Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR GOSPODARSTVA

Filipović otvorio prvu konferenciju projekta 'Promocija poduzetništva': 'Naša Vlada je poduzetnicima partner'

Zagreb: Konferencija "Zelena energija - Put prema hrvatskoj energetskoj neovisnosti"
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/7
06.12.2023.
u 16:02

"Zelena energija - Put prema hrvatskoj energetskoj neovisnosti" bila je prva od pet konferencija koje će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja održati do kraja ove godine diljem zemlje na temu informiranja o Nacionalnom planu industrijskog razvoja i promocije poduzetništva do 2027. godine.

"Zelena energija - Put prema hrvatskoj energetskoj neovisnosti" naziv je prve konferencije u sklopu EU sufinanciranog projekta "Promocija poduzetništva", održane danas u Zagrebu. Projekt "Promocija poduzetništva" provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja s ciljem informiranja o Nacionalnom planu industrijskog razvoja i promocije poduzetništva do 2027. godine, u suradnji s partnerskim institucijama Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca te Hrvatskom obrtničkom komorom.

Konferenciju je otvorio ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, koji je tom prilikom istaknuo da je cilj ovog projekta poboljšati percepciju poduzetništva u Republici Hrvatskoj te omogućiti stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja kao temelja za osnivanje, rast i razvoj poduzeća, javlja Ministarstvo gospodarstva.

Zagreb: Konferencija "Zelena energija - Put prema hrvatskoj energetskoj neovisnosti"
1/7

- Nakon kriza u kojima je Vlada pružila snažnu i direktnu podršku poduzetnicima i kroz isplate plaća i ograničavanjem cijena energenata, nastavljamo s rasterećenjem gospodarstva ukidanjem još jednog paketa parafiskalnih nameta u vrijednosti od 130 milijuna eura. Produktivnije i konkurentnije gospodarstvo nužna su pretpostavka boljeg životnog standarda i u tome je Vlada Republike Hrvatske poduzetnicima partner - naglasio je ministar Filipović.

Kroz Modernizacijski fond do 2030. godine Republika Hrvatska ima na raspolaganju milijardu eura, čime su otvorene mogućnost dobivanja bespovratnih sredstava. 

VEZANI ČLANCI:

- Dio tih sredstava namijenjen je ulaganju u obnovljive izvore energije za vlastite potrebe. Time izravno povećavamo sigurnost dobave, ali i omogućavamo našim poduzećima da budu konkurentnija. Potrebno je istaknuti i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je ove godine ostvario rekord kad je riječ o poticajima za korištenje obnovljivih izvora energije. Ovim putem pozivam i tvrtke koje provode istraživačko-razvojne projekte za zelene tehnologije da iskoriste mogućnosti poticajnih mjera Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja - naglasio je ministar Filipović.

Ministar je istaknuo da je donošenjem europskog Zelenog plana, Europska unija postavila ambiciozan cilj da Europa do 2050. godine postane prvi klimatski neutralan kontinent. - Zelenu tranziciju vidim kao priliku za Hrvatsku, priliku da očuvamo našu Domovinu, da proizvodimo više energije na hrvatskom tlu i da više energije bude iz obnovljivih izvora. Ne govorim to bez osnova. Hrvatska ima uvjete za to, a i svoje adute - zaključio je ministar Filipović.

U okviru konferencije održana je panel-rasprava na kojoj su sudjelovali ravnateljica Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Kristina Čelić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen, predsjednik udruge H2 - Hydrogen Cell Hrvatska Ivica Jakić te ravnatelj Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan

Uz panel-raspravu, tijekom konferencije predstavnici INA-e predstavili su okupljenim sudionicima svoj primjer dobre prakse - solarnu elektranu Virje, drugu najveću takvu elektranu u Hrvatskoj, koja je u svibnju ove godine puštena u probni rad.

"Zelena energija - Put prema hrvatskoj energetskoj neovisnosti" bila je prva od pet konferencija koje će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja održati do kraja ove godine diljem zemlje na temu informiranja o Nacionalnom planu industrijskog razvoja i promocije poduzetništva do 2027. godine. Projekt "Promocija poduzetništva" sufinancirala je Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. 

VIDEO Filipović o podizanju cijena: Poručujem trgovačkim lancima i svima da to neće proći

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije