Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi govornik

Haag odbio Nikolićevu ponudu da osuđeni Srbi kazne služe u Srbiji

Tomislav Nikolić portal (1)
27.03.2013.
u 09:35

Raspravu o Haaškom tribunalu u UN-u je za 10. travnja zakazao predsjednik Glavne skupštine UN-a Vuk Jeremić ogorčen oslobađajućim presudama Gotovini i Markaču

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nudio je Haaškom tribunalu da će odustati od rasprave o Haaškom tribunalu u UN koju ju je za 10. travnja zakazao predsjednik Glavne skupštine UN Vuk Jeremić ogorčen oslobađajućim presudama Gotovini i Markaču ako Tribunal dopusti osuđenim Srbima da kazne odsluže u Srbiji i pod nadzorom UN-a. Haag je ovu ponudu glatko odbio.

Zato će, kako doznaju Večernje novosti, Nikolić biti prvi govornik na raspravi 10. travnja.

Do sada se javno oglasio samo predsjednik Haaškog tribunala Theodor Meron, koji je odbio poziv za sudjelovanje u raspravi na temu "Uloga međunarodne kaznene pravde u procesu pomirenja", ali, kako tvrdi Nikolićev savjetnik Oliver Antić, prijavile su se "ključne članice Vijeća sigurnosti - Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i SAD".

Politički analitičari u Srbiji podijeljeni su oko učinkovitosti ove rasprave za koju neki od njih drže kao osobnu promociju Vuka Jeremića i podsjećaju kako dokument koji će biti sastavljen temeljem rasprave, nema nikakav obvezujući učinak pa je, primjerice, bivši veleposlanik Srbije u UN-u Pavle Jevremović mišljenja kako je trebalo "dobro razmisliti prije zakazivanja rasprave".

– Mislim da od ove rasprave ne možemo mnogo očekivati, pogotovo jer je dobro poznat stav velikih sila. Mandat ovog suda se ionako bliži kraju. Za Hrvate je Haag završena priča i ne očekujem da će Josipović sudjelovati u raspravi, kao što mislim da će većina zemalja biti zastupljena na razini veleposlanika – kaže Jevremović.

Jeremić je agenciji Tanjug izjavio kako ne odustaje od rasprave iako se pritisci, kako tvrdi, pojačavaju kako se bliži 10. travanj, ali "rasprava će se održati i nema te sile koja bi me mogla natjerati da od nje odustanem".

Mediji u Srbiji prenose i pisanje uglednog američkog časopisa za međunarodnu politiku Foreign policy koji podsjeća da je "Jeremić zakazao raspravu za 10. travnja, što je datum koji se poklapa sa 72 godine od osnivanja pro-naci fašističke države Hrvatske". Ovaj časopis također podsjeća kako je "zadnjih nekoliko dana više međunarodnih pravnih eksperata otkazalo sudjelovanje na javnoj raspravi". 

>> Haaški sud zatvara vrata nakon presude Ratku Mladiću

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije