Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gori od ugljena i co2

Znanstvenici u strahu: 'Kada biste znali kakve nas posljedice očekuju 2050., vi biste vrištali zbog emisija metana'

Foto: NASA/Screenshot
29.09.2022.
u 12:20

Emisije metana dvostruko zabrinjavaju jer je svijet danas bliži nego što se prije mislilo "kritičnoj točki" kada će globalno zatopljenje postati proces koji sam sebe perpetuira. Studija objavljena u rujnu pokazuje da su pojave poput otapanja ledene kore na Grenlandu ili arktičkog permafrosta neizbježne, a one izazivaju te procese 'samoobnavljanja' zagrijavanja.

Istjecanje metana postalo je najveća prijetnja klimi na planetu, a najnoviji takav događaj izazvan je istjecanjem ruskog plina koji se doprema plinovodom ispod Baltičkog mora. Metan je glavni sastojak prirodnog plina. Može istjecati u atmosferu iz plinovoda i bušotina, a za njegove emisije u atmosferu 'krivci' su i poljoprivreda te bacanje hrane. 

Znanstvenici sve više pokazuju da je smanjenje emisija metana ključno da bi se zagrijavanje planeta ograničilo do 2 stupnja Celzijevih u odnosu na predindustrijske razine kako bi se spriječile najgore posljedice za klimu. Desetljećima je struka bila usredotočena na ugljični dioksid kao najopasniji plin koji ima učinak staklenika, a danas se donositelji odluka okreću metanu kao prijetnji. Zbog toga je najmanje 100 zemalja potpisalo obvezu o smanjenju emisija metana za 30 posto od 2020. do 2030.

Žurno, najžurnije

Metan je desetljećima uglavnom bio zanemaren, no znanstvenici danas znaju da je kao staklenički plin na kratak rok opasniji iako se u atmosferi zadržava deset godina, a CO2 se zadržava stoljećima. Znanstvenici uspoređuju učinke zagrijavanja zbog metana i ugljičnog dioksida tijekom stoljeća i u tom vremenskom  razdoblju metan se pokazao 28 puta štetniji, a u proteklih 20 godina čak 80 puta štetniji, prema novijem istraživanju. To je važno jer svijet je na putu da premaši cilj zacrtan Pariškim sporazumom iz 2015. o ograničenju globalnog zagrijavanja na manje od 2 stupnja Celzijeva.

"Kad bih znao da imamo 100 godina vremena da riješimo posljedice izazvane promjenom klime, mnogo bih se manje brinuo", kaže Mike Berners-Lee, stručnjak za ugljični otisak i dodaje "A kada biste znali kakve nas posljedice očekuju 2050. godine, vi biste vrištali zbog emisija metana". 

Emisije metana dvostruko zabrinjavaju jer je svijet danas bliži nego što se prije mislilo "kritičnoj točki" kada će globalno zatopljenje postati proces koji sam sebe perpetuira. Studija objavljena u rujnu pokazuje da su pojave poput otapanja ledene kore na Grenlandu ili arktičkog permafrosta neizbježne, a one izazivaju te procese 'samoobnavljanja' zagrijavanja. 

Odakle dolazi?

Tri petine svjetskih emisija metana posljedica su ljudskih aktivnosti, a ostatak su prirodni izvori, primjerice močvare. Od ljudskih aktivnosti dvije trećine metana posljedica su stočarstva i korištenja fosilnih goriva, a velik dio preostale trećine dolazi od razlaganja otpada i uzgoja riže, pokazuju podaci Koalicije za klimu i čisti zrak (Climate and Clean Air Coalition).

Znanstvenici su proučavali podatke u zadnjem desetljeću i šokirani su. "Posvuda gdje smo istraživali, pokazalo se da su emisije metana veće nego što su agencije navodile", kaže Robert Jackson, jedan od autora studije objavljene u veljači o zabrinjavajućim učincima metana. "To se odnosi na naftna i plinska polja, odlagališta otpada i uzgoj stoke", kaže Jackson.

Štetniji od ugljena?

Naftne tvrtke i nacije zauzimaju se za korištenje plina kao "premosnice" do potpunog prelaza na obnovljive izvore energije, a njihov je argument sljedeći: izgaranje prirodnog plina emitira upola manje ugljika po kilovatu u odnosu na ugljen. No taj faktor poništava se istjecanjem plina s bušotina, plinovoda, kompresora i druge infrastrukture. Istjecanje metana u tim procesima može za klimu "zapravo biti štetnije od ugljena", kaže Sam Abernethy, jedan od autora studije objavljene u veljači. 

Vlade, a među njima i američka administracija, uvode obveze da naftne i plinske tvrtke moraju otkrivati i sanirati curenja metana pošto su studije pokazale da upravo ta istjecanja u industriji stvaraju golemi probleme. Europska unija nedavno je poduprla prijedlog da se neki projekti temeljeni na prirodnom plinu tretiraju kao "zeleni" što se smatra ustupkom industriji.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Komentara 6

XA
xaron
21:08 29.09.2022.

…otapanja ledene kore na Grenlandu..Pa prije 1000 godina ta kora nije ni postojala. Dokaz su naselja Vikinga iz tog doba koji su tamo gajili ječam, držali stoku, imali naselja, crkve…Sve to ima zapisano , ali nije politički korektrno da se to pročita.

ŽU
ŽutiMrav
12:26 29.09.2022.

Ovo je laž u rangu Velikog praska .Kvaziznanstvenici plaćeni da iznose neistine To puše samo nepismeni.

HO
homofobic
17:47 06.10.2022.

Metan je plin koji je sveprisutan u cijelom svemiru! Pravi znanstvenici su metan vec davno detektirali u velikim kolicinama u meduzvjezdanim oblacima i maglicama. Jupiter, Saturn, Uran, Neptun u njihovim atmosferama je metan u vrlo mjerljivim postotcima. Metan jednako kao CO2 je plin koji redovito cirkulira u "metabolizmu" planetarnog sistema raspada organskih materija. Nazovinovinarima nije za zamjeriti objavljivanje tvakovih propagandnih clanaka jer su neznalice. Vise je za zamjeriti nazoviznanstvenicima koji se prodaju za novac interesnim grupama i izdaju znanost kojoj bi trebali sluziti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije