Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Eterović: Homilija bi trebala trajati najviše osam minuta

Propovjednik mora biti upoznat s aktualnim zbivanjima, pa osim Biblije, mora čitati i novine. U homiliji se ne treba improvizirati i potrebno je imati smisao za stvaranje sinteze.
10. ožujka 2010. u 10:54 3 komentara 437 prikaza
eterovic
Foto: Arhiva VL

VATIKAN – Homilija za mise "ne bi smijela trajati dulje od osam minuta". Propovjednik mora biti upoznat s aktualnim zbivanjima, pa osim Biblije, mora čitati i novine. To su savjeti s posljednjeg sastanka Biskupske sinode koje je glavni tajnik sinode, mons. Nikola Eterović, objavio u knjizi "Riječ Božja" predstavljenoj u utorak predvečer u sjedištu Vatikanskog radija.

Eterović se prije svega obraća mladim svećenicima i upozorava ih kako homiliju trebaju pažljivo pripremiti. Podsjeća kako je papa Benedikt XVI. tome pitanju posvetio veliku pažnju. U homiliji se ne treba improvizirati i potrebno je imati smisao za stvaranje sinteze.

"Homilija ne bi smijela biti dulja od osam minuta, koliko je prosječno vrijeme koncentracije slušatelja. Da bi se u njoj govorilo o aktualnim događajima, propovjednik u jednoj ruci treba držati Bibliju, a u drugoj novine", prenosi Eterović.

Otkriva astrologinja
Nikada nisu zadovoljni: Ovi horoskopski znakovi prigovaraju i za najmanje sitnice
Sara Lončarić
DIZAJNERSKO IZDANJE UNIFORME
Neudobna poslovna odjeća stvar je prošlosti - 'feel good' je poslodavcima nova praksa
 • -obrisani-:

  test \\b{test} \\red{test}

 • Avatar trunchbull
  trunchbull:

  Poštovani biskupe Eteroviću! Homilija bi trebala trajati barem 15 minuta, dakle upola više nego što Vi govorite, jer sve ima svoj uvod, razradu i zaključak, pa tako i propovijed. Osam minuta je dovoljno za uvod i početak razrade, ali ne ... prikaži još! i za ostatak razrade i zaključak. Potrebno je za razradu naći jedan dobar i pozitivan primjer iz života, okoline i radnoga okruženja, bilo da je riječ o Bogu, ljudima, radu, razvoju i moralu u društvu. Dobra propovijed ostavi najsnažniji dojam na vjernika/vjernicu, gotovo kao sveta ispovijed i pričest. Pišem iz vlastitoga iskustva, a ne mogu pisati i gtovoriti za nekoga drugoga. Svatko ima različitu percepciju i razmišljanje.

 • Avatar TheJack
  TheJack:

  Kako li samo nadje 8 minuta!? Ili bilo koje ogranicenje!? Najbolje je ono sa novinama u jednoj, a Biblijom u drugoj ruci. Papa, kao i njegov podcinjeni Etrovic, misle da su svi krscani, ocevidno, preglupi, ili preplitki kada, eto ne ... prikaži još! mogu drzati paznju duze od osam minuta. Medjutim, ono sto je ocevidnije, jest tankoca u liturgijskom znanju \"druga\" Eterovica, posljedicno i njegovog predpostavljnoga, i veliki, a vjerujem namjerni, previd, jer Boze moj, sto mi ostali znamo, o tezni biblijskog teksta u poredbi sa tekstom iz nekih novina. Gospodin Eterovic bi morao biti upoznat s time, i ne dozvoliti si; da mu ovakve kolosalne gluposti naviru na usta. Sutjeti je uvijek bilo pametnije, nego govoriti gluposti. Evo, dakle i rijesenja - 0 minuta za propovijedi druga-gospodina Eterovica.