Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
63 policajca ranjena

Ekvadorci osmi dan prosvjeduju zbog cijena goriva, predsjednik: 'Oni traže kaos'

Indigenous demonstrators march towards Quito after a week of protests against Ecuadoran President  Lasso, in Machachi
Foto: JOHANNA ALARCON/REUTERS
1/6
21.06.2022.
u 06:29

Ekvador, proizvođač nafte, pogođen je rastućom inflacijom, nezaposlenošću i siromaštvom koje je pogoršala pandemija koronavirusa

Tisuće autohtonih stanovnika i pripadnika drugih nezadovoljnih skupina marširali su glavnim gradom Ekvadora u ponedjeljak, osmog dana prosvjeda zbog cijena goriva. 

Predsjednik Guillermo Lasso proširio je izvanredno stanje na šest pokrajina i proglasio policijski sat u Quitu kako bi suzbio demonstracije s desecima ozlijeđenih. 

"Ovom odlukom zaštićena je dobrobit građana suočenih s nasiljem. Istovremeno su zaštićena prava onih koji mirno prosvjeduju", objavila je vlada. 

Pješice, na motociklima i u prepunim kamionima, autohtoni prosvjednici marširali su prema centru glavnog grada Quita iz Cutuglague, područja u južnom Quitu. Moćna Konfederacija autohtonih nacionalnosti Ekvadora (Conaie), zaslužna za pomoć u svrgavanju tri predsjednika između 1997. i 2005. godine, pozvala je na prosvjed jer Ekvadorci sve teže spajaju kraj s krajem.

Prosvjed u Ekvadoru zbog cijena goriva
Foto: JOHANNA ALARCON/REUTERS

Autohtonih stanovnika je više od milijun među ukupno 17,7 milijuna stanovnika Ekvadora, a njihovom su se prosvjedu pridružili studenti, radnici i svi koji osjećaju ekonomske posljedice

"Pozvali smo na dijalog, ali oni ne žele mir", rekao je Lasso u videu objavljenom na Twitteru u ponedjeljak.

"Oni traže kaos. Oni žele svrgnuti predsjednika", dodao je. 

Policija je objavila da su 63 policajca ranjena u sukobima, a njih 21 nakratko su držani kao taoci od početka prosvjeda, dok su skupine za ljudska prava izvijestile o 79 uhićenih i 55 ranjenih civila.

Ekvador, proizvođač nafte, pogođen je rastućom inflacijom, nezaposlenošću i siromaštvom koje je pogoršala pandemija koronavirusa. Cijene goriva značajno su porasle od 2020., a Conaie traži smanjenje cijena goriva na 1,5 dolara po galonu dizela i 2,10 dolara za benzin. 

Traže i kontrolu cijena hrane i da se ponovno pregovara o osobnim bankovnim kreditima oko četiri milijuna obitelji.

VIDEO Kako sa što manje kuna prijeći što više kilometara?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije