Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gotovo polovica zaposlenih Hrvata ne strahuje od zaraze koronavirusom na radnom mjestu

Za velik dio građana opcija rada iz udobnosti i sigurnosti vlastitog doma trenutno nije moguća te oni svakodnevno, kao i dosad, odlaze na posao i ulaze u direktni kontakt s ljudima.
18. ožujka 2020. u 16:00 0 komentara 264 prikaza
Posao
Foto: GettyImages

Otprilike svaki četvrti radnik (24%) strahuje od zaraze koronavirusom na poslu, dok 27% građana ističe kako se i inače pribojavaju oboljenja, neovisno o okolini u kojoj se nalaze, pokazalo je istraživanje portala MojPosao na temu "Bojite li se zaraze koronavirusom na poslu?" u kojem je sudjelovalo 1100 građana. 

NOVI PRAVILNIK Samo oni koji su se koronavirusom zarazili na poslu dobit će punu plaću

Uslijed trenutne situacije u svijetu, iz dana u dan raste broj tvrtki koje s ciljem zaštite zdravlja radnika, svojim zaposlenicima omogućuju rad od kuće. Međutim, za velik dio građana opcija rada iz udobnosti i sigurnosti vlastitog doma trenutno nije moguća te oni svakodnevno, kao i dosad, odlaze na posao i ulaze u direktni kontakt s ljudima.

Posebno su zabrinuti radnici koji su svakodnevno u direktnom kontaktu s većim brojem osoba, poput prodavača, dostavljača ili frizera. Pored činjenice da njihovo radno okruženje karakterizira velika fluktuacija ljudi, svoju zabrinutost pojašnjavaju riječima kako se o „virusu i dalje premalo toga zna“ zbog čega poslodavcima poručuju da vode „više računa o preventivnim i zaštitnim mjerama borbe protiv koronavirusa“.

liječnici zasuti zahtjevima Bolovanje se otvara samo onima koji su u samoizolaciji

S druge strane, nešto manje od polovice radnika u Hrvatskoj (42%) ne dijeli njihovu bojazan zbog moguće zaraze u radnom okruženju, rezultati su istraživanja. Oni oprezniji ističu kako se pridržavaju svih uputa o zaštiti zdravlja iako ne vide smisao u zamaranju razmišljanjem o bolesti, drugi pak smatraju daje riječ o „običnoj gripi“ i „medijima napuhanoj panici“, a treći se pitaju „što zapravo imaju od straha“ i trezveno zaključuju kako će, ako se zaraze, „otići na bolovanje i jednostavno preboljeti virus“.

Koronavirus Samoizolacija U Hrvatskoj zbog sumnje na koronavirus bolovanje otvorila 162 zaposlenika

Također, u istraživanju portala MojPosao sudjelovalo je i 7% trenutno nezaposlenih građana koji smatraju da će epidemija koronavirusa  negativno utjecati na tržište rada i bitno otežati  pronalazak posla u bližoj budućnosti.

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.