Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob na oporbi

Svađa Bernardića, GLAS-a i IDS-a: 'Došlo je vrijeme da se uozbilji'

Anka Mrak Taritaš i Davor Bernardić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
Autori: Hina, Vecernji list
28.03.2018.
u 19:06

- Tako je današnjom satiričnom izjavom u istoj kaci počeo kiseliti MOST, Živi zid, HDZ, GLAS, Pametno i IDS te iako mu to možda nije bila namjera na kraju nas je iskreno nasmijao.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić, zajedno s glavnim tajnikom Nikšom Vukasom danas je nazočio tradicionalnoj komemoraciji uz spomen obilježje poginulih partizanki Marije Medice i Line Zacchigne, koja se održava u Brutiji pokraj Umaga kao spomen na 74. obljetnicu tragično stradalih djevojaka potkraj ožujka 1944. godine.

Bernardić je iz Istre danas poslao snažnu poruku o vrijednostima antifašizma u hrvatskom društvu, rekavši kako su one upisane u hrvatski Ustav kojeg se "nitko nema pravo sramiti", a komentirao je i aktualne političke teme. 

"Ove hrabre djevojke svoje su živote ostavile za slobodu Hrvatske i Istre koja je Hrvatskoj pripojena nakon Drugog svjetskog rata. To danas u Hrvatskoj nitko ne smije zaboraviti. Antifašistička borba je ona u kojoj je hrvatski narod izborio svoju slobodu. Antifašizam je u Ustavu Republike Hrvatske i u temeljima moderne Europe. Ustava se u Hrvatskoj nitko ne smije sramiti. To je moja poruka onima koji koketiraju s režimima prošlosti i poraženim ideologijama."

Bernardić je rekao kako će se tijekom dana sastati s predstavnicima istarskog SDP-a te kako mu je cilj ojačati podršku stranci na ovom području.

"Došlo je vrijeme da zelena Istra još više pocrveni. SDP je jedina garancija da će se trajno štititi vrijednosti slobode i jednakosti. Navest ću vam samo zadnji primjer Istanbulske konvencije. Na toj su se Konvenciji razotkrili mnogi u Hrvatskoj. Prije svega oni koji su bili spremni podržati Plenkovića u naumu da falsificira Istanbulsku konvenciju, a razotkrio se i MOST, iz kojeg najavili da neće podržati ratifikaciju. Time su potvrdili ono što se dugo špekulira - MOST je jednako Crkva, odnosno klerikalna desnica. Razotkrio se i IDS jer je Boris Miletić postao, kako se čini, Plenkovićev glasnogovornik, rekavši kako u Istanbulskoj konvenciji nema roda. To nije točno. Rodnog ima, i to u članku 3. Na kraju, razotkrio se i Živi zid. Od njih još ništa nismo čuli o tome kako će se postaviti prema pitanju ratifikacije. Došlo je vrijeme da se u Hrvatskoj nitko ne odriče onih koji su drugačiji po rodnom, vjerskom, nacionalnom i drugom određenju."

Naglasio je kako se IDS još nijednom nije javno odredio o mogućnosti koalicije s HDZ-om.

"To je vijest koja se ovih dana pojavila u medijima, a nisam čuo da su se IDS i Amsterdamska koalicija od nje ogradili. Na SDP-u je odgovornost da ne dopusti da HDZ u "tihoj suradnji" s IDS-om okupira Istru ."

Na pitanje kako komentira vijest o kupnji borbenih aviona, Bernardić je rekao kako mu je "iskreno žao što je Vlada donijela odluku o kupnji starih aviona" i to u procesu koji je pritom proveden na netransparentan način.

Račan je SDP doveo na vlast, no njegov rezultat nije bio ni blizu Milanovićevom:

Anka Mrak Taritaš i Davor Bernardić
1/10

"Vlada je donijela odluku o kupnji trideset godina starih kanti koje su prvi put letjele još dok je postojao Sovjetski Savez. Dakle, naši MIG-ovi koji su stari četrdeset godina, sada će biti zamijenjeni F-16 avionima koji su stari trideset godina i za to će hrvatski građani morati platiti 3 i pol milijarde kuna. To je za mene nevjerojatno. Mi zapravo ne znamo što kupujemo, koliko će oni godina moći letjeti i sl. Ako se već odlučujemo na tako veliku investiciju, koju plaćaju građani iz vlastitih džepova, onda smatram da smo trebali kupiti nove avione."

Upitan za komentar o protjerivanju ruskih diplomata, predsjednik SDP-a je ustvrdio da je taj čin još jednom zorno pokazao nekoordiniranost hrvatske vanjske politike koju provode premijer i predsjednica Republike.

"Predsjednica poziva Putina u Hrvatsku, dok predsjednik Vlade protjeruje diplomata. Mislim da je njegov potez ishitren. Uostalom, mnoge europske zemlje nisu taj potez povukle. Cilj bi nam trebali biti dobri odnosi s našim europskim partnerima, kao i sa SAD-om. To su naši saveznici, ali istovremeno, želimo imati dobre odnose s Rusijom."

Dodao je da je Hrvatska ekonomski slaba te mala i ranjiva zemlja koja sebi ne može dopustiti ovakve ishitrene odluke u vanjskoj politici. Iz Istre je još jednom prozvao HDZ i Plenkovića zbog "uhljebljivanja rodbine u državnim i javnim službama".

"To je ta reformska godina i to su te reforme na Plenkovićev način", zaključio je Bernardić.

GLAS: Bernardić jaše dalje

Nakon kiselog zelja, Zagreba koji je lijep po kiši te satiranja protivnika satire, g. Bernardić jaše dalje, priopćili su iz GLAS-a.

Tako je današnjom satiričnom izjavom u istoj kaci počeo kiseliti MOST, Živi zid, HDZ, GLAS, Pametno i IDS te iako mu to možda nije bila namjera na kraju nas je iskreno nasmijao.

Što se tiče GLAS-a, podsjećamo da smo kao stranka nastali iz protesta protiv koalicije s HDZ-om pa nas je začudilo da to g. Bernardić ne zna. Što se tiče same ratifikacije Istanbulske konvencije, želimo podsjetiti da su upravo GLAS i IDS pokrenuli interpelaciju zbog Istanbulske konvencije te prisilili Vladu da ratifikaciju stavi na dnevni red i bilo bi pravo čudo da g. Bernardić ne zna ni za to. Istovremeno nas je začudilo vrludanje samog g. Bernardića u izjavama oko ratifikacije Istanbulske konvencije zbog čega su se i pojedini saborski zastupnici SDP-a morali ograđivati od izjava vrha stranke, izvijestili su iz GLAS-a.

Pri tom do posljednjeg trenutka nitko nije znao hoće li SDP u konačnici dići ruku za ratifikaciju ili ne. Ukratko g. Bernardić je pravo čuđenje u svijetu, zaključuje GLAS.

- Mislim da je došlo vrijeme da se gospodin Bernardić malo uozbilji - komentirala je Anka Mrak Taritaš u Dnevniku HRT-a.

Na kraju je Bernardić nastavio prepisku na svojem Facebook profilu.

- Čudi me kako to da Glas i IDS nisu uopće reagirali kada su se u medijima pojavile spekulacije oko moguće koalicije s HDZ-om i to odmah nakon sto je Miletić postao Plenkovićev glasnogovornik vezano uz Istanbulsku konvenciju. Tada ih to nije smetalo. Žao mi je sto je Glas to morao saznati od mene putem medija. Možda bi bilo dobro da po tom pitanju pitaju nesto Miletića i Plenkovićevog specijalnog savjetnika Macana koji su, ne tako davno, bili u poslovnim odnosima, napisao je Davor Bernardić.

Miletić: Ne znam što je htio reći

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u srijedu je, reagirajući na Bernardićevu izjavu da je "IDS omogućio HDZ-u tihu okupaciju Istre", poručio kako mu je "teško komentirati nesuvisle izjave čelnika SDP-a".

"S Davorom Bernardićem imamo korektnu suradnju i ne znam što je time htio reći. Pretpostavljam da je na neki čudan i potpuno neuvjerljiv način htio skrenuti pažnju s priče o velikoj koaliciji između HDZ-a i SDP-a.  Svi znamo kako HDZ prolazi, odnosno ne prolazi u Istri i izjave o okupaciji Istre na tragu su znanstvene fantastike," priopćio je Miletić. 

"SDP-u u Istri pada rejting, ali za to im nije kriv IDS. Nadam se da će što prije riješiti svoje probleme i pozicionirati se kao prava oporba HDZ-u, poput IDS-a i GLAS-a," poručio je Miletić.

Podsjetio je da su IDS i GLAS natjerali Vladu da Istanbulsku konvenciju uopće stavi na dnevni red i da je IDS predložio zakon kojim će se oštro sankcionirati ustaški pozdrav. "Ništa od toga, na žalost, nije došlo od SDP-a," napominje Miletić i izražava nadu da SDP neće ići u koaliciju s HDZ-om, da će se izvući iz krize u koju je upao i pridružiti se pravim opozicijskim akcijama koje vode IDS i GLAS.

I stranka Pametno ističe da jasno podržava Istanbulsku konvenciju, za razliku, kako ističe, od SDP-a, koji je nije ratificirao kad je mogao, "a ni sada je ne podržava bez zadrške."

"Gospodin Bernardić nastavlja zabavljati hrvatsku javnost umjesto da se ozbiljno pozabavi stanjem u vlastitoj stranci," poručuje Pametno.

"Bernardić očigledno razumije da je Pametno prepoznato kao stranka modernih ideja, koja sve više raste, pa nas napada i gradi prostor za svoju kaoliciju s HDZ-om. Mi ćemo se i dalje jasno i bez rezerve zalagati za sekularnu državu, slobodu pojedinaca, prava manjina, prava žena na sve svoje izbore, tržišnu ekonomiju i sve ostale vrijednosti modernog društva. Njemu, SDP-u i HDZ-u unatoč," stoji u priopćenju te stranke.

Anka Mrak Taritaš i Davor Bernardić
1/12
Ključne riječi

Komentara 72

DU
Deleted user
19:38 28.03.2018.

Ne mogu se načuditi jednom mladom polotičaru da toliko lupa po tome antifašizmu. Pa to u naprednom i kulturnom svijetu nemožeš čuti ni u najlijevijim strankama i medijima. Stvarno jadno

KA
karlodrago
18:08 28.03.2018.

Dobro je za SDP što se oslanja na titov antifašizam ,odmiče od crkve i podupire Instanbulsku konvenciju ,to ga vodi ka gašenju i nikada na vlast.Sretno

SF
Sv Franjo
19:35 28.03.2018.

Zakaj se boje reči titofašizam da svi znaju o čemu se radi i koje su zločine počinili.Bero reci istinu dok ti je ostalo vremena jer poslije kukanje kao Račan na samrtnoj postelji je kasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije