Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Telefonski razgovor

Erdogan i Putin potvrdili prekid vatre u sjevernoj Siriji

Putin i Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
09.11.2019.
u 22:27

Turska je započela svoju prekograničnu ofenzivu prije mjesec dana navodeći kako je njezin cilj istjerati snage koje predvode Kurdi iz pograničnog područja i stvoriti "zonu sigurnosti" za naseljavanje sirijskih izbjeglica

Predsjednik Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su u subotu telefonski o turskoj vojnoj ofenzivi u Siriji i potvrdili predanost sporazumu o prekidu vatre u sjevernoj Siriji, priopćilo je tursko predsjedništvo.

Turska je započela svoju prekograničnu ofenzivu prije mjesec dana navodeći kako je njezin cilj istjerati snage koje predvode Kurdi iz pograničnog područja i stvoriti "zonu sigurnosti" za naseljavanje sirijskih izbjeglica.

Zaustavila je svoje napredovanje prema dogovoru sa Sjedinjenim Državama koji traži povlačenje od granice boraca kurdskog YPG-a, koje Ankara smatra teroristima zbog njihove povezanosti s kurdskim gerilcima koji vode pobunu u Turskoj.

Erdogan je kasnije pristao na poseban dogovor s Moskvom, prema kojem bi se YPG isto tako trebao povući najmanje 30 km od granice, ali otada govori kako ni Washington niti Moskva nisu u stanju ostvariti dogovore.

Tursko priopćenje u subotu reklo je kako su Erdogan i Putin potvrdili predanost sporazumu postignutom na sastanku u odmaralištu Soči na Crnom moru koji je trebao omogućiti milicijama sirijskih Kurda da se povuku iz pograničnog područja s Turskom i koji je isto tako omogućio zajedničke rusko-turske ophodnje u Siriji.

Turski predsjednik Erdogan bi trebao razgovarati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u srijedu u Washingtonu.

Komentara 11

DA
Dak1959
23:39 09.11.2019.

Kako se ovi idioti igraju sa ljudskim životima !

BA
Barbasmora
08:51 10.11.2019.

Mason, prosjecna placa u rusiji iznosi oko 5.500 kuna...tako da je po tvom imenu i podacima jasno da si clan HDZa.

AA
aabbcc
10:59 10.11.2019.

Krajnje je vrije da se demokratske bande rastjeraju i narod zivi normalno . Sirija, Irak, Libija ... o Boze oslobodi nas napasti i demokratije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije