Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ultimatum

EK SAD-u: Imate šest mjeseci da Hrvatskoj ukinete vize!

putovnica
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
05.02.2014.
u 18:07

Zagreb zasad nema šanse sam izboriti bezvizni režim: broj odbijenih zahtjeva je oko šest, a treba ih smanjiti na tri posto

Europska komisija postavila je ultimatum SAD-u: imate šest mjeseci da ukinete vize svim članicama Europske unije. Hrvatska je jedna od njih.

Uz nju, tu su Bugarska, Rumunjska, Cipar i Poljska, kaže portal EurActiv dodajući da je Europska komisija poručila prekooceanskom partneru da bi “u suprotnom EU mogao odgovoriti reciprocitetom, odnosno uvođenjem viza za pojedine američke diplomate”.

Reakcija Komisije dolazi nakon što je krajem prosinca na snagu stupila direktiva o reakciji na nejednak tretman građana država članica EU u slučajevima vizne regulacije. Unatoč inicijativi EK, svaka će država i dalje za sebe pokušati izboriti ukidanje viza. Kako doznajemo, Hrvatska u ovom trenutku nema izgleda – s jedne je strane broj odbijenih zahtjeva za vizama porastao i sada je oko šest posto (uvjet za ukidanje viza je da on bude manji od tri posto), a s druge, američka politika trenutačno je okupirana internim problemima.

>>Hrvatski građani imaju uvjeta putovati u SAD bez vize

Komentara 29

KR
KroničarHr
18:27 05.02.2014.

Hrvatska se nikada nece rijesiti viza za USA koliko god to trazila EK jer Amerikanci imaju vrlo precizan zakon o tome, a Hrvatska preko stotinu tisuca Srba sa hrvatskim drzavljanstvom koji nikada nisu, niti ce prihvatiti Hrvatsku kao svoju domovinu, a zive danas u Republici Srpskoj i Srbiji, podnoseci zahtjeve za odlazak u USA. Zasto Hrvatska ne zatrazi od USA veleposlanstva ispis zahtjeva u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu? Tu su odgovori na rezim viza za Hrvatsku.

BS
Balkanische_Seljacina
19:03 05.02.2014.

Dragi Amerikanci, ni slucajno nam nemojte ukinuti vize! jer ova drzava je korumpirana do bola i cak vlastite putovnice ilegalno prodaje srpskim teroristima i mafijasima.

UF
ufrm
18:54 05.02.2014.

Sve dok kriminal cvjeta u Hrvatskoj a decki iz zemunskog klana/rusi/talijanski mafijasi preko svoje hrvatske brace dobivaju legalne Hr putovnice USA nam vize nece ukinuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije