pauk. Hrvatska zajednica županija podržava duboku i pravu analizu, kazao je dodajući kako ne sumnja da će iz te priče izići kao pobjednici jer imaju argumente, dok bi uvođenje regija podijelilo cijelu Hrvatsku.

Postojeća situacija nije najidealnija

Ministrica uprave iz kvote Mosta Dubravka Jurlina Alibegović nedavno se javno založila za okrupnjavanje i smanjivanje broja županija. – Prihvaćamo težak trenutak Hrvatske i ne bježimo od reforme, ni javne ni lokalne ni regionalne samouprave i uprave, no želimo biti aktivni sudionik reformi što do sada nismo bili – poručio je Pauk. Reforma lokalne i regionalne samouprave, ističe, ne podrazumijeva samo isključivo teritorijalni preustroj već i decentralizaciju funkcija i financija. – Dakle zadataka, ali i novca koji će pratiti te zadatke – poručio je. – Stav je Hrvatske zajednice županija da je središnja razina vlasti u Hrvatskoj najkvalitetnije riješena sa županijama kao regijama te da nam uz županije kao regije ne treba nova regionalna podjela. Smatramo da su županije funkcionalna cjelina koja je povijesno, prirodno, geografski vezano područje usmjereno jedno na drugo – rekao je Pauk.

Postojeća situacija sa županijama, kaže Pauk, možda nije najidealnija. Mogle bi, ističe, biti, funkcionalnije, racionalnije i efikasnije ali "u postojećem sastavu i broju". – Branimo županije kao regionalnu samoupravu na temelju rezultata koje imamo da ne bi ispalo da branimo sami sebe – poručio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Kada se gleda transparentnost, ističe Kolar, županije su puno transparentnije i od gradova i od općina. – Da ne govorimo kakva su izvješća državne revizije imala ministarstva, no takvih stvari u županiji nije bilo – tvrdi Kolar.

Nakon više od dvadeset godina, kaže, potrebno je napraviti inventuru koja će pokazati s koliko su sredstava županije raspolagale i što su sve s tim uspjele ostvariti. – Županije su unatoč trima provedenim poreznim reformama s kojima su izgubile izvorne prihode dokazale da su učinkovite u izvršavanju svojih zadaća, transparentne u svom poslovanju i otvorene za suradnju do kvalitetne reforme – poručio je Kolar.

>>Paradoksalno je da je standard u pet slavonskih županija niži nego u ostatku zemlje

>>Ministrica iz Mosta: Hrvatska je ponosna na Zakon o istospolnim zajednicama

Komentara 22

DD
ddh
16:00 09.02.2016.

Papodjela je i cilj te trazene regionalizacije. Iredentisti iz Istre zele u Italiju, a Dalmatinci bi isto tako rado u Italiju, samo da im Hjaduk ne mora igrati u Zagrebu. Slavonci bi s Glavasem vjerojatno osnivali Republiku Slavoniju i t.d. A u sredini onda i Republika srpska. A Hrvaska bi ostala Zagorje s Prigorjem i Zagrebom. Zgodno je to. Toliko glasnih pobornika unistenja i nessanka Hrvatske nije nikad u povijesti niti bilo. Ali bi razni Milanovici, Terselicke i Pusci dosli na svoje, pa bi mogli opet osnivati njihovu Jugoslaviju.

TV
tv5378
16:46 09.02.2016.

Zna se tko zeli regionalizaciju Hrvatske,zna se sto im je namjera.E necete razbojnici!

Avatar Bruno
Bruno
17:59 09.02.2016.

Tko je za regije- Srbi, HDSSB, Josipovic i sada ova njihova čuprrija ... ništa od toga Pjetlovi, dok je Hrvata Hrvatsku necete cjepkati !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije