Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
a mogu u maškarama

Gvardijan brani maturantima da u povorci budu - franjevci!

'08.05.2011. Karlovac - U crkvi Presvetog Trojstva djeci podijeljen sakrament svete pricesti. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
02.03.2013.
u 18:40

Nikoga ne vrijeđamo i ne kršimo zakon. Želimo se za maturijadu obući u fratre da budemo po sebi, kažu učenici Tehničke škole

Što bi oni rekli kada bismo dirnuli u njihovu svetinju, pokojnog oca ili majku? To je naša sveta odora i ne želimo da je oni ismijavaju. Ne možemo spriječiti da se maturanti na kraju tako i odjenu, ali želio bih se sastati i s roditeljima da popričamo o svemu – poručuje karlovački župnik i gvardijan fra Franjo Tomašević.

Samo da su posebni

Oštro se usprotivio ideji maturanata 4. bt razreda Tehničke škole Karlovac, koji su se u tradicionalnoj povorci u svibnju karlovačkim ulicama željeli prošetati odjeveni u fratre. Originalna zamisao razreda u kojem su samo mladići pretvorila se u svojevrsni skandal. U trenutku kada su dogovorili sve detalje o odjeći za veliko maturalno slavlje, kojem se toliko vesele, iz župe ih pritišću da promijene mišljenje.

– Nikoga ne vrijeđamo, samo želimo biti prepoznatljivi. Nikako nam nije namjera da svojim odijevanjem za maturalnu povorku bilo koga povrijedimo – kažu karlovački maturanti koji su, kao i njihovi roditelji, ostali zatečeni pismom karlovačkog gvardijana. Za razliku od gradova u kojima učenici na završetku svog srednjoškolskog obrazovanja oblače samo identične majice, Karlovčani su prepoznatljivi upravo po maštovitim i šarenim kostimima. Pomno se sve smišlja, odabiru materijali i teme za sudjelovanje u povorci. Nakon što gradom već godinama tradicionalno defiliraju mnogi poznati likovi i junaci, karlovački elektrotehničari odlučili su i svojim kostimom biti posebni. Punu podršku daje im i razrednica Danice Pavić.

– Nema tu kršenja zakona ili zadiranja u nečije osjećaje. To je njihova stvar. Obući će se kako žele i potpuno ih podržavam. To su divni, pošteni i pametni dečki, jedan od najboljih razreda, ne samo u školi nego i u županiji – napominje Pavić.

Reakcija karlovačkog gvardijana otvorila je i niz drugih pitanja. Ako maturanti nošenjem njihove odore zadiru i vrijeđaju svetinju, što čine glumci kada takve kostime nose u serijama i filmovima.

Nosili bi cijeli tjedan

– To je nešto sasvim drugo. Rijetko se u filmovima koristi naša odora u cilju ismijavanja. Ona možda može biti dopuštena i u vrijeme karnevala, koji traje samo jedan dan. Međutim, ovdje je, koliko sam upoznat, u pitanju čitav tjedan u kojem će mladi slaviti, što može dovesti i do neprimjerenog ponašanja. Pa, nigdje se u svijetu ne dopušta da se takvo što ismijava – objašnjava fra Tomašević.

Ravnatelj Tehničke škole Karlovac Mile Lulić dodaje da su se o svemu konzultirali i s Ministarstvom. Oni su ih pak upozorili da paze da ne dođe do kršenja autorskog prava ako je nešto, poput odore fratara, zaštićeno.

– Oni imaju svoj znak i o tome treba voditi računa. Razgovarao sam s razredom i upoznao ih sa svime. To su pametni dečki, izvrstan razred i vidjet ćemo što će na kraju biti. Nisu još ništa dali na šivanje. Ima vremena, neka još malo razmisle o svemu – poručuju Lulić.

>>Svećenik vodenim pištoljem vjernike polijeva svetom vodom

Komentara 19

IS
istarenki
19:04 02.03.2013.

lol, ovo mi vec lici na "Ustav muslimaske republike Afganistan temelji se na doslovnom tumacenju Kurana" bas me zanima kako bi zvucalo "Ustav Republike Hrvatske se temelji na doslovnom tumacunju Biblije". Vauuu pa ovo je skoro isto

OG
Oger
19:14 02.03.2013.

Vrijedja se samo onaj koji ima nesto za sakriti, koji je neposten, neiskren.

JB
jb
16:35 03.03.2013.

Mladi Maturanti - obucite se u Partizanske-Odore ili malo promjene -obucite se u Odore Ortodoxni Popova ( da vidimo sto bude g.Pupovac rekel) i onda se lijepo ponasajte kao sto su je istomisljenivi ponasali. Uciteljka Danica bi trebala vama nabavitiviti odore od pravoslavnih Popova TO BI BILA FORA U kARLOVCU Pijte, pljujte bljujte i .............. pisite zakone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije