Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjeverna Makedonija

Rješenje nakon 27 godina: Grci dopustili promjenu imena Makedonije

Grčka ratificirala sporazum s Makedonijom
Foto: Reuters/Pixsell
1/9
Autor
Hassan Haidar Daib
25.01.2019.
u 20:47

Parlament u Ateni tijesnom većinom ratificirao je sporazum koji su potpisali premijeri Grčke i Makedonije.

Grčki parlament tijesnom je većinom usvojio povijesni sporazum s Makedonijom o novom imenu te zemlje, čime se okončava jedan od najtvrdokornijih diplomatskih sporova u svijetu. Trajao je čak 27 godina i kočio je ulazak Makedonije u euroatlantske integracije.

Parlament u Ateni je sa 153 glasa za i 146 glasova protiv ratificirao sporazum koji su postigli premijeri dviju zemalja i kojim Makedonija postaje Republika Sjeverna Makedonija. Izglasavanje su pratile kritike oporbe i javnosti.

Prespanski sporazum

Rasprava u parlamentu trajala je više od 38 sati, a govorilo je više od 200 zastupnika. Glasovanje se isprva trebalo održati u četvrtak navečer, no odgođeno je za petak poslijepodne zbog velikog broja prijavljenih govornika o pitanju koje je polariziralo Grčku. Riječ je o dogovoru koji su premijer Makedonije Zoran Zaev i premijer Grčke Alexis Tsipras potpisali na Prespanskom jezeru koje se nalazi između tih dviju država.

Ratifikacijom u grčkom parlamentu Atena priznaje tu državu pod novim imenom i time bi se trebao deblokirati put te zemlje prema članstvu u NATO-u i Europskoj uniji. Mnogi Grci smatraju da je Tsipras dao previše ustupaka Makedoncima time što je dopustio da Makedonija zadrži ime koje dijeli s istoimenom grčkom pokrajinom bogate prošlosti.

Naime, ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da se većina Grka protivi korištenju imena “Makedonija” u bilo kakvom obliku sporazuma, strahujući da bi to moglo dovesti do teritorijalnih razmirica oko najveće grčke sjeverne pokrajine Makedonije te do prisvajanja grčkog kulturnog nasljeđa.

Prema anketama, 70% Grka bilo je protiv ratifikacije sporazuma s Makedonijom te smatraju da ime Makedonija znači i polaganje prava na sjevernu pokrajinu Grčke te da im Skoplje želi ukrasti helenski identitet.

Zbog ratifikacije sporazuma u nedjelju je u glavnom gradu Grčke, Ateni, zbog toga prosvjedovalo više od 100 tisuća ljudi, a u četvrtak su prosvjedi ponovljeni u manjem broju te je bilo nekoliko tisuća prosvjednika koji su ispred grčkog parlamenta uzvikivali “Izdajnici” i “Živjela Makedonija, živjela Grčka!”, paleći američku i NATO-ovu zastavu dok su unutar zidova zakonodavci nastavili raspravu o spomenutom sporazumu.

Nisu u Grčkoj prosvjedovali samo nacionalisti i krajnja desnica nego i članovi Grčke komunističke partije (KKE) koji su istaknuli natpise duž zidova antičke Akropole. Osim na trgu Syntagme u Ateni, gdje su u nedjelju održani veliki nasilni prosvjedi, prosvjedovalo se i u Solunu.

Podrška intelektualaca

Podršku Prespanskom sporazumu i premijeru Tsiprasu dalo je oko 250 grčkih intelektualaca i umjetnika.

“Sporazumom iz Prespe zatvara se rana koja je bila otvorena gotovo tri desetljeća. Riječ je o poštenom sporazumu i kompromisu koji štiti budućnost građana obje zemljee”, navodi se u inicijativi za podršku naglašavajući da je “Sporazum iz Prespe jedna od rijetkih svijetlih točaka trenutačno u Europi i zbog toga ga podržavamo bez obzira na naše političke stavove.

Ujedinjujemo naš glas s našim susjedima protiv nacionalista koji nas žele izolirati i protiv retorike mržnje te s milijunima ljudi u svijetu koji su spremni braniti slobodu, prijateljstvo, demokraciju i ljudske vrijednosti”.

Ratifikacija sporazuma u grčkom parlamentu svakako će odškrinuti vrata raja Makedoniji koja bi sada vrlo brzo mogla postati članica NATO-a, ali će za ulazak u EU, kažu analitičari, morati još dugo čekati.

>>Pogledajte video: Makedonija

Ključne riječi

Komentara 12

MA
Matrix5
17:17 25.01.2019.

Kaj fali Makedonija bez sj il južna

AR
Armagedon
16:28 25.01.2019.

U čemu je bio problem da se zovu Makedonija..... da ne bi osvojili Grčku...... što su se grci uspjenili protiv imena samostalne države koja se od pamtivjeka tako zove..... ne mogu prežaliti što ih je Aleksandar Makedonski i njego otac osvojii ....... baš su jadni

FR
franjo
15:34 25.01.2019.

Ispravno! Ako smo EU onda se trebamo tako i ponašati .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije