Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJERE ZA OPORAVAK

Državne tvrtke moraju platiti svoje dugove makar dizale kredite

\'obzor  Zagreb ,hotel esplanade, 15.10.2008. U hotelu Esplanade danas je u organizaciji vecernjeg lista odrzan Financijski forum. Sudjelovali su Petar Radakovic (erste banka), Franjo Lukovic (zagreba
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/3
20.04.2010.
u 21:46

Ako se može zaduživati privatni sektor da podmiri svoje obveze, to može učiniti i državni.

Bit će svima bolje nego sada! – komentira nove Vladine mjere Borislav Škegro, koji je kao savjetnik Jadranke Kosor i sudjelovao u njihovoj izradi. Tvrdi da mjere imaju dalekosežne posljedice, pa je i sam program sveobuhvatan. Iako su u prvi plan izišla negativna nagađanja o tome što mjere donose, prije svega ukidanje olakšica, malo tko zapaža i ono pozitivno, a to je prije svega stroža financijska disciplina – komentira Škegro.

Financijska disciplina
To znači da državne tvrtke moraju do sredine godine podmiriti svoje dugove privatnom sektoru. Ako se može zaduživati privatni sektor da podmiri svoje obveze, to može učiniti i državni. Dug će se riješiti bankarskim kreditima, a time će se pomoći nizu malih tvrtki da se ne zatvore. One će pak, s druge strane, tada moći uredno plaćati svoje porezne obveze.

Škegro, isto kao i drugi savjetnik i također jedan od autora mjera Željko Perić, potvrđuje da se mjerama htjelo ponajprije pomoći najsiromašnijima. No, kako se čini, mjere neće naštetiti najbogatijima. Primjerice, nije se razmišljalo o uvođenju poreza na imovinu ili nekog drugog koji bi osjetio i bogat sloj. – To sigurno ne bi bilo dobro prihvaćeno u ovom trenutku, zbog narušavanja pozitivne klime za ulagače. No nije isključeno da se to ne učini u sljedećem razdoblju – tvrdi Perić i dodaje da u krizi nije dobro uvoditi takav porez. Kaže i da se nije razmišljalo o smanjenju PDV-a za pojedine usluge koje bi mogle pozitivno utjecati u vrijeme krize, a što su učinile mnoge europske zemlje, jer nam je taj porez ionako već kompliciran.

Prodaja udjela
Uz mjeru da se do lipnja podmire sve obveze koje državni sektor ima prema privatnom sektoru, od sljedeće bi se godine i rokovi plaćanja smanjili na 45 dana, umjesto sadašnjih 60. Ako se želi red na tržištu, onda država mora početi od sebe – komentira Perić. Država u oko 800 tvrtki ima udjele do 25 posto, a neke od njih vrlo su kvalitetne, kao što je primjerice HT i Ericsson Nikola Tesla, a čijom se prodajom mogu dobiti znatna sredstva. S tom prodajom ići će se odmah, a do kraja godine mogao bi se i razraditi program za neku od kompanija u kojoj država ima udjel za IPO na burzi. U nekima bi se išlo isključivo u prodaju, a kod nekih i u dodatno povećanje kapitala, zbog primjerice novih tehnologija. No isto tako, analiza će pokazati i gdje je potreban strateški partner. Autori mjera računaju da će mirovinski fondovi ostati značajni ulagači u te tvrtke pa i predlažu povećanje stope izdvajanja iz plaće u drugi stup, kako bi se povećala imovina fondova.

Komentara 27

DI
dr-ivek
07:49 21.04.2010.

dajkane neznam iz koje si ti prčije ispuzao , ali ovdje u Hrvatskoj ako oboliš i odeš na bolovanje pušiš otkaz dok si rekao keks! ane ne u roku odmah onda čim se vratiš sa bolovanja. ovi robovlasnici koji se nalaze ovdje u Hrvatskoj imaju poštovanja i poštenja prema radniku koliko bi pod nokat malog prsta stalo + što mi za njih imamo i prevelika prava ! dali si ikada radio negdje na baušteli u Hrvatskoj ? dali si radio za tajkuna?? kako pričaš sumnjam da jesi pa zato i neznaš! ali ja znam a zna ih i 300 000 drugih ovdje koji preživljavaju dok se mjesecima nadaju POŠTENO ZARAĐENOJ plaći ! A plaće niotkuda! ali bitno je da mudonje furaju aute u vrijednosti od nekoliko stotina tisuća eura! Hrvati itekako rade majstore ali nemogu hrvati zaraditi koliko ovi lopovi mogu pokrasti, počev od vlade i ministara preko mafije do tajkuna ercegovačkih i inih drugih koji su imali rodbinske veze i vezice sa ekipom koja sjedi u saboru ! nemali broj puta se desilo da ljude bez udova šalju na posao bez ijednog postotka priznatog invalidnosti ! ljudi su još donedavno radili sa azbestom koji uzrokuje rak i nigdje se u svijetu više stim ne radi ! pa čak ni u je*enoj kini ! i onda tatini sinovi i ostali lopovi dođu tu na naše forume blatiti hrvatskog radnika ! da su lijeni i da su navikli malte ne na lagodan život ! lagodan život imaju jadranka, milinović, šuker, dr ivo , mafija lopovi i popovi a ne hrvatski radnik ! hrvatski radnik se itekako oznoji da zaradi taj minimalac za koji se moli svakog mjeseca jer nije siguran ni da će ga dobiti !! svaki dan imaš članke i primjere kako hrvatski radnik živi ako te zanima , nemoram ti ja pričati o našoj svakodnevnici ! ali sumnjam da ćeš ti čitati o našoj svakodnevnici jer se tatica sigurno lijepo pobrinuo za tebe jel tako dajkane?! smradovi jedni pokvareni , dabogda se udavili u svemu što ste pokrali od hrvatskog radnika i da vam to bilo zadnje u životu što ste napravili ! GAMAD!

LU
lucas
07:44 21.04.2010.

Škegro umjesto da je u zatvoru, on kreira ekonomsku politiku. Jedino što zna raditi je lopovluk, otimačina, prevara. Kuku nama kad nam Škegro i slični kroji budućnost.

ZD
Zdravek
22:02 20.04.2010.

\"Kaže i da se nije razmišljalo o smanjenju PDV-a za pojedine usluge koje bi mogle pozitivno utjecati u vrijeme krize, a što su učinile mnoge europske zemlje, jer nam je taj porez ionako već kompliciran.\" ko i uvijek, komplicirano jee smanjiti porez, al povecanja idu po hitnom postupku :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije