Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Predsjednički izbori

Najnoviji rejting predsjedničkih kandidata: Predsjednica i dalje vodi

Kad bi izbori bili danas, Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 34,5 posto potpore. Kandidat lijeve opcije Zoran Milanović dobio bi podršku 24,9 posto građana, Miroslav Škoro dobio bi potporu od 18,3 posto.
26. listopada 2019. u 19:28 110 komentara 8273 prikaza
Crobarometar
Foto: Dnevnik Nova TV
Pogledajte galeriju 1/7

Političku jesen obilježavaju vrući politički sukobi, štrajkovi, no ponajviše predsjednički izbori. Javnosti su poznati predsjednički kandidati, a kako bi građani glasali da su izbori danas pokazao je Crobarometar Dnevnika Nove TV prema kojem samo tri kandidata dobivaju 8 od 10 glasova. 

Plenković i Bernardić Novi Crobarometar Birači nisu kaznili HDZ, potpora raste i SDP-u. Iznenađujući oporavak jedne posrnule stranke

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 982 punoljetna građanina iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Predsjednica i dalje vodi

Kad bi izbori bili danas, Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 34,5 posto potpore. Kandidat lijeve opcije Zoran Milanović dobio bi podršku 24,9 posto građana, Miroslav Škoro dobio bi potporu od 18,3 posto.  Mislav Kolakušić najavio je da  kreće u predsjedničku utrku, ali potpora mu se iz mjeseca u mjesec topi, sada je na 5,1 posto. Ivan Pernar pak može računati na potporu od 4 posto. Dalija Orešković je na 2,9 posto, a kandidat HSLS-a Dejan Kovač uživa potporu od 1,7 posto.

Ostali kandidati svi zajedno imaju potporu od 4,6 posto, a neodlučnih je 4,1 posto.

Crobarometar | Autor : Dnevnik Nova TV Foto: Dnevnik Nova TV
 
Hrvatsku čeka drugi krug 

Hrvatska će izabrati predsjednika ili predsjednicu u drugom krugu. Predsjednica u srazu sa Zoranom Milanovićem osvaja 51,3 posto, a Zoran Milanović može računati na 37,9 posto potpore. Čak 6,6 posto birača svoj glas ne bi dalo nikome, a ne zna i dalje njih 4,2, posto. Grabar-Kitarović pobjeđuje Zorana Milanovića u gotovo svim demografskim skupinama. Ona dobiva glasove 92 posto birača HDZ-a, ali i birača ostalih stranaka kao Mosta i Živog zida.

Prema ovomjesečnom istraživanju Crobarometra, trenutna predsjednica pobjeđuje Zorana Milanovića u svim demografskim skupinama, dok on bolje stoji kod visokoobrazovanih i birača u Zagrebu.

Ukoliko u drugom krugu budu Škoro i Grabar-Kitarović, sraz je malo neizvjesniji. Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 45,4 posto potpore, dok Škoro može računati na potporu od 38,2 posto. Na izbore u tom slučaju ne bi izašlo 11,4 posto ispitanika, a njih 5 posto ne zna.  Predsjednica tu dobiva potporu birača HDZ-a, njih 81 posto. Miroslav Škoro pak dobiva 40 posto birača SDP-a, a među biračima ostalih stranaka Škoro bolje prolazi, kod Mostovih i birača Živog zida.

Konferencija sindikalista o štrajku u školama politizacija štrajka Tko je, kada i za koliko zakinuo učitelje: 'Nemojte nas povezivati ni s lijevima ni desnima'
 
Sraz Škore i Milanovića

Škoro postao bi predsjednik samo ako bi u u drugom krugu protukandidat bio Zoran Milanović. Škoro u tom slučaju dobiva 48,6 posto, a Zoran Milanović 38,8 posto. Na birališta ne bi izašlo 9 posto ispitanika, a ne zna 3,6 posto.

Škoro dobiva 71 posto birača HDZ-a, Milanović pak 90 posto birača SDP-a. Škoro dobiva i većinu birača MOSTA i Živog zida. 

Crobarometar | Autor : Dnevnik Nova TV Foto: Dnevnik Nova TV

Kolinda Grabar-Kitarović ima više birača među starijom populacijom, točnije biračima iznad 60 godina gdje bi dobila i 40 posto glasova. Od birača sa završenom osnovnom školom, njih 48 posto svoj bi glas dalo Kolindi Grabar-Kitarović. Njezina su uporišta Dalmacija, Slavonija, a vodi i u Lici i Banovini. 

Zoran Milanović također može računati na potporu starijih birača. Naime, svaki treći birač iznad 60 godina svoj glas bi dao Zoranu Milanoviću. Najviše svojih birača Milanović može pronaći među osobama koje imaju završenu višu školu ili fakultet, njih 34 posto. Milanović na prvu poziciju i potporu može računati u Zagrebu i okolici, gdje dobiva 35 posto.

Andrej Plenković i Zoran Milanović Promišljena kampanja Milanovićeve poruke Plenkoviću: Što znači izjava 'Bit ću ti najbolji prijatelj'?

Miroslav Škoro zato može računati na mlade birače. Njemu bi svoj glas dalo 28 posto birača do 30 godina. On ima više birača sa srednjom stručnom spremom, njih 22 posto i 30 posto birača može privući u rodnoj Slavoniji. 

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • rimac444:

    Perverzne naručene ankete od strane komunjara i njiovih medija. Nakon svega što je napravio psihički slučajn i bolesnk dobiva 24 % ?

  • Deleted user:

    Milanović odlazi tamo gdje mu je mjesto u povijest i da ga što prije zaboravimo kao i Mesića i Josipovića

  • Princeza:

    Najbolja predsjednica na svijetu nasa CROlinda! Idemo po novi mandat!❤️👑🇭🇷