Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI Ljubljana razočarala Bruxelles

Europska komisija ljutita na Sloveniju

VL
Autor
Stojan De Prato
18.12.2008.
u 19:32

Europska je komisija ljutita na Sloveniju zato što je blokirala 11 poglavlja u pristupnim pregovorima EU i Hrvatske. Tako će se na današnjoj Međuvladinoj pristupnoj konferenciji u Bruxellesu, umjesto 10 poglavlja, koliko je pripremio EK, otvoriti samo jedno, a zatvoriti tri umjesto pripremljenih pet.

Očekuju napredak
Krisztina Nagy, glasnogovornica europskoga povjerenika za proširenje Ollija Rehna, na briefingu je izjavila: – Francusko Predsjedništvo EU uložilo je znatan napor u nalaženje rješenja za pitanja koja je Slovenija istaknula. EK je te napore posve podupro i žali što Slovenija ne može prihvatiti rješenje koje je Predsjedništvo predložilo.

Sloveniji je potom uputila jasno upozorenje da krši odluku za koju je sama glasovala: – Podsjećam na odluku Vijeća EU za opće poslove i vanjske odnose od 8. prosinca, koja kaže “Vijeće ističe da će se poglavlja za koja su tehničke pripreme zaključene otvarati ili zatvarati u skladu s uspostavljenim postupcima i s Pregovaračkim okvirom.

U tome kontekstu Vijeće sa zanimanjem očekuje Međuvladinu konferenciju sazvanu da se održi s Hrvatskom kasnije ovoga mjeseca, tijekom koje se očekuje daljnji napredak u pregovorima”.

– Potičemo Sloveniju i Hrvatsku da riješe otvoreno pitanje granice u duhu dobrosusjedskih odnosa – još je jednom Nagyova “opalila” Ljubljanu zbog ucjene.

Rokovi uhvatljivi
Na Večernjakovo pitanje kako će slovenska odluka utjecati na EK-ov plan da pristupne pregovore s Hrvatskom završi do kraja 2009., Nagyova je dala optimističan odgovor: – Čak i ako dođe do kakva kašnjenja u nekim područjima formalnih pregovora, kad se jednom preobrazbe provedu, posao je dovršen i brzo potom možemo ga takvim i službeno označiti.

Znači li to da se posao ipak može dovršiti do kraja 2009., pitali smo.

– Da, sva se poglavlja mogu otvoriti i zatvoriti u jednome danu – rekla je K. Nagy.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije