Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za terorizam

Francuska: Fizičaru iz CERN-a pet godina zatvora

Adlene Hicheur
AFP/PIXSELL
04.05.2012.
u 18:27

Uzevši u obzir razdoblje od godinu i pol dana koje je fizičar proveo u zatvoru u iščekivanju početka sudskog procesa i zbog dobrog vladanja kazna bi trebala biti skraćena pa bi Hicheur uskoro mogao biti pušten na slobodu

Francuski nuklearni fizičar koji je radio u CERN-u osuđen je u petak na pet godina zatvora jer je planirao terorističke napade u Francuskoj.

Kako piše BBC, Adlene Hicheur (35) priveden je 2009. godine kada je policija razotkrila da je razmijenio niz e-mailova s terorističkom organizacijom Al-Qa'idom. Te su prepiske svjedočile da je istraživač alžirskog porijekla koji je proučavao nastanak svemira planirao izvršiti napade diljem Europe, a većinom u Francuskoj. Hicheur je godinu dana prije uhićenja slao i prijeteće poruke predsjedniku Nicolasu Sarkozyju. Kada je priveden, policija je u kući njegovih roditelja pronašla veliku količinu islamističke literature.

Na početku suđenja u ožujku, znanstvenik je priznao da je razmjenjivao elektroničku poštu s jednim pripadnikom Al-Qa'ide, ali je zanijekao da je planirao napade. Objasnio je da je tada prolazio kroz ''burno'' životno razdoblje te da je uzimao morfij kako bi ublažio bolove uzrokovane ozljedom kralježnice.

Njegov odvjetnik Patrick Baudouin presudu je okarakterizirao skandaloznom, no nije najavio da će podnijeti žalbu. Uzevši u obzir razdoblje od godinu i pol dana koje je fizičar proveo u zatvoru u iščekivanju početka sudskog procesa i zbog dobrog vladanja kazna bi trebala biti skraćena pa bi Hicheur uskoro mogao biti pušten na slobodu.

Komentara 5

ZO
zook
19:29 04.05.2012.

nebi bilo loše da je digo cern u zrak, prvo bi pao franak, pa bi lakše disali a drugo sudarat nešto a da neznaš što radiš zbilja je smješno ako ne i opasno. za sto godina če tako saznat nešto što je tesla izfilozofirao prateči univerzalne i prirodne zakone. budale

ST
Stockholm
20:39 04.05.2012.

Zook, neka ti Bog pomogne, ja ti ne mogu. O, Sancta Simplicitas!

ST
Stockholm
20:47 04.05.2012.

zook, Tesla je bio genije, genije na podrucju elektrotehnike, svakako, ali ga je na kraju vrijeme preteklo. Nije imao razumijevanja za kvantnu mehaniku, teoriju relativnosti, nuklearnu fiziku, itd. Danas svaki nuklearni reaktor dokazuje, da su Curie, Heisenberg, Einstein, von Neumann, itd, itd, bili u pravu. Tesla svakako nije bio bedak, dok isto za tebe ne mozemo reci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije