Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Rješenje nakon 27 godina: Grci dopustili promjenu imena Makedonije

Parlament u Ateni tijesnom većinom ratificirao je sporazum koji su potpisali premijeri Grčke i Makedonije.
25. siječnja 2019. u 20:47 12 komentara 1589 prikaza
Grčka ratificirala sporazum s Makedonijom
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/9

Grčki parlament tijesnom je većinom usvojio povijesni sporazum s Makedonijom o novom imenu te zemlje, čime se okončava jedan od najtvrdokornijih diplomatskih sporova u svijetu. Trajao je čak 27 godina i kočio je ulazak Makedonije u euroatlantske integracije.

Slovenski parlament Imigranti Odbijen prijedlog za referendumom o izbjeglicama u slovenskom parlamentu

Parlament u Ateni je sa 153 glasa za i 146 glasova protiv ratificirao sporazum koji su postigli premijeri dviju zemalja i kojim Makedonija postaje Republika Sjeverna Makedonija. Izglasavanje su pratile kritike oporbe i javnosti.

Prespanski sporazum

Rasprava u parlamentu trajala je više od 38 sati, a govorilo je više od 200 zastupnika. Glasovanje se isprva trebalo održati u četvrtak navečer, no odgođeno je za petak poslijepodne zbog velikog broja prijavljenih govornika o pitanju koje je polariziralo Grčku. Riječ je o dogovoru koji su premijer Makedonije Zoran Zaev i premijer Grčke Alexis Tsipras potpisali na Prespanskom jezeru koje se nalazi između tih dviju država.

Ratifikacijom u grčkom parlamentu Atena priznaje tu državu pod novim imenom i time bi se trebao deblokirati put te zemlje prema članstvu u NATO-u i Europskoj uniji. Mnogi Grci smatraju da je Tsipras dao previše ustupaka Makedoncima time što je dopustio da Makedonija zadrži ime koje dijeli s istoimenom grčkom pokrajinom bogate prošlosti.

Naime, ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da se većina Grka protivi korištenju imena “Makedonija” u bilo kakvom obliku sporazuma, strahujući da bi to moglo dovesti do teritorijalnih razmirica oko najveće grčke sjeverne pokrajine Makedonije te do prisvajanja grčkog kulturnog nasljeđa.

Veliki prosvjedi u Grčkoj SUKOBI S POLICIJOM Masovni prosvjedi u Grčkoj zbog novog imena Makedonije

Prema anketama, 70% Grka bilo je protiv ratifikacije sporazuma s Makedonijom te smatraju da ime Makedonija znači i polaganje prava na sjevernu pokrajinu Grčke te da im Skoplje želi ukrasti helenski identitet.

Zbog ratifikacije sporazuma u nedjelju je u glavnom gradu Grčke, Ateni, zbog toga prosvjedovalo više od 100 tisuća ljudi, a u četvrtak su prosvjedi ponovljeni u manjem broju te je bilo nekoliko tisuća prosvjednika koji su ispred grčkog parlamenta uzvikivali “Izdajnici” i “Živjela Makedonija, živjela Grčka!”, paleći američku i NATO-ovu zastavu dok su unutar zidova zakonodavci nastavili raspravu o spomenutom sporazumu.

Nisu u Grčkoj prosvjedovali samo nacionalisti i krajnja desnica nego i članovi Grčke komunističke partije (KKE) koji su istaknuli natpise duž zidova antičke Akropole. Osim na trgu Syntagme u Ateni, gdje su u nedjelju održani veliki nasilni prosvjedi, prosvjedovalo se i u Solunu.

Podrška intelektualaca

Podršku Prespanskom sporazumu i premijeru Tsiprasu dalo je oko 250 grčkih intelektualaca i umjetnika.

eu Bruxelles i Skoplje pozdravljaju odluku o novom imenu Makedonije

“Sporazumom iz Prespe zatvara se rana koja je bila otvorena gotovo tri desetljeća. Riječ je o poštenom sporazumu i kompromisu koji štiti budućnost građana obje zemljee”, navodi se u inicijativi za podršku naglašavajući da je “Sporazum iz Prespe jedna od rijetkih svijetlih točaka trenutačno u Europi i zbog toga ga podržavamo bez obzira na naše političke stavove.

Ujedinjujemo naš glas s našim susjedima protiv nacionalista koji nas žele izolirati i protiv retorike mržnje te s milijunima ljudi u svijetu koji su spremni braniti slobodu, prijateljstvo, demokraciju i ljudske vrijednosti”.

Ratifikacija sporazuma u grčkom parlamentu svakako će odškrinuti vrata raja Makedoniji koja bi sada vrlo brzo mogla postati članica NATO-a, ali će za ulazak u EU, kažu analitičari, morati još dugo čekati.

>>Pogledajte video: Makedonija

Branimir Bunjac
Već šest mjeseci ima novi dom
Bivši saborski zastupnik otišao u Irsku: Tko se malo potrudi, brzo dođe na 2500, 3000 eura plaće
Preduvjet za ostvarivanje koncepta pametnog grada
  • Matrix5:

    Kaj fali Makedonija bez sj il južna

  • Armagedon:

    U čemu je bio problem da se zovu Makedonija..... da ne bi osvojili Grčku...... što su se grci uspjenili protiv imena samostalne države koja se od pamtivjeka tako zove..... ne mogu prežaliti što ih je Aleksandar Makedonski i njego otac ... prikaži još! osvojii ....... baš su jadni

  • franjo:

    Ispravno! Ako smo EU onda se trebamo tako i ponašati .