Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko je, kada i za koliko zakinuo učitelje: 'Nemojte nas povezivati ni s lijevima ni desnima'

Sanja Šprem ističe kako je pogrešno štrajk učitelja dovoditi u vezu s politikom, jer je, kaže, politika i jednih i drugih potplaćenost učitelja
25. listopada 2019. u 12:40 15 komentara 1798 prikaza
Konferencija sindikalista o štrajku u školama
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Točno je da plaće u prosvjeti zaostaju za ostatkom javnih službi zbog dviju odluka donesenih u vrijeme vlade Zorana Milanovića, potvrdili su nam čelnici dvaju sindikata u prosvjeti Sanja Šprem i Branimir Mihalinec.

PREPUCAVANJA Jovanović odbrusio predsjednici, a dio nastavnika opleo po Mihalincu

Šprem podsjeća da su uredbom iz 2002. godine bili utvrđeni uvećani koeficijenti za jednu, 10, 20 i 30 godina staža, no isplaćivanje po toj uredbi ukinuto je 19. srpnja 2012. godine. Dvije godine kasnije, još uvijek za vrijeme Milanovićeve vlade, zakonom je uskraćeno pravo na uvećanje plaća u javnim službama po osnovi staža u visini od 4, 8 i 10 posto. Tim su potezima, kaže Šprem, najviše oštećeni najstariji u sustavu obrazovanja, kojima su plaće pale ukupno za oko 10,5 posto, s tim da udarac nisu osjetili mentori i savjetnici, koji su dobili uvećanje koeficijenata, no s tim je statusom u sustavu bilo svega 500-injak ljudi.

Raspravu o tome tko je, kada i za koliko zakinuo učitelje pokrenula je jučer predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović, koja je podržala zahtjeve učitelja da im se koeficijenti na temelju stručne spreme izjednače s drugim javnim službama, ali i podsjetila da je "do nepravednih smanjenja koeficijenata dovela bivša vlada 2012. godine". Odgovorio joj je Milanovićev ministar obrazovanja Željko Jovanović, porukom da je Milanovićeva vlada "nakon HDZ-ove pljačke morala spašavati mirovine i plaće svih službenika. Podsjetio je da je Vlada u kojoj je bio ministar 2014. povećala plaće u prosvjeti, no sindikati podsjećaju da je to uvećanje plaće i dalje ostavilo daleko ispod razine od prije 2012., a budući da su drugim službama u međuvremenu mijenjani koeficijenti, plaće u prosvjeti od te godine zaostaju.

Štrajk Počinju razgovori s Vladom Štrajk u ponedjeljak u tri županije. Sindikati: Nećemo ići na sastanak sa Škorom

Sanja Šprem pritom ističe kako je pogrešno štrajk učitelja dovoditi u vezu s politikom, jer je, kaže, politika i jednih i drugih potplaćenost učitelja.

- Zaposleni u obrazovanju potplaćeni su u odnosu na druge javne službe i ne želim da se ljudi demotiviraju zbog politike. Politika, koja god da jest, nama je suprotna strana - poručuje Šprem.

A za politizaciju štrajka dio nastavnika i oporbenih stranaka proziva Branimira Mihalinca, predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Mihalincu zamjeraju što je pozvao Kolindu Grabar-Kitarović i Miroslava Škoru da se očituju o zahtjevima učitelja.

- Uobičajena je praksa sindikata da pred izbore relevantne kandidate traže da se očituju o radničkim pravima - uzvraća Mihalinec. Ističe da su Škoro i aktualna predsjednica uz Zorana Milanovića jedini kandidati koji po anketama imaju šanse dobiti izbore. A Milanović se, kaže, već očitovao i podržao zahtjeve sindikata. Milanovićevu podršku pritom smatra licemjernom upravo zbog smanjivanja učiteljskih plaća za njegove vlade. Na Škorin poziv na sastanak Mihalinec odgovara "odbijenicom" i najavljuje da će Škori tek poslati sindikalne zahtjeve.

Video: Sindikati pjevaju bećarce premijeru

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Boryx:

  Naši školarci osvajaju redovito svjetske medalje iz fizike, kemije, računarstva-programiranja, robotike i to u konkurenciji Rusa, Kineza,Koreanaca,Japanaca,Amerikanaca koji plaćaju tutore koji ih drilaju kao za olimpijske igre a naše učenike par tjedana po par sati volonterski profesori instruiraju. Dakle, naše ... prikaži još! je školstvo je savršeno kao i prethodni kurikulum a daljne diranje u kurikulum pogotovo ovih šabana će nas samo unazadit to sve a čini se da je to i cilj jer pametno društvo misli svojom glavom, ove mlade generacije su sve svjesnije HDZ/SDP politike, sada im žele isprat mozgove i otupit oštricu uma, naravno, u svijetu sociopata sve je INVERZIJA/obrtanje( izvrtanje) , dakle suprotno rade od onog što najavljuju pa tako i ovo kao namjera je inverzija. U vidu toga, nije li vam SUMNJIVO da se taj resor daje upravo jednoj NEBITNOJ stranci, statističkoj pogrešci od stranke, takve se šalje uništavat sve dobro i kasnije nema političke štete zbog jednog HNS-a ali ljudske, društvene i te kako!

 • IvoDivo:

  i ptice na grani znaju da su sindikati leftardirani. Ko ubogi miševi se stisli kada je slučajni smanjivao plaće učiteljskoj bagri koja bi sada kada su im porasle plaće za 18 % politizirala u skladu sa komunjarama.

 • Avatar hvala_što_pušite
  hvala_što_pušite:

  jedno je biti potplaćen, a sasvim drugo pohlepan i nerazuman!, potplaćeni zasigurno niste, jednostavno ste se sveli na instrumentaliziranu rulju od strane HNS-a, tj. zapravo pecate se na sitne mamce iskusnih "ribolovaca" i "ribiča"...