Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MATE GRANIĆ ZA VEČERNJI TV

'Putin je pokušao destabilizirati sve zemlje međuprostora, od Ukrajine do entiteta Republike Srpske'

Zagreb: Mate Granić
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
23.02.2023.
u 14:05

O godišnjici ruske invazije na Ukrajinu u Večernjakovu studiju sa Žarkom Ivkovićem razgovarao je Mate Granić, jedan od najiskusnijih političara u Hrvatskoj te sadašnji posebni savjetnik premijera Plenkovića.

Granić trenutačno ne vidi mogućnost pregovora u ovom krvavom sukobu. „Kijev ne može prihvatiti neke pregovore da se unaprijed odrekne svog teritorija, kao i pregovore u trenutku dok je ruska vojska na teritoriju Ukrajine. Stoga, nikakvih šansi nema trenutačno za pregovore, kao ni za prekid vatre jer bi to ostavilo rusku vojsku na teritoriju Ukrajine“, smatra bivši ministar vanjskih poslova RH koji ističe kako je jasno da će Ukrajina u svim svojim odlukama i dalje imati potporu zapada i SAD-a.

„Sigurno je i da će to biti tako najmanje do idućih predsjedničkih izbora“, dodaje Mate Granić koji nedavni posjet američkog predsjednika Bidena Kijevu ocjenjuje njegovim najvažnijim vanjskopolitičkim potezom u mandatu.

Posjet Bidena je na prvom mjestu moralna otpora ukrajinskom narodu i Ukrajini, ali i puno iznad toga. Ovim dolaskom je Biden učinio praktički svoj najvažniji vanjskopolitički potez u svom mandatu. Jasno je da taj potez ima refleksije i na buduću pomoć i potporu Ukrajini, ali i na izbore u SAD-u koji slijede iduće godine. Jasna je to i najvažnija poruka Moskvi, ali i saveznicima unutar NATO-a i Europe i svim demokratskim državama svijeta“, napominje Granić koji je komentirao i najavljeni posjet kineskog predsjednika Moskvi.

„Tim posjetom Kina hoće pokazati da je svjetska velesila. Ona gospodarski odlično surađuje s Rusijom, a tu čak ima i koristi oko ovih događanja u Ukrajini. Rusija i Kina surađuju, može se reći da su strateški partner. Ne očekujem da će se Kina vojno direktno uključiti u ovaj sukob.  U ovom trenutku to nije realno, ali je realna daljnja suradnja Kina i Rusije. Dovoljno je da Kina Rusiji da streljivo ili drugo oružje“, rekao je govori Mate Granić koji dodaje kako je to u skaldu sa sadašnjom situacijom u kojoj se više ne može govoriti o bipolarnom poretku nego o multipolarnom.

„Putin želi jasnu definiciju sfera utjecaja sa SAD-om i NATO-om. U međuvremenu Kina je politički i gospodarski ojačala, ona je sada velesila. Kina ima snažan utjecaj na mnoge zemlje, posebno u Africi i Južnoj Americi. Tu se mnogo ne govori o medijskim slobodama i demokraciji nego se odlično surađuje s Kinom. Dakle, stvara se multipolarni svijet i to je bitno drukčije od onoga nakon pada Berlinskog zida“, smatra Granić koji je pokušao definirati moguće sadašnje strateške ciljeve Rusije. 

„Međunarodni je poredak definiran nakon Drugog svjetskog rata i sve do pada Berlinskog zida bio je to bipolarni poredak. Raspadom Sovjetskog saveza, padom zida bile su godine nade, jačanja suradnje istoka i zapada kada se razgovaralo u o demokraciji, ljudskim pravima... To je išlo sjajno, Njemačka i neki drugi iznimno su dobro surađivali s Rusijom. No, zadnjih godina, desetak, predsjednik Putin počeo je govoriti da je raspad Sovjetskog saveza najveća tragedija ruskog naroda. On je počeo stvarati teren, platformu za ovo što se dogodilo u Ukrajini.

Tražio je neku novu geostratešku ravnotežu s NATO-om  i Europskom unijom, pokušao je destabilizirati sve zemlje međuprostora, od Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Srbije, Crne Gore, entiteta Republike Srpske. I htio je potpuno novu geostratešku ravnotežu te se u konačnici odlučio na rat u Ukrajini. Htio je u blitzkriegu srušiti vladu u Kijevu, postaviti marionetsku vlast koja će odlično surađivati s Moskvom. Želio je cijelu Ukrajinu, a kad nije to uspio, odlučio se na ove četiri pokrajine koje je ilegalno priključio Rusiji. On više ne govori o ljudskim pravima, medijskim slobodama, demokraciji, toga više nema...", pojašnjava Granić koji ističe i kako je, uz Ukrajinu, od tih Putinovih strateških planova trenutačno najugroženija Moldavija, no da svijet treba brinuti i odgovor na pitanje koja je alternativa Putinu u Rusiji.

„Sad treba biti oprezan s Rusijom. To je Putinova Rusija i kada bi se njemu nešto dogodilo, bilo bi još gore. Vidimo da Wagner napada glavni vojni ruski stožer, traže još radikalniji poredak, isto i Kadirov, vođa Čečenije. U sadašnjoj situaciji nema puno nade da će se išta promijeniti nabolje. Putin želi dobiti rat i time bolje pozicije za pregovore, barem da čvrsto kontrolira ove četiri republike, ponajprije Donbas i time uđe čvrsto u pregovore s NATO-om o tim svojim ciljanim sferama utjecaja“, zaključuje Granić.

Komentara 17

DU
Deleted user
13:07 23.02.2023.

pola meni ..pola tebi ....pola bagi...

BP
Besposlen pop
14:22 23.02.2023.

Nije Mate loš, ali se njegovih pola tebi, pola meni a pola Bagi ne zaboravlja 😂

TE
Teig1
14:24 23.02.2023.

Još jedan koji se i sam čudi da mu je danas bolje nego u Jugi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije