Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobili "zeleno"

Europska komisija odobrila državnu potporu, iz Đure Đakovića poručuju: Presretni smo!

Slavonski Brod: Premijer Andrej Plenković posjetio je tvrtku Đuro Đaković
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
23.12.2021.
u 16:33

Sada se očekuje da Vlada potvrdi program kojeg je odobrila EK, a onda slijedi zakazivanje skupštine i još puno koraka kako bi se sve moglo odraditi u skladu sa smjernicama Europske komisije

Europska komisija odobrila je državnu potporu Đuro Đaković Grupi u iznosu od 57,4 milijuna eura (430,6 milijuna kuna).

Tom mjerom grupaciji će se omogućiti da financira plan restrukturiranja i da uz potporu privatnog ulagača, konzorcija čeških društava DD Acquisition, ponovno uspostavi dugoročnu održivost, navodi se u objavi Komisije.

Planirana potpora za restrukturiranje pružit će se u obliku zamjene duga za vlasnički udio i jamstva za potencijalna buduća komercijalna potraživanja.

Ocijenjeno je da je plan za Đuru Đaković održiv, te da je potpora primjerena jer podržava sveobuhvatni plan restrukturiranja koji traje do kraja 2023., a zadovoljava i doprinos tvrtke i strateškog partnera, koji prelazi 50 posto iznosa potpore koju daje država.

- Mi smo presretni. Nažalost, trebalo je to biti barem dva-tri mjeseca ranije, ali dočekali smo odluku i oduševljeni smo jer je ipak donesena. Odrađen je jedan korak bez kojeg nismo napraviti drugi, treći, četvrti. To je zid ispred kojeg smo mi stajali i čekali, jer u zadnjih mjesec-dva nije bilo neriješenih stvari vezano za program restrukturiranja. Bili smo uvjereni da će plan biti odobren, ali morali smo čekati formalnu potvrdu – kaže predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe Hrvoje Kekez.

Europska komisija je ranije 8. svibnja 2020. odobrila potporu za sanaciju grupacije Đuro Đaković u obliku državnog jamstva Republike Hrvatske za zajam grupaciji u iznosu od 40,31 milijuna eura, odnosno oko 300 milijuna kuna. 

Sada se očekuje da Vlada potvrdi program kojeg je odobrila EK, a onda slijedi zakazivanje skupštine i još puno koraka kako bi se sve moglo odraditi u skladu sa smjernicama Europske komisije. 

Planom restrukturiranja predviđeno je i da češki investitor sudjeluje u povećanju temeljnog kapitala u iznosu od oko 64 milijuna eura ili 480 milijuna kuna i tako postane većinski vlasnik grupacije. 

- Ulazak češkog konzorcija u grupaciju i preuzimanje većinskog paketa dionica je nešto što bi trebalo omogućiti stabilnost i jačanje tvrtke. Mi s njima zadnjih mjeseci praktično surađujemo po nekim tehnološkim i ekonomskim stvarima i na tržištu u sklopu planiranog programa. Već smo napravili neke programe što se tiče vođenja proizvodnje, tehnologija uz pomoć njihovih savjeta, nacrta, ideja, pomažu nam i po pitanju ulaganja i novih poslova za iduću godinu, tako da mogu reći da je 2022. već puna što se tiče narudžbi za vagone. Sam profil potencijalnog investitora daje nam nadu da će to biti dobro, jer se radi o konzorciju tvrtki koje se bave proizvodnjom, i to konkretno metalskom industrijom i željeznicom, što je kompatibilno nama – istaknuo je Kekez.

>> VIDEO EK prihvatio propis o COVID potvrdama: Vrijedit će devet mjeseci, s boosterom bez ograničenja


 

Komentara 3

RS
rasta sev
18:23 23.12.2021.

Koje je to restrukturiranje po redu u Đuri i koliko je love do sada već "spaljeno" u svim prošlim i budućim restrukturiranjima, koje garancije hrvatski proračun će dobiti da lova neće nestati dok pomaka neće baš i biti. Nisu Ćesi upali be vlastite računice koja sigurno ne računa na boljitak Hrvatske.

PD
plavi-devet
17:13 23.12.2021.

Spaljivanje para u slavonskom skveru.

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
10:22 24.12.2021.

Europska komisija odobrila državnu potporu, iz Đure Đakovića poručuju: Presretni smo, uspjeli smo jih još jednom obmanuti i nasamariti na tradicionalni hrvatski naćin uz Boga in domoljublje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije