Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Odbijen prijedlog za referendumom o izbjeglicama u slovenskom parlamentu

Incijativa SDS Janeza Janše i SNS Zmage Jelinčića odbijena je odlukom odbora za vanjsku politiku.
16. siječnja 2019. u 17:13 0 komentara 310 prikaza
Slovenski parlament
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Slovenski parlament u srijedu je odbio inicijativu dviju desnih stranaka da se održi referendum na kojemu bi se birači odlučili o prihvaćanju ili odbacivanju globalnog kompakta o migracijama, odnosno Marakeškoj deklaraciji.

Marjan Šarec Slovenski premijer Marjan Šarec: Ulazak Hrvatske u Schengen ne ovisi o Sloveniji

Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše i Nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča predlagale su da birači na referendumu odgovaraju na pitanje: "Jeste li za to da Slovenija pristupi Globalnom dogovoru o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama koji izjednačuje legalne i ilegalne migracije?".

Parlamentarni odbor za vanjsku politiku u srijedu je, nakon četvorosatne rasprave, odlučio da takav prijedlog nije adekvatan za početak zakonodavne procedure raspisivanja referenduma, a 'za' su glasovali samo predstavnici Janšine i Jelinčičeve stranke.

Prije toga, pravna služba parlamenta ocijenila je da je predloženo referendumsko pitanje "nejasno" i zato ne može biti postavljeno na referendumu te navela da odluke  o prihvaćanju međunarodnih sporazuma i konvencija donose vlada ili parlament i da ne mogu biti predmet referendumskog odlučivanja.

Unatoč prvotnim rezervama, slovenska vlada koju vodi premijer Marjan Šarec u prosincu je prihvatila Marakešku deklaraciju, uz izjavu da je globalni kompakt o uređenim migracijama dobar korak kako bi se migracijski problemi počeli rješavati multilateralnom suradnjom, te da se radi o političkom, a ne pravno obvezujućem aktu koji bi države prisilio na promjenu migracijske politike koja ostaje u nadležnosti država kao suvereno pravo.

Marjan Šarec ARBITRAŽA Marjan Šarec: Slovenija ne može mijenjati poziciju o arbitraži

Sjednici vanjskopolitičkog odbora na kojoj je inicijativa za održavanje referenduma odbijena prisustvovao je i ministar vanjskih poslova Miro Cerar, podržavši stajališta vlade da je potpisivanje Marakeške deklaracije bilo pozitivan čin.

Na tvrdnju oporbene desnice da su nekontrolirane migracije iz islamskih država dovele do Brexita i urušavanja europske sigurnosne politike, Cerar je kazao da je Brexit "posljedica populizma i širenja lažnih vijesti", pri čemu su državljani Velike Britanije, po njegovim riječima bili prevareni.

Većina višesatne rasprave prije odbacivanja inicijative o referendumu odvijala se između stranaka Ljevice (L), stranke koja je naklonjena primanju izbjeglica i migranata i predstavnika oporbenih desnih stranaka.

Zastupnici Ljevice (L) optužili su inicijatore referenduma da govorom mržnje i otvorenim "rasizmom" plaše obične građane pred nepostojećom prijetnjom i to iz vlastitih političkih motiva, dok su predstavnici oporbe Ljevicu (L) optuživali da je kriva za ilegalne migracije koje mogu ugroziti nacionalni identitet i suverenost Slovenije.

VIDEO - Burna reakcija ministra Krstičevića na provokaciju SDP-ovca Vidovića 
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.