Naslovnica Vijesti Hrvatska

EK SAD-u: Imate šest mjeseci da Hrvatskoj ukinete vize!

Zagreb zasad nema šanse sam izboriti bezvizni režim: broj odbijenih zahtjeva je oko šest, a treba ih smanjiti na tri posto
05. veljače 2014. u 18:07 29 komentara 25276 prikaza
putovnica
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Europska komisija postavila je ultimatum SAD-u: imate šest mjeseci da ukinete vize svim članicama Europske unije. Hrvatska je jedna od njih.

Uz nju, tu su Bugarska, Rumunjska, Cipar i Poljska, kaže portal EurActiv dodajući da je Europska komisija poručila prekooceanskom partneru da bi “u suprotnom EU mogao odgovoriti reciprocitetom, odnosno uvođenjem viza za pojedine američke diplomate”.

Reakcija Komisije dolazi nakon što je krajem prosinca na snagu stupila direktiva o reakciji na nejednak tretman građana država članica EU u slučajevima vizne regulacije. Unatoč inicijativi EK, svaka će država i dalje za sebe pokušati izboriti ukidanje viza. Kako doznajemo, Hrvatska u ovom trenutku nema izgleda – s jedne je strane broj odbijenih zahtjeva za vizama porastao i sada je oko šest posto (uvjet za ukidanje viza je da on bude manji od tri posto), a s druge, američka politika trenutačno je okupirana internim problemima.

>>Hrvatski građani imaju uvjeta putovati u SAD bez vize

Elipso

  • KroničarHr:

    Hrvatska se nikada nece rijesiti viza za USA koliko god to trazila EK jer Amerikanci imaju vrlo precizan zakon o tome, a Hrvatska preko stotinu tisuca Srba sa hrvatskim drzavljanstvom koji nikada nisu, niti ce prihvatiti Hrvatsku kao svoju domovinu, ... prikaži još! a zive danas u Republici Srpskoj i Srbiji, podnoseci zahtjeve za odlazak u USA. Zasto Hrvatska ne zatrazi od USA veleposlanstva ispis zahtjeva u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu? Tu su odgovori na rezim viza za Hrvatsku.

  • Balkanische_Seljacina:

    Dragi Amerikanci, ni slucajno nam nemojte ukinuti vize! jer ova drzava je korumpirana do bola i cak vlastite putovnice ilegalno prodaje srpskim teroristima i mafijasima.

  • ufrm:

    Sve dok kriminal cvjeta u Hrvatskoj a decki iz zemunskog klana/rusi/talijanski mafijasi preko svoje hrvatske brace dobivaju legalne Hr putovnice USA nam vize nece ukinuti.