Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje:

Emisije metana u SAD-u pet su puta veće od objavljenih zbog spaljivanja plina na bakljama

FILE PHOTO: Pemex burns one of Mexico's largest gas deposits as regulator circles, in Tierra Blanca
Foto: QUETZALLI NICTE-HA/REUTERS
1/3
30.09.2022.
u 11:51

Svjetska banka procjenjuje da bi se plinom spaljenim svake godine - a riječ je o 144 milijarda kubičnih metara - mogla energijom opskrbljivati cijela subsaharska Afrika.

Postupak spaljivanja viška prirodnog plina ili nafte na instaliranoj baklji blizu bušotine oslobađa pet puta više metana, plina koji proizvodi snažan staklenički učinak, što je mnogo više od ranijih procjena, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Science. Rezultat je da takva praska ima daleko veći učinak na klimatske promjene s obzirom na to da se u Sjedinjenim Državama službeno objavljene brojke razlikuju od stvarnih i potencijal zagrijavanja je kao da se svake godine uvodi 2,9 milijuna dodatnih vozila, navodi se u studiji.

Znanstvena skupina koju je predvodila Genevieve Plant sa Sveučilišta Michigan uzela je uzorke zraka u dva sedimentna bazena u Teksasu, Permian Basin i Eagle Ford Shale. Na te zone otpada 80 posto cjelokupnog spaljivanja prirodnog plina na baklji u Sjedinjenim Državama. 

"Koristili smo se malim avionom opremljenim vrlo osjetljivim sondama koje mjere koncentraciju metana i ugljičnog dioksida ispod baklji", objasnila je Plant. "Uzeli smo nekih 300 različitih uzoraka iz zraka u tim regijama", rekla je.

Industrija fosilnih goriva i američka vlada polaze od postulata da baklje s 98 postotnom efikasnošću konstantno uništavaju metan koji je glavni sastojak prirodnog plina. Međutim, studija pokazuje da točna brojka iznosi 91,1 posto, što znači da su emisije metana u Sjedinjenim Državama pet puta veće od službeno objavljenih podataka. 

Učinak na zdravlje 

Proučavajući podatke, znanstvenici koje je vodila Plant ustanovili su da ako većina baklji funkcionira s postotkom efikasnosti od 98 posto, druge starije baklje imaju efikasnost od 60 posto, a pri tom nisu uzete u obzir baklje, njih 3 do 5 posto, koje su ugašene te ispuštaju konzumirani plin u atmosferu. 

Spaljivanje plina na baklji je proces koji donosi gubitak jer spaljeni prirodni plin nema veze ni s kakvim produktivnim procesom.  Svjetska banka procjenjuje da bi se plinom spaljenim svake godine - a riječ je o 144 milijarda kubičnih metara - mogla energijom opskrbljivati cijela subsaharska Afrika. 

Plant navodi da ima više načina za ublažavanje učinaka te metode. Tako bi trebalo smanjiti volumen aktivnosti spaljivanja, povećati efikasnost baklje ili skladištenja plina kako bi se on ponovno iskoristio za napajanje drugih postrojenja strujom.

U obrazloženju uz studiju, autori Riley Duren i Deborah Gordon objašnjavaju da aktivnost spaljivanja plina na baklji ima teške posljedice po zdravlje pola milijuna ljudi koji žive u opsegu od 5 kilometara oko navedenih bazena. "Baklje koje ne gore i one koje djelomično gore mogu izložiti stanovništvo koje živi najbliže postrojenju smjesi štetnih tvari rizičnih za zdravlje", navode autori.

Metan je snažan plin s učinkom staklenika i njegova moć u pogledu globalnog zatopljenje je više nego 80 puta veća od ugljičnog dioksida u 20 prvih godina od njegova ispuštanja u atmosferu iako je CO2 dugoročno štetniji po globalno zagrijavanje jer se mnogo dulje zadržava u atmosferi.

Zbog toga je više od 120 zemalja potpisalo svjetski sporazum Global Methane Pledge kojim se obvezuju smanjiti emisije metana za 30 posto do 2030. godine. 

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Komentara 3

ŽU
ŽutiMrav
11:55 30.09.2022.

Globalno Zaglupljivanja.Pametni znaju da je Mjesec bliži i da Sunce eruptira jače.

HO
Homophob
18:19 30.09.2022.

Opet “strucnjaci” proizvode organsko gnojivo! Ako se metan spali onda vise nemoze pridonijeti “staklenickom efektu”. Metan ali i ostali plinovi se spaljuju na bakljama da uniste sumporovodik koji je otrovan a uvijek je prisutan u blizini busotina i pri rafiniranju!

TA
tabula
13:05 30.09.2022.

Amerika laže? Dajte ljudi, USA je stub demokracije, izvor istine, temelj toleravcije, čuvari mira u svijetu, ekološki osvješteni yako da je i njihov "plin slobode" zdrav, jesam li što zaboravio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije