Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anketa

Ekonomisti, pravnici i frizeri imaju slabe šanse za zaposlenje

'obrtnici'
''
15.05.2012.
u 19:17

Anketa je pokazala i blagu najavu rasta zaposlenosti krajem 2012. u odnosu na stanje krajem prošle godine

Ako ste ekonomist bilo koje obrazovne razine, pravnik, cvjećar, vrtlar ili frizer, vas gotovo da i nema na popisu želja poslodavaca koje je anketirala čakovečka područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. HZZ je proveo redovito godišnje istraživanje među 542 poslodavaca. Prikupljali su informacije o zaposlenosti i zapošljavanju u prethodnoj godini, poteškoćama pri zapošljavanju, planovima i potrebama za novim radnicima.

Poslodavci još uvijek u prvoj fazi najčešće zapošljavaju na određeno vrijeme, a zapošljavanja na nepuno radno vrijeme ima vrlo malo. Najveću šansu za zaposlenje i dalje imaju visokoobrazovani i kvalificirani radnici u metaloprerađivačkoj industriji, kao i polukvalificirani i kvalificirani radnici u tekstilu. Za razliku od prethodnih godina, zabilježen je nešto manji broj planiranih potreba u građevinarstvu.

Na pitanje o poteškoćama s pronalaženjem radnika, poslodavci su isticali nedostatak kandidata traženog zanimanja i radnog iskustva te nemotiviranost i nezainteresiranost radnika. Poslodavci nisu mogli pronaći dovoljan broj zavarivača, strojobravara, zidara, bravara i stolara. Najavili su da će tražiti radnike na proizvodnoj liniji, prodavače, bravare, šivače i vozače teretnog vozila ili vozila s prikolicom.

U HZZ-u očekuju da će se potrebe za zaposlenicima kretati od 3500 do 4000 zaposlenika, a ostvarivanje planiranog zapošljavanja ovisit će prije svega o globalnim gospodarskim kretanjima i očekivanom gospodarskom rastu u našoj zemlji u drugoj polovici godine. Broj najavljenih potencijalnih viškova za 2012. godinu smanjen je u odnosu na 2011. Anketa je pokazala i blagu najavu rasta zaposlenosti krajem 2012. u odnosu na stanje krajem prošle godine.

– Svi ti pokazatelji daju ohrabrenje da će se situacija u gospodarstvu do kraja 2012. godine stabilizirati i da će doći do povećanja ukupne zaposlenosti kod međimurskih poslodavaca – zaključuju u HZZ-u.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije